Vitaminele, compusi chimici cu structuri diverse, sunt esentiale in procesele celulare. Atat lipsa lor din organism, cat si excesul, pot duce la tulburari metabolice cu declansarea unor afectiuni grave. Vitamina D face parte dintr-un grup de prohormoni solubili in grasimi si este responsabila de absorbtia si metabolismul calciului si fosforului.
Cum se produce vitamina D?
Sinteza acestei vitamine se produce la nivelul pielii (in epiderm), dintr-un precursor (7-dehidrocolesterol), rezultand vitamina D3 (cholecalciferol). Acest proces are loc sub actiunea razelor ultraviolete (UV) B, cand indicele UV este mai mare decat 3, in regiunile temperate, in special primavara si vara. Foarte rar in regiunile arctice, iar la tropice, zilnic.
Vitamina D se sintetizeaza cel mai bine prin expunerea la soare
Cantitatea de vitamina D rezultata in aceste conditii depinde foarte mult de timpul de expunere si este important sa stim ca se degradeaza la fel de rapid cum se produce. Pentru a sintetiza o cantitate optima de vitamina D, un adult are nevoie de o expunere la soare a fetei, bratelor, toracelui de 10-15 minute pe zi, cel putin 2 zile pe saptamana. Atentie insa la diferenta intre expunerea moderata la soare pentru stimularea productiei de vitamina D si expunerea necontrolata la orele amiezei! Expunerea in exces la radiatiile UV, odata cu producerea arsurilor cutanate repetate, creste implicit si riscul de a dezvolta cancer de piele!
Alte surse de vitamina D: pestele, ciupercile, branzeturile
Mai multe pe farmaciata.ro