"Romania cauta sa se aseze pe propriile picioare", subliniaza cotidianul. Turismul reprezinta mijlocul principal prin care viitorul mebru al UE spera sa atraga tot mai multi cetateni occidentali. Muntii Carpati reprezinta una dintre putinele destinatii europene nealterate de progresul economic, iar accesul facil si adoptarea monedei unice, probabil in 2013, vor avea un impact pozitiv asupra acestui domeniu, comenteaza The Guardian.
Romanii trebuie insa sa depaseasca si anumite stereotipuri negative, noteaza ziarul britanic. Deseurile de plastic si gunoiul sint aruncate in apele riurilor si in alte zone verzi, un aspect pe care probabil UE nu il va trece usor cu vederea, subliniaza publicatia citata.
Atu: piata muncii va deveni atractiva pentru cetatenii straini
Mai mult de jumatate dintre romani considera ca ar trebui sa se aplice principiul reciprocitatii in cazul restrictionarii accesului pe piata muncii din Uniunea Europeana, iar aproape trei sferturi dintre ei cred ca Romania va deveni atractiva pentru strainii care vor cauta locuri de munca. Asa releva studiul “Liberalizarea pietei muncii din Romania. Oportunitati si riscuri", realizat in perioada septembrie-octombrie 2006, la initiativa Ministerului Afacerilor Externe, de Departamentul pentru Munca in Strainatate, Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca.
Peste 29 la suta dintre cetatenii romani considera ca motivatia care ar putea sta la baza aplicarii masurilor tranzitorii de catre statele membre este determinata de faptul ca romanii care lucreaza in strainatate accepta salarii mai mici fata de cele dorite si acceptate de cetatenii autohtoni.
De asemenea, 53,61 la suta dintre cei chestionati cred ca, dupa aderare, vor putea lucra in statele Uniunii Europene, iar 40,44 la suta sint de parere ca majoritatea strainilor care vor veni dupa aderare sa lucreze in Romania vor proveni din state terte si nu din UE.
Potrivit realizatorilor acestui studiu, romanii nu resping strainii care vin sa munceasca aici, 93 la suta dintre respondenti sustinind ca nu au nici un fel de problema in acest sens. Acum, numarul muncitorilor straini este nesemnificativ. Din studiu reiese ca cetatenii straini care vin sa munceasca in Romania nu cunosc limba, iar salariul lor este de cel putin trei ori mai mare decit al romanilor. Astfel daca salariul minim pe economie este de 370 lei, un strain este remunerat cu minimum 1.077 de lei.
Numarul de permise de munca pentru cetatenii straini din Romania a crescut din 2002 pina in august 2006 cu 124,39 la suta.
Restrictiile pe piata muncii - doar amenintari neoficiale?
O notificare oficiala privind restrictionarea accesului romanilor pe piata muncii din Uniunea Europeana nu a fost depusa pina acum la Comisia Europeana, a declarat ieri ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu.
Potrivit ministrului, statele care au anuntat pina acum restrictii pentru Romania nu au facut-o in mod oficial, amenintarile de acest tip existind doar in presa. Totodata, Barbu a precizat ca exista posibilitate ca, in cazul in care restrictiile anuntate pentru Romania vor deveni oficiale, autoritatile romane sa aplice principiul reciprocitatii. Potrivit demnitarului, deocamdata nu a fost luata o decizie in acest sens intrucit Ministerul Muncii, Solidaritatii si Sociale si Familiei nu este singura institutie responsabila.