Mergi la conţinutul principal

Revolutionarul bulgar Dobri Voinikov, sarbatorit la Braila

Cu ocazia implinirii a 175 de ani de la nasterea lui Dobri Voinikov, la Teatrul "Maria Filotti" s-a dezvelit un basorelief in memoria acestui mare om de cultura si revolutionar bulgar. Krasimir Kostov, primarul orasului Shumen, a precizat ca Voinikov este unul dintre cei mai mari renascentisti ai Bulgariei, a carui activitate a fost legata indeaproape de Braila. "In anul 1864, Dobri Voinikov a trecut Dunarea, fiind nevoit sa caute in afara tarii sale linistea necesara pentru dezvoltarea personalitatii sale multiple. La Braila isi va scrie piesele, va redacta un ziar, va infiinta o trupa de teatru. Aceasta calatorie, sederea in Braila au fost inceputuri pentru o buna vecinatate si ajutor reciproc intre Romania si Bulgaria. Ideea de a marca la Braila 175 de ani de la nasterea lui Dobri Voinikov este ceva emotionant", a spus primarul orasului Shumen, Krasimir Kostov. Basorelieful a fost realizat de un renumit artist bulgar, Rumen Mihailov. Primarul Brailei, Aurel Simionescu, a amintit de relatiile Brailei cu patriotii bulgari si de Academia de Stiinte infiintata aici de acestia. "Cu aceasta ocazie putem sa aruncam punti intre orasele noastre, intre cetatenii romani si bulgari. Sper ca aceasta colaborare sa cuprinda pe viitor si domenii economice, sportive, sa valorificam oportunitatile pe care orasele noastre le ofera", a apreciat primarul Aurel Simionescu. In final s-a dezvelit basorelieful, iar consilierul Petar Valov, de la Amabasada Bulgariei la Bucuresti, a depus o coroana de flori la basorelief, alaturi de alta a reprezentantilor actorilor bulgari. In cadrul unei conferinte de presa, directorul Casei de Cultura din Shumen, Nikolay Nikolov, a prezentat personalitatea complexa a omului de cultura Dobri Voinikov. Dirijorul corului mixt al Casei de Cultura din Shumen, Veneta Vicheva, a spus ca sint fericiti si emotionati de aceasta vizita la Braila si a prezentat Festivalul Coral pentru Copii "Dobri Voinikov", la care a invitat sa participe in aprilie 2009 si un cor de copii de la Braila.
Seara s-a incheiat cu un concert al corului mixt "Rodni zvutsi" al Casei de Cultura din Shumen, brailenii desfatindu-se cu creatiile muzicale ale lui Dobri Voinikov, D. Hristov, O Popov, G. Dimitrov, Al. Tanev, I. Taunzinger, Al. Borodin, S. Rachmaninov, J. Strauss si G. Verdi. Dirijorii corului au fost: prof. Veneta Viceva si Darina Lazarova, iar acompaniamentul la clavir a fost asigurat de Janeta Katsarova. umit artist bulgar, Rumen Mihailov.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro