Niciun partid nu a câștigat, de fapt, aceste alegeri. Da, PSD s-a clasat pe primul loc, ceea ce, pentru acest partid, este o victorie uriașă, dar nu a câștigat alegerile. Nu e ca la primării, unde se poate câștiga cu 30%. De fapt, 2 din 3 alegători prezenți la urne nu au votat cu PSD. Prin urmare, pretenția PSD de a guverna este doar începutul campaniei electorale pentru anul 2024. PSD nici nu poate guverna acum, pentru că nu are cu cine să se alieze pentru a aduna majoritatea în Parlament, dar nici nu cred că-și dorește să guverneze acum. Nu e chiar cea mai bună perioadă în care să guvernezi. Este însă grozav de bună pentru a da din gură, pentru a critica și pentru a face scandal. E perioada ideală pentru PSD pentru a-și asigura următoarea guvernare.
Însă USR-Plus și mai ales PNL au pierdut. Obținând scoruri cu mult sub PSD și cu mult sub ceea ce credeau că vor obține, PNL și USR-Plus sunt perdanții acestor alegeri. Iar ieșirile din seara alegerilor a celor doi lideri, Ludovic Orban și Dan Barna, ca să proclame victoria în alegeri, respectiv obținerea unor rezultate istorice, s-au dovedit a fi penibile. În mod normal, Orban și Barna plus Cioloș ar trebui să demisioneze în acest context, ca și toți liderii județeni ai celor două formațiuni, care au obținut scoruri sub cele ale propriilor partide.
Guvernarea va fi însă a Dreptei, adică a PNL și USR-Plus, ajutate de PMP și posibil UDMR – partid veșnic câștigător. Ludovic Orban nu mai poate fi însă premier. Nu mai are legitimitatea de a ocupa această funcție. Și nici Cioloș. Fără o echipă de profesioniști și fără un premier cu credibilitate, viitorul guvern de Dreapta nu va guverna în niciun caz 4 ani. Maximum 2.
AUR este creația Facebook, împinsă în față dinspre Moscova. Este fix genul de acțiune care a dus și la rezultatul la fel de surprinzător al referendumului pentru ieșirea Marii Britanii din UE. Mesajul AUR a pătruns doar în „bulele” de care avea nevoie – de aici și surpriza generală. Un amalgam extremist și de o non-valoare demnă de toate conspirațiile și teoriile aiuristice vehiculate pe internet.
Totuși, surpriza adevărată a acestor alegeri consider că este nu obținerea a 9% de către AUR, cât mai ales scorul de 30% realizat de PSD. Dar nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat, dacă prezența la vot ar fi fost măcar egală cu cea de la alegerile locale. De fapt, absenteismul masiv, rușinos, condamnabil, chiar de neînțeles – indiferent de situația epidemiologică – a dus la aceste rezultate. Doi din trei români au decis să nu meargă la vot. Pentru fiecare doi români a hotărât un al treilea. Nici nu mai are rost să vorbim prea mult despre altceva. România a ales să nu aleagă, deși, în realitate, i-a lăsat pe alții să decidă, pentru următorii 4 ani.
Singura consolare a acestor alegeri este trimiterea lui Victor Ponta și a lui Călin Popescu Tăriceanu acolo unde le era locul.
Cum spuneam, alegerile astea nu au fost câștigate de fapt de nimeni. Dar România a pierdut.