Mergi la conţinutul principal

România. Nebunie şi amărăciune

În plus, s-au scandat câte în lună şi în stele. Dar nu asta este problema, e clar că oamenii de bună credinţă au ieşit în stradă pe fondul unor nemulţumiri acute şi îndreptăţite, pe fondul neîncrederii şi în siajul unor televiziuni care de ani buni duc o campanie anti-, fără limite şi discernământ. Am întâlnit oameni care nu pot crede mistificările de la Antene sau OTV, dar care sunt epuizaţi, isterizaţi, ajunşi la capătul puterilor. Ştii că situaţia e gri, dar dacă zilnic, fără pauză, ani de zile, ţi se spune că e neagră, ajungi să o iei razna. Picătura chinezească. Chiar şi antibăsiştii notorii se delimitează clar de tipul de mesaj dat de Antonescu - să iasă pe străzi şi simpatizanţii USL, dar fără violenţă, cum o veni oare asta!? -, e evident şi pentru ei că nereformarea şi nemodernizarea României e moarte curată. Păi, "fără violenţă" presupune mersul la vot şi sancţionarea drastică a puterii politice în care identifici sursa nefericirii şi nenorocirii tale.
Exceptând huliganii şi dezastrul pe care l-au lăsat în urmă, exceptând propagandiştii care nu mai contenesc să dea conotaţii din cele mai surprinzătoare şi abjecte, în Piaţa Universităţii, precum şi în alte oraşe din ţară, au ajuns şi oameni care înţeleg că este cu neputinţă să se mai continue aşa. Protestatarii autentici doresc o normalizare a României în pofida greutăţilor deloc facile prin care trece.
De acum încolo, protestele vor deveni obişnuite în România, precedentul a fost creat. Consecinţele vor fi greu de calculat. Deja se şi produc şi pot deveni devastatoare. O singură politică mai are sorţi de izbândă în această ţară - decizia fundamentală prin care fiecare individ să afirme ceea ce este şi ceea ce vrea să fie. Or, în cazul ăsta, nu există decât două alternative: sunt monopolist sau sunt pluralist. Societate liberală, deschisă spre pluralitate, bazată pe lege sau societate monopolistă, de "stat", bazată pe ideologie şi luptă de clasă? Pluralismul determină democraţia, iar democraţia presupune să-i schimbi pe cei de la putere prin vot. Monopolismul... spuneţi dumneavoastră ce presupune!
Dacă falimentul economic este usturător, cel moral este cel din urmă. Mai mult de atât nu se poate. Instinctul democratic ne spune să căutăm soluţii care să excludă violenţa. Instinctul primar ne îndeamnă să ne răzbunăm şi atât.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro