Câinele de urmă Rex, din dotarea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila, a băgat spaima în criminali. Recent, cei patru tineri de etnie romă, din Gradiştea, care au luat viaţa unei patroane de magazin, pentru a-i fura banii din poşetă, au intrat în timp record în vizorul poliţiştilor, după ce Rex le-a luat urma. Din primele minute petrecute la locul crimei, Rex l-a condus pe instructor lângă gardul din care agresorii au rupt scândura devenită arma crimei. Un alt caz marcant a fost în iulie 2011, când un bărbat din Silistraru, prieten cu alcoolul, a violat şi ucis o femeie, apoi s-a făcut nevăzut. Câinele Rex a fost şi atunci în misiune, pe care şi-a îndeplinit-o cu succes.
Poliţia Română foloseşte câinii pentru a executa misiuni dintre cele mai diverse, de la căutarea urmelor, la depistarea stupefiantelor, a substanţelor periculoase sau explozive, a tutunului şi până la salvarea de vieţi omeneşti. "Camarad la bine şi la greu, prieten credincios şi coleg" - sunt cuvintele pe care instructorul Hârjoghe Marian, agent şef adjunct de poliţie, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, le foloseşte când se referă la Rex. Cel care le dă planurile peste cap infractorilor este un ciobănesc german de nota zece, la propriu şi la figurat, specializat în "prelucrare urmă miros uman", după cum explică instructorul.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei brăilene, insp. principal Jenel Şogor, Rex este brăilean get-beget, din părinţi câini de patrulare, ai poliţiştilor brăileni, şi încă din anul 2010, echipajul câine - instructor dă rezultate deosebite. "Primul curs efectuat la Centrul Chinologic Sibiu, în anul 2010, pe când avea 9 luni, l-a absolvit cu note de 9 şi 10, notă maximă obţinând şi la specializarea «prelucrare urma miros uman». Întors acasă de la cursuri, în acelaşi an, în prima lui misiune, a mers pe urmele unui hoţ din locuinţe, din comuna Movila Miresii, şi, după ce a mirosit locul pe unde hoţul a sărit gardul, a căutat vreo 300 de metri, a ajuns pe o altă uliţă şi s-a oprit în faţa casei autorului. Investigaţiile ulterioare ale poliţiştilor au stabilit că pista urmată de el a fost una bună", a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila.
Criminalii prinşi de Rex
Instructorul Marian Hârjoghe spune cu mândrie că pe abilităţile lui "Rex" s-a bazat şi în descoperirea principalilor suspecţi ai comiterii cele două crime, cea din iulie 2011, din localitatea Silistraru, şi cea din acest an, din comuna Gradiştea. Instructorul poliţistului "Rex" a spus că, în primul caz de crimă, partenerul său a luat urma de la locul oribilei fapte, a mers câteva sute de metri şi s-a oprit într-un cafe-bar din localitate. De aici poliţiştii au recuperat telefonul mobil al victimei, dat de autor unui consătean, în schimbul unor băuturi alcoolice. Evident, criminalul a fost descoperit ulterior. Costel Mircea, zis "Porcu", de 43 de ani, a considerat că este mai bine să fie judecat pentru faptele sale în "lumea de apoi" şi s-a spânzurat.
Cel mai recent caz, în care Rex a dovedit că este un veritabil câine de urmă, a spus instructorul, a fost în luna februarie 2015, când o localnică din comuna Gradiştea a fost ucisă de patru consăteni, pentru a-i sustrage banii din poşetă. "După prima urmă luată de la locul crimei, Rex l-a condus pe instructor într-un grup de localnici, unde se afla şi o rudă a victimei, ceea ce a însemnat că urma luată aparţinea persoanei decedate. Apoi, ajuns lângă un gard, din care agresorii au rupt o scândură, a luat urma, a mers atent peste 130 de metri, a adulmecat-o pe o altă stradă şi a dat semne de nelinişte şi agitaţie în dreptul porţii imobilului unor localnici. Urmărind şi această pistă indicată de Rex, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Brăila i-au identificat şi reţinut pe trei dintre cei patru agresori, care locuiau în acel imobil", a relatat insp. principal Jenel Şogor. Cei patru romi acuzaţi de omor, Mocanu Ionuţ, Mocanu Marcel, Baboi Radu, Mocanu Valentin Ciprian, au ajuns în spatele gratiilor şi riscă ani grei de închisoare.
Poliţistul instructor susţine că îl cunoaşte pe Rex ca şi pe un copil, îi ştie toate mişcările, felul în care îşi ciuleşte urechile, toate smuciturile lesei, toate scâncetele de bucurie sau nerăbdare, ori agitaţia plină de satisfacţia misiunii împlinite. Potrivit reprezentantului IPJ, la cursul de perfecţionare - atestare de la Centrul Chinologic Sibiu, fiecare câine este dresat să se exprime într-un anume mod. Atunci când descoperă ceea ce caută, fie urme de miros uman, fie stupefiante, substanţe periculoase, explozive sau tutun, are anumite reacţii iar instructorii le înţeleg perfect.
În cei cinci ani de pregătire continuă, care implică aplicaţii practice, exerciţii elaborate, rezistenţă psihică şi fizică, disciplină, curaj şi multă energie consumată, Rex s-a comportat ca un adevărat profesionist, a subliniat instructorul.
"Mascota" Sara va începe şcoala
Dintre cei 18 câini de patrulare/ intervenţie şi de urmă, pe care poliţiştii brăileni îi folosesc în misiuni, Sara, având doar 9 luni, este cea mai jucauşă şi considerată "mascota" padocului de câini. "Poliţista" urmează să se şcolească la Centrul Chinologic Sibiu, tot pentru prelucrare urmă miros uman, împreună cu instructorul ei, Aurelian Babatie, agent şef principal.
Un alt câine de urmă aflat în echipa IPJ Brăila este câinele Bob (are doi ani şi 3 luni) care a fost specializat pe prelucrarea şi depistarea după miros a tutunului, contrabandiştii de ţigarete fiind cei vânaţi de el. Împreună cu instructorul Ciocârlan Nelu, agent şef principal, deja au câteva depistări la activ în acest an, participând la acţiuni, filtre, descinderi şi percheziţii domiciliare.
La "Ziua Porţilor Deschise", Copiii l-au văzut pe "Rex" în acţiune
• ieri, peste 200 de copii din clasele primare, ba chiar şi de la grădiniţă, au avut parte de experienţe deosebite la Poliţia brăileană
Vedeta "Rex" s-a întreţinut cu copiii, s-a lăsat mângâiat, însă a participat şi la un exerciţiu demonstrativ de prindere a unui infractor.
Ieri, peste 200 de copii din clasele primare, ba chiar şi de la grădiniţă, au avut parte de experienţe deosebite la Poliţia brăileană. Cei mici au participat cu bucurie la "Ziua Porţilor Deschise", eveniment organizat cu ocazia Zilei Poliţiei Române, sărbătorită în fiecare an pe data de 25 martie. Cea mai emoţionantă întâlnire pe care au avut-o copiii a fost cea cu câinii poliţişti, "Rex" şi "Bob", cei care sunt spaima criminalilor şi a contrabandiştilor de ţigări.
După cum a spus instructorul lui "Rex", poliţistul patruped iubeşte copiii, cărora le arată tot ce ştie el să facă, şi se lasă alintat şi fotografiat de preşcolarii, şcolarii şi liceenii brăileni, invitaţi la evenimentele importante din viaţa Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila. Chiar ieri, cei mici l-au mângâiat pe Rex şi s-au fotografiat alături de el.