Peste 50.000 de firme au abandonat businessul de la începutul anului și până în prezent. Iar numărul lor s-ar putea dubla până la iarnă, se arată într-o analiză Frames, realizată împreună cu experții de la Sierra Quadrant. Și asta deoarece, estimează analiștii, creșterea galopantă a prețurilor, mai ales începând cu luna iulie, a generat probleme majore pe lanțurile comerciale, cu efecte directe în scăderea vânzărilor și accentuarea blocajului financiar.
În condițiile în care peste 90% dintre firmele românești au probleme de finanțare, pentru multe dintre ele toamna și mai ales iarna acestui an vor reprezenta un moment critic – trag semnalul de alarmă autorii analizei.
Concluziile studiului au fost însă ca un duș rece pentru mediul de afaceri, care abia începuse să resimtă efectele revenirii economice, impulsionată de accelerarea consumului și investițiile în creștere. Cel puțin în cifre, economia părea că a reușit, pe ansamblu, să depășească pierderile acumulate în 2020, că s-a adaptat noilor realități și a reușit să fructifice oportunitățile generate de ridicarea restricțiilor. Scumpirile în lanț, care au temperat consumul și au pus în stand by multe investiții, ne-au arătat însă, încă o dată, cât de fragili suntem în fața imprevizibilului și instabilității.
Pentru ceea ce ar fi urmat, experții creionaseră mai multe scenarii, cu reveniri economice în V, W sau K, în funcție de tot felul de crize – sanitară, de materii prime, financiară, a importurilor sau exporturilor etc, plus infuzia de bani, autohtoni sau europeni. Acum, toate acestea sunt complet depășite. Și asta deoarece, niciunul dintre analiștii economici nu luase în calcul adevărata calamitate pentru mediul de business românesc – clasa politică. Una bolnavă cronic, iresponsabilă, lipsită de orice valoare, principii ori valori. Una complet virusată, însetată doar de câștig, dirijată încă de baroni sau moguli, una pentru care interesul general se evaporă imediat după numărarea voturilor. Dar, mai ales, una care, nu știu cum face, dar reușește să pună sare pe rană de fiecare dată când avem de trecut un moment dificil. Exact ca și acum! Pentru că, în tot acest context atât de bulversant din toate punctele de vedere, instabilitatea politică era fix ce-i mai lipsea României. Cearta lor pe ciolan era fix ce îi trebuia economiei.
Câtă nesimțire, câtă lipsă de empatie! Starea sanitară e incertă (vine, nu vine valul 4, și dacă vine ce se va întâmpla cu cu job-urile, cu școlile, cu spitalele), anul școlar stă să înceapă, prețurile sunt scăpate de sub control, populația este îngrijorată, mai depresivă ca niciodată în fața noianului de probleme care par că nu se mai sfârșesc – de exemplu, vine iarna și habar nu avem cum vom reuși să ne plătim facturile la încălzire. Iar ei ce fac? Păi, fac și desfac alianțe, se bat în moțiuni, demisionează sau demit, se ceartă public între ei, fără pic de rușine sau respect, totul pentru niște funcții efemere și o poală de bani publici cu care să le cumpere. Ce facem noi? Noi privim îngroziți cum euro mai depășește câte un prag istoric, cum șantierele se închid, cum firmele dau faliment, cum școlile și spitalele se zbat să supraviețuiască.
România noastră e complet ruptă de România lor și, categoric, n-are nici în clin nici în mânecă cu România bunului simț!