Mergi la conţinutul principal

Ruperea guvernamentală de realitate

Dincolo de problemele din trecutul „american” al lui Florin Cîțu, încă nelămurite pe deplin, poate fi de înțeles, într-o oarecare măsură, că premierul nu știe cât costă o pâine. Poate chiar nu mănâncă pâine, așa cum a declarat. Sau poate mănâncă doar pâine de-aia scumpă și s-a jenat să spună sau n-a vrut să deranjeze pe nimeni. Sau poate mănâncă chifle ori poate își face pâinea singur acasă.

Dar nu mai poate fi de înțeles bravada asta despre cât de bine le merge românilor și despre cât de mult cresc salariile și nivelul de trai al cetățenilor sub guvernarea sa, despre cât de insignifiantă este inflația pentru puterea de cumpărare a românilor și despre cât de bine e că 1% dintre români au salarii de peste 3.000 de euro - și, astfel, România nu mai e țara căutată de investitori pentru salariile mici. Este cam la fel ca propaganda pe care și PSD o folosea, când guverna el, și care „uita” să precizeze că majorările alea mari de salarii – unele nesimțit de mari – se înregistrau doar la stat, în cazul bugetarilor, și care nu vedea inflația de peste 5%, cea mai mare din UE la momentul acela. PSD nu vedea nici deficitul bugetar mare, deficitul comercial uriaș, deprecierea leului sau investițiile publice aproape inexistente.

Da, economia „duduie” și e pe creștere, da, avansul PIB este chiar peste așteptări, da, România are una dintre cele mai spectaculoase reveniri post-pandemie, da, economia românească are cea mai mare creștere din UE și da, investițiile publice sunt la un nivel record. Dar totuși, e total aiurea să te lauzi, ca premier, că 1% dintre salariați câștigă peste 3.000 de euro pe lună (mulți probabil la stat), în condițiile în care salariul mediu net în România este, la momentul actual, de puțin peste 700 de euro. Mediu! Și asta pentru că salariile la stat sunt oricum mai mari decât cele din privat. Ce să mai spunem despre faptul că peste 1,5 milioane de români – evident, din mediul privat - sunt plătiți doar cu salariul minim pe economie, adică nici măcar 300 de euro net. Chiar crede premierul Florin Cîțu că ei aud duduitul economiei? Chiar crede premierul că pentru ei inflația de peste 5% le este indiferentă? Chiar crede premierul că lor, dar și celor cu salarii de 400 sau 500 de euro, li se pare că le cresc veniturile și că o duc cu mult mai bine acum? Nu de alta, dar sunt convins că ei știu cât costă o pâine și știu și cât de mult s-a scumpit. Și nu doar pâinea, ci toate! Și, cu siguranță, pentru ei realitatea nu este la fel de roz precum se vede din Palatul Victoria.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro