Mergi la conţinutul principal

Să ne calmăm în privinţa Republicii Moldova!

Tăriceanu vrea chiar ca Senatul să adopte o declaraţie prin care să-i ceară socoteală direct lui Obama şi în care ambasadorul SUA din Republica Moldova aproape că este comparat cu Stalin ori Hitler, iar declaraţia acestuia demne de a fi stalinist-hitleriste.
Ce a spus ambasadorul SUA? „Unirea cu România, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Republica Moldova (...) Republica Moldova nu este România, Republica Moldova are propria sa istorie şi propriile provocări". Declaraţiile au fost făcute cu prilejul zilei naţionale a Republicii Moldova, când ţara serbează Ziua Independenţei faţă de URSS.
Ce a spus aşa greşit ambasadorul SUA? El a declarat ceea ce, de fapt, îşi doreau să audă majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova, nu ce voiau să audă Băsescu şi Tăriceanu, nu ceea ce ar fi vrut să audă unii cetăţeni ai României. Poate părea curios pentru mulţi, dar numai vreo 20% dintre locuitorii de peste Prut vor de fapt unirea cu România. Normal, cei 20% s-au simţit deranjaţi, dar sunt minoritari. Plus că, de Ziua Independenţei, nu aveai cum să vorbeşti despre desfiinţarea ţării, prin unirea prin absorbţie cu o altă ţară. E o chestiune de bun simţ. Da, Republica Moldova nu e România, aşa cum nici Basarabia nu e Republica Moldova, pentru fanii lui Tăriceanu. În Constituţia Republicii Moldova limba de stat oficială încă figurează ca fiind cea „moldovenească". Şi da, Republica Moldova are o istorie a sa, chiar dacă, pe alocuri, a coincis cu cea a României de azi.
În plus, intrarea în UE pe scurtătură a Moldovei, prin unirea cu România, având o mare tinichea de coadă numită Transnistria (care n-a aparţinut niciodată Moldovei şi cu atât mai puţin României), chiar nu e o soluţie bună. Nici măcar una care să poată fi pusă în practică. Fie vorba între noi, Republica Moldova nu va intra niciodată în UE până nu va renunţa cu totul la Transnistria. Apoi, cu adevărat scurtătura asta spre UE nu va face lucrurile mai bune peste Prut. Vi se pare capabilă România să coordoneze şi să susţină construirea de şosele şi autostrăzi dincolo de Prut, în condiţiile în care dăm în gropi la noi acasă şi nu suntem în stare să cheltuim miliardele de euro pe care UE ni le dă degeaba? Poate singură Republica Moldova va şti să folosească mai cu folos eventualele fonduri UE nerambursabile.
Apoi, România nu e Germania de Vest, cum nici Moldova nu e Germania de Est, prin urmare o unire nu ar putea fi suportată economic de noi nici acum, nici peste 2 ani, la aniversarea celor 100 de ani ai Marii Uniri.
Prin urmare, de ce ar fi trebuit să vorbească ambasadorul SUA despre o viitoare unire cu România într-o ţară în care oricum 80% din populaţie nu vrea asta? Cum ar fi să se trezească un ambasador vorbind prin Harghita, să zicem, despre susţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc, eventual de un 1 Decembrie?
Reacţiile isterice ale lui Băsescu şi Tăriceanu sunt doar manifestări ale oportunismului politic al celor doi şi ar trebui tratate ca atare, inclusiv de cei care chiar cred şi îşi doresc această unire. Dar să fim şi un pic realişti: într-o ţară în care un individ ca Tăriceanu este al doilea om în stat, iar un infractor se pregăteşte să devină premier, Republica Moldova ar trebui să fie ultima noastră problemă!

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro