"Am oficiat o singura casatorie pina acum. A fost un cuplu de romani. Incheierea casatoriilor se afla in derulare, saptamina aceasta alte 3 familii urmind a-si oficializa relatiile. Majoritatea celor care urmeaza sa se casatoreasca sint romi. Ei nu au fost casatoriti legitim pina acum. Cu gindul la banii pe care o sa-i primeasca de la stat, ei se imprumuta pentru analize si vin. Ne asteptam sa fie mult mai multi", a precizat Niculina Berescu, referent al Primariei Sutesti, comuna unde exista aproximativ 2.000 de romi. Si la Unirea, romii sint "pe faza", nu mai putin de 4 cupluri anuntindu-si intentia de a se casatori in perioada imediat urmatoare."In acest an, nu a fost oficiata nici o casatorie, dar ne asteptam. Comunitatea de romi de la noi cuprinde aproximativ 200 de persoane. Si-au exprimat deja intentia de a se casatori 4 cupluri de romi", ne-a declarat Costica Mosescu, primar al comunei Unirea.
In ceea ce priveste municipiul Braila, pina acum au fost depuse 6 cereri, nici una dintre familii nefiind de etnie roma. Conducerea Serviciului Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor considera ca si in municipiul Braila vor avea loc, in acest an, mult mai multe casatorii ale persoanelor apartinind comunitatii de romi.
Reamintim ca, potrivit Legii nr. 396/2006 sprijinul financiar se acorda numai celor aflati la prima casatorie. Ajutorul se acorda pe baza de cerere insotita de declaratiile pe propria raspundere ale celor doi soti potrivit carora acestia se afla la primul mariaj. Stabilirea dreptului se face prin dispozitie scrisa a primarului, in termen de 5 zile de la data inregistrarii cererii, iar banii se acorda solicitantilor in termen de 30 de zile de la data emiterii dispozitiei. Sprijinul financiar acordat la constituirea familiei nu se impoziteaza si nu se ia in considerare la stabilirea altor drepturi si obligatii. Fondurile pentru plata acestor sume se platesc prin bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor din transferurile de la bugetul de stat catre bugetele locale, prevazute cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Primarii au obligatia sa comunice semestrial Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie, datele privind numarul familiilor care au beneficiat de sprijinul financiar, virsta, cetatenia sotilor, dar si sumele platite.