Pandemia care s-a abătut asupra noastră și asupra întregii planete de la începutul acestui an nu ține cont de sărbători sau de zilele din calendar. Ne-am obișnuit să spunem că primăvara, vara sau toamna au fost anotimpuri atipice, cu distanțare socială, cu izolare și cu tot felul de restricții. Dar, parcă acum, în perioada sărbătorilor de iarnă, resimțim mai mult ca oricând cât de mult ne lipsește starea de normalitate pe care o trăiam până acum un an. Ne lipsește magia și exuberanţa sărbătorilor, suntem deja obosiți, stresați și panicați de atâtea constrângeri și restricții și de numărul mare de îmbolnăviri de Covid 19 sau de numărul de decese cauzate de această pandemie. Chiar dacă, pe ici pe colo, pe străzi sau la ferestre clipesc stinghere luminile sau ghirlande multicolore, care încearcă să cosmetizeze decorurile dezolante, pe chipurile oamenilor, sau în privirile lor, dincolo de mască, se conturează teama. Teama unui nou val de îmbolnăviri, teama de izolare și de singurătate, chiar dacă, de Crăciun, a ajuns în țară primul transport cu doze pentru vaccinul anti-covid, iar în aceste zile începe imunizarea populației.
Din cauza pandemiei, de Crăciun, colindele nu au mai avut parfumul de altădată, iar Deschide ușa creștine a rămas doar o metaforă, un cântec pe șiragul altor melodii de suflet sau șlagăre de sezon, pe care le ascultăm on line. Ușile noastre au rămas ferecate de teama pandemiei, iar colindătorii și-au mutat repertoriul în mediul virtual. Anul acesta, ne-am pierdut tradițiile și parfumul sărbătorilor și ne-am rugat să fim sănătoși și să trecem cu bine și peste nebunia asta care a îngenuncheat omenirea. Sărbătorile din acest an sunt diferite. Oamenii au început să petreacă mai mult timp împreună cu cei dragi sau din ce în ce mai singuri...
Spiritul sărbătorilor nu s-a mai revărsat în piețe sau în târgurile organizate de oficialități, brazii nu mai au mirosul de cetină din copilărie, mulți dintre noi tânjesc după niște vremuri normale, au obosit și nu reușesc să se mai încadreze în aceste condiții speciale, de distanțare socială.
Se spune că spiritul sărbătorilor de iarnă sau credința există în fiecare din noi și că, acum, stă în puterea și discernământul nostru să ne oferim bucuria unui an nou și a unui nou început. De aceea, este vremea să ne urăm sărbători magice, cu sănătate și bucurii alături de cei dragi!