Mergi la conţinutul principal

S-a dat startul unui nou an şcolar. Vezi când sunt programate anul acesta examenele naţionale!

• cu mic, cu mare, cu emoţii şi mii de flori, preşcolarii şi elevii din Brăila s-au aliniat, ieri, la careu, după aproape 3 luni de vacanţă • noul an şcolar cuprinde 34 de săptămâni, cursurile urmând a se încheia pe 14 iunie • examenele naţionale sunt programate în perioada iunie-iulie

 

Agitaţie şi emoţii, flori şi lacrimi în prima zi a noului an şcolar! Ieri, dis-de-dimineaţă, la careu s-au aliniat din nou preşcolarii şi elevii, frumos îmbrăcaţi şi cu ghiozdanele în spate, alături de părinţii “înarmaţi” cu aparatele foto. În timp ce unii copii erau numai un zâmbet, altora li se putea citi neliniştea pe faţă. Vorbim aici de cei mai micuţi, de preşcolarii şi elevii care au intrat în clasa pregătitoare. Oricum, părinţii parcă erau mai emoţionaţi decât ei.

Ca în fiecare an, la unităţile de învăţământ din Brăila ceremoniile s-au desfăşurat între orele 8.00-10.00 şi, conform “tradiţiei”, au debutat cu intonarea imnului naţional, continuând apoi cu binecuvântarea preoţilor şi discursurile directorilor, cadrelor didactice şi invitaţilor. După festivitate, elevii şi părinţii au fost invitaţi în sălile de curs. La sfârşitul orelor, când cei mici s-au grăbit spre casă, liceeni au sărbătorit “revederea” la terasele din oraş.

 

Structura noului an şcolar

Dacă ieri a fost o atmosferă de sărbătoare la toate şcolile brăilene, de astăzi elevii şi profesorii “intră în pâine”. Cursurile anului şcolar 2018-2019 au început pe 10 septembrie 2018 şi se încheie pe 14 iunie 2019, însumând 168 de zile lucrătoare (34 de săptămâni). Structura noului an şcolar cuprinde semestrul I (10 septembrie 2018 - 1 februarie 2019) şi semestrul al II-lea (11 februarie 2019 - 14 iunie 2019). Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (22 decembrie 2018 - 13 ianuarie 2019), vacanţa intersemestrială (2 - 10 februarie 2019), vacanţa de primăvară (20 aprilie - 5 mai 2019), vacanţa de vară (15 iunie - 15 septembrie 2019). Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 27 octombrie - 4 noiembrie 2018. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 7 iunie 2019.

Programul naţional „Şcoala altfel are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 1 octombrie 2018 - 31 mai 2019, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor.

 

Când au loc examenele naţionale

Prima sesiune a examenului naţional de Bacalaureat 2019 începe luni, 3 iunie, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română care va continua şi pe 4 iunie. În zilele de 7, 10 şi 11 iunie este programată evaluarea competenţelor digitale, iar în perioada 12-13 iunie se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Prima probă scrisă - Limba si literatura română va avea loc luni, 1 iulie, iar proba obligatorie a profilului are loc miercuri, 3 iulie. Ultima probă scrisă - cea la alegere a profilului şi specializării - se va desfăşura joi, 4 iulie. Afişarea primelor rezultate este programată pentru data de 8 iulie, iar cele finale 13 iulie.

Evaluarea Naţională va debuta pe 18 iunie 2019 cu proba la limba română, urmată pe 20 iunie de proba la matematică. Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 25 iunie, iar pe 29 iunie vor fi făcute publice rezultatele finale. Repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a este programată vineri, 12 iulie 2019.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro