Premierul Florin Citu a anunțat data de 1 iunie ca fiind orizontul de așteptare al începutului pentru revenirea la normalitate. Un termen ce pare prea îndepărtat pentru unii sau prea optimist pentru alții. Ca și cifra pe care premierul a înaintat-o referitoare la numărul de vaccinați până la sfârșitul primăverii: între 5 milioane – în scenariul „cel mai pesimist” - și 6,3 milioane de persoane – în „scenariul optimist”.
Ca să existe cel puțin 5 milioane de vaccinați la finele lunii mai, pe lângă cei circa 2,1 milioane de persoane deja vaccinate cu cel puțin o doză, mai trebuie vaccinați circa 2,9 milioane de români, măcar cu o singură doză. Asta ar însemna, țînând cont de numărul de zile rămase până la 1 iunie, un ritm zilnic de vaccinare cu prima doză de peste 52.000 de persoane, în condițiile în care, acum, se reușește vaccinarea a circa 20-30.000 de oameni cu prima doză.
Ca să existe 6,3 milioane de vaccinați la sfârșitul lui mai, ar trebui să fie vaccinați, cu prima doză, în fiecare zi, câte 76.000 de români. Ceea ce, la ritmul de acum, pare aproape imposibil. Da, ar fi ideal dacă s-ar reuși un asemenea ritm de vaccinare. Cum la fel de ideal ar fi și să existe atât de mulți români dispuși să se vaccineze, în contextul în care, în platforma online dedicată, n-au fost niciodată mai mult de 800.000 de persoane înscrise pe listele de așteptare.
Din păcate, nici 5 milioane, nici 6,3 milioane de vaccinați – și ăia incomplet – nu vor însemna înclinarea decisivă a balanței în favoarea revenirii la normalitate – a se vedea exemplul Serbiei și Ungariei care, deși au vaccinat în jur de un sfert din populație cu prima doză, numărul infectărilor și cel al deceselor sunt încă mult mai mari decât cele înregistrate la începutul campaniei de vaccinare. Și asta tocmai din cauza unei relaxări generale premature, indusă în mentalul colectiv, culmea, de numărul mare de vaccinări și de optimismul rezultat din asta. La fel s-a întâmplat și în cazul Israelului, numărul de infectări noi și de decese prăbușindu-se abia când jumătate din populație a fost vaccinată complet – procent de la care a început, cu adevărat, relaxarea și revenirea la normalitate.
Riscăm să pățim la fel, pentru că revenirea la normalitate înseamnă, în continuare, prudență. România a reușit, până acum, să rămână într-un echilibru salvator în ceea ce privește restricțiile și mersul economiei, comparativ cu alte state din UE. Ar fi păcat să se strice asta în următoarele 2 luni, de la prea mult optimism prost înțeles. Mai e nevoie de puțină răbdare, deși asta pare că începe să ne lipsească tot mai mult.