Mergi la conţinutul principal

Revolta procurorilor

Bilbiielile legislative si neconcordanta dintre "ceea ce zice la lege" si realitatea din teren i-au adus la limita rabdarii pe cei implicati in infaptuirea actului de justitie. Dupa judecatori, grefieri si avocati, a venit rindul procurorilor sa denunte piedicile pe care legislatia actuala le pune celor care sint pusi tocmai sa aplice legea si sa vegheze la respectarea ei. Cu o schema ocupata la jumatate dar cu un volum de munca urias, mereu in crestere, procurorii Parchetului de pe linga Tribunalul Braila sint nevoiti sa munceasca peste program si sa se inghesuie, de multe ori, cite doi intr-un birou mititel si sa-i mai primeasca la audieri si pe invinuiti impreuna cu avocatii lor. Toate astea n-ar fi nimic, daca nu li s-ar pune si bete-n roate, din pricina hatisului legislativ care le da dureri de cap.
"Legislatia actuala, mereu in schimbare - este un punct de vedere al procurorilor si al politistilor braileni -, nu ajuta cum ar trebui institutiile implicate in urmarirea penala, ba dimpotriva, sintem impiedicati in administrarea legala a probelor. Nu intru in detaliu referitor la piedicile puse anchetatorilor", ne-a declarat prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Braila, magistratul Fanel Mihalcea.

"Am sesizat in nenumarate rinduri situatia factorilor indrituiti, dar din pacate, solutia se lasa asteptata"

Din pricina lipsei de personal, operativitatea solutionarii cauzelor instrumentate de procurori a scazut in semestrul I al anului cu citeva procente, schema nefiind ocupata nici macar la nivelul anilor '90. Potrivit prim-procurorului Mihalcea, numarul procurorilor este in scadere, in conditiile in care, in primele sase luni ale anului, acestia au avut de solutionat 9.950 de dosare (fata de 9.177 in aceeasi perioada a anului trecut). "Acest lucru ne ingrijoreaza foarte mult. Am sesizat in nenumarate rinduri situatia factorilor indrituiti, dar din pacate, solutia se lasa aminata. Procurorii sint si ei oameni, nu supraoameni. Numai atasamentul fata de profesie a facut ca ei sa reziste ani la rind cu un volum de munca in crestere. Practic, un procuror munceste pentru doi procurori, daca nu si mai mult, iar acest efort nici macar nu este remunerat. Apreciez, nu cu falsa mindrie, calitatea muncii prestate de procurorii braileni", a spus seful Parchetului.
Calitatea muncii procurorilor braileni a fost apreciata, recent, si de conducerea Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati, cu prilejul evaluarii activitatii desfasurate in primul semestru al anului. Atit procurorul general Dinu Galca, cit si procurorul general adjunct Gabi Enciu, au constatat ca la Parchetul de pe linga Tribunalul Braila si la unitatile subordonate, respectiv Parchetele de pe linga Judecatoriile Braila, Faurei si Insuratei, schema de personal, si asa "decimata", a fost in scadere, in timp ce numarul dosarelor inregistrate a crescut. Daca in primul semestru al anului trecut, din cele 9.177 de cauze inregistrate fusesera solutionate 2.891, anul acesta, din cele 9.950 cauze fusesera finalizate 3.320. Rata criminalitatii in primele sase luni ale anului a fost de 165 de inculpati trimisi in judecata la 100.000 de locuitori, adica 607 inculpati la o populatie a Brailei de 366.811 locuitori. In cazul altor 1.418 invinuiti s-au dat solutii de netrimitere in judecata si fata de 1.081 s-au aplicat prevederile art. 18/1 Cod Penal (sanctiuni administrative).

Au crescut infractiunile prin violenta

A crescut ingrijorator numarul celor trimisi in judecata pentru infractiuni contra persoanei: 133 fata de 98 in primul semestru al anului 2007. Nu mai putin de 9 braileni au fost deferiti justitiei pentru omor, 10 pentru ucidere din culpa, 17 pentru vatamare corporala, 14 pentru vatamare corporala grava (slutire), 3 pentru loviri cauzatoare de moarte si 10 pentru viol. Pentru infractiuni de violenta intrafamiliala, in semestrul I al anului in curs au fost trimisi in judecata 14 insi, fata de numai 4 in aceeasi perioada a lui 2006. Din cei 607 inculpati deferiti instantei de judecata, 39 sint femei, 339 dintre acestia sint fara ocupatie, 86 nu au urmat niciun an de scoala, 335 au patru clase primare si doar 2 sint cu studii superioare. Pagubele pricinuite de hoti, escroci si delapidatori in primul semestru al anului 2007 au fost de 1.592.393 RON si 14.580 Euro, fata de 10.575.935 RON in semestrul I din 2006.
Prim-procurorul Mihalcea ne-a mai precizat ca, atunci cind procurorii braileni au considerat ca masurile luate de judecatori sint "nelegale sau netemeinice", au declarat recurs la instantele superioare si nu de putine ori au avut cistig de cauza. "Ministerul Public este parte a puterii judecatoresti si are atributii clare in infaptuirea actului de justitie", a spus seful Parchetului. Magistratul a tinut sa precizeze ca institutia pe care o conduce se confrunta, de asemenea, cu o acuta lipsa de personal auxiliar si ca spatiul necesar desfasurarii activitatii este total insuficient. "O ancheta penala, indiferent de complexitate, presupune, pe linga pregatirea procurorului, existenta unui spatiu unde sa discute in liniste cu persoana cercetata si un grefier care sa consemneze declaratiile. De regula, persoana cercetata apeleaza la unul sau doi aparatori. Partea vatamata are si ea dreptul la aparator. Va dati seama cum se desfasoara audienta cind intr-un birou se afla doi procurori, care desfasoara activitati similare", a mai spus prim-procurorul Fanel Mihalcea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro