Mergi la conţinutul principal

Să ne liniştim în privinţa Republicii Moldova!

Gata, este cazul să ne liniştim în privinţa unirii cu Republica Moldova, a idealurilor pe care ar trebui să le aibă şi să le urmeze moldovenii, a sfaturilor pe care să le tot dăm noi „fraţilor de peste Prut”. După alegerile de dumininica asta, cred că lucrurile sunt extrem de clare în ceea ce priveşte drumul pe care l-au ales cetăţenii Republicii Moldova. O opţiune mai clară de atât nici că se putea. Au avut de ales între două variante simple: cu Rusia ori cu România şi UE. În primul rând, participarea a fost la un nivel aproape jenant, de doar 53%, în contextul în care era vorba despre un lucru atât de important pentru prezentul şi mai ales viitorul ţării, dar şi despre prima alegere prin vot a preşedintelui ţării din istoria republicii.

Au ales, într-o proporţie care nu lasă loc de prea multe comentarii, să meargă cu Rusia. Ok, ne-am lămurit! Este evident că o bună parte a populaţiei Moldovei este nemulţumită, că visul a sute de mii de oameni, de a fi parte a UE şi a României, s-a spulberat, că există tristeţe, revoltă, poate disperare. Dar, ca în orice democraţie, majoritatea decide. Aşa sunt şi mulţi britanici supăraţi pentru Brexit sau mulţi americani revoltaţi pentru că a ieşit Trump, dar lucrurile nu se mai schimbă.

Prin urmare, ar fi cazul ca, de acum încolo, să ne vedem liniştiţi de treaba noastră şi de ţara noastră, care oricum are o mulţime de alte probleme. Orice implicare a autorităţilor române, de a mai aduce măcar vorba despre vreo unire cu Moldova, ar face ca România să nu se mai deosebească absolut deloc de Rusia în atitudine. Este fix situaţia în care se află acum Rusia faţă de estul Ucrainei sau ar fi ca şi cum Ungaria ar tot insista ca Ardealul să se unească cu ea. O politică oficială în favoarea ideii de unire devine total neavenită, ba chiar deranjantă pentru majoritatea populaţiei Moldovei.

Asta însă nu înseamnă că acest deziderat va fi abandonat definitiv, dar trebuie ca România să evolueze până acolo încât moldovenii să-şi dorească singuri unirea cu noi. În definitiv, ce mare exemplu poate reprezenta România acum? Avem politicieni în general minicinoşi şi corupţi, n-avem o economie care să impresioneze, n-avem un nivel de trai cu adevărat decent, n-avem nici măcar o autostradă de la est la vest. Suntem şi noi divizaţi, fără repere morale şi fără vreo mulţumire faţă de ceea ce ne e dat să trăim.

Ce-ar fi să devenim noi mai întâi un stat şi o ţară din care să fii mândru şi să-ţi doreşti să faci parte, şi garantat vor dori şi moldovenii unirea. Să fim noi un exemplu de urmat în privinţa integrării europene, a respectării valorilor moderne, a cheltuirii fondurilor UE, a dezvoltării economice şi sociale, şi în mod sigur peste 4 ani sau 8 ani, la viitoare alegeri prezidenţiale, altele vor fi dorinţele alegătorilor de dincolo de Prut.

Deocamdată, să vedem ce alegem noi pe 11 decembrie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro