Noul sezon coincide cu nevoia organismului de... vitamine. Trei dintre acestea, respectiv A, C si E, sunt renumite pentru proprietatile lor antioxidante. Acestea sunt indispensabile mai ales primavara, intrucat neutralizeaza radicalii liberi, despre care se crede ca sunt cauza multor boli grave si declanseaza procesul de imbatranire.
Dupa o iarna in care am consumat in special mancare fiarta, prajita, preparata si tehnologizata, avem nevoie de o alimentatie bazata pe fructe si legume, cum ar fi ceapa verde, urzicile, leurda, untisorul, dar si salatele de radacinoase, sfecla, telina, morcovi sau patrunjel.
In plus, in aceasta perioada, este indicat sa consumam castravete. Acesta, la fel ca pepenele, este alcalin si are rolul de a scadea aciditatea gastrica, elimina apa din organism si echilibreaza pH-ul. Primavara avem nevoie mai mult ca oricand de hrana cruda, neprocesata.
„A” creste rezistenta la infectii
Organismul nu poate fabrica vitamine, iar cele sintetice au efecte mult prea mici asupra lui. De aceea, cel mai bine este sa facem tot posibilul sa le luam din hrana. Vitamina A se gaseste in beta-caroten, adica in legumele si fructele de culoare portocalie, cum ar fi portocalele, morcovii, dovleacul, dar si in galbenus, ardei, cartofi dulci, mango sau curmale. Cunoscuta si ca vitamina cresterii, aceasta are un rol important in mentinerea acuitatii vizuale, in formarea oaselor, crescand rezistenta organismului la infectii.
Mai departe cititi pe farmaciata.ro.