Mergi la conţinutul principal

Retrocedarea Pietei Concordia, din nou la judecata

Primaria a pierdut, deocamdata, procesul privind retrocedarea Pietei Concordia. Ieri, Curtea de Apel Galati a admis recursul inaintat de Prefectura Braila impotriva sentintei Tribunalului Braila privind retrocedarea terenului de aproape 1.000 mp, pe care, in prezent, functioneaza sectorul legume - fructe. Mai precis, Curtea de Apel Galati a casat sentinta Tribunalului Braila care respingea actiunea inaintata de Prefectura, prin care a fost atacata dispozitia primarului de retrocedare in natura a Pietei Concordia. Acest lucru inseamna ca procesul se va rejudeca.
Directorul Directiei Administratiei Publice Locale din cadrul Primariei, Sorina Bosoanca, ne-a declarat ca nu stie inca motivele pentru care Curtea de Apel Galati a luat aceasta decizie, dar a adaugat ca, cel mai probabil, motivele vor fi dezvaluite peste doua saptamini. Abia atunci Primariei Braila ii va fi inaintata decizia Curtii.
"In acest moment, dispozitia de retrocedare a terenului din Piata Concordiei e in vigoare. Desi, initial, Tribunalul Braila a respins actiunea Prefecturii, in data de 26 aprilie, Curtea de Apel Galati a admis recursul Prefecturii, a casat sentinta Tribunalului si a trimis cauza spre rejudecare. Nu va pot preciza motivele casarii, deoarece casarea unei hotariri si trimiterea spre rejudecare se poate pronunta pentru un numar de motive strict si limitativ prevazute de lege. Cum nici unul dintre aceste motive nu a fost pus in discutia partilor, asteptam cu totii decizia Curtii de Apel Galati. Cazul va fi rejudecat la instanta de fond, adica Tribunalul Braila. Nu comentam in nici un fel aceasta sentinta, asteptam ca justitia sa aplice corect legea", a explicat Sorina Bosoanca.

"Daca prefectul nu a inteles legea, sa o mai citeasca o data"

La rindul sau, primarul Constantin Cibu considera ca "nu s-a intamplat nimic " la Curtea de Apel Galati, si chiar daca va avea loc un nou proces la Tribunalul Braila, pina la urma rezultatul final va fi acelasi, de retrocedare efectiva a terenului respectiv.
"Decizia de retrocedare nu a fost anulata, este inca valabila, practic asteptam sa treaca timpul. Nu inteleg de ce Prefectura nu a fost de acord cu aceasta decizie, prima data a validat-o, a doua oara a introdus o obiectiune ca nu s-a trecut din domeniul public in cel privat, a renuntat si la asta, ca nu avea dreptate, si a facut a treia sesizare. Nu am inteles care a fost scopul acestor actiuni, ca pina la urma nu se intimpla decit o tergiversare a punerii in posesie, iar amenzile sint foarte mari pentru cei care comit abuzuri. Legea privind retrocedarea este clara, iar daca prefectul nu a inteles-o, sa o mai citeasca o data", recomanda primarul municipiului, Constantin Cibu.

"Nu pun patima pe aceasta tema. Cea care va decide este justitia"

Prefectul judetului, Nicolae Mitroi, insa, nu se considera vinovat ca a atacat in contencios decizia primarului privind retrocedarea catre fostii proprietari a unei suprafete de teren din Piata Concordiei. El spune ca interventia Prefecturii in acest caz s-a facut pe baza unor texte de lege, nu pe sentimente, capricii, sau anumite puncte de vedere subiective.
"Este o problema de legalitate, era un text de lege unde era prevazuta aceasta problema. Zona respectiva apartine domeniului public, plus ca acolo s-a facut o investitie recenta, pentru care Curtea de Conturi a tirit prin instante consilierii din doua legislatii acuzindu-i ca nu ar fi cheltuit banii in mod corect. Trebuia sa fim siguri ca e decizia corecta. Prefectura nu are oricum nici o legatura cu inceperea urmaririi penale asupra primarului, nu noi am generat aceasta ancheta ", a subliniat prefectul.

Prefectul ar fi preferat platile compensatorii

Nicolae Mitroi a mai spus ca s-a adresat Curtii de Apel Galati pentru ca, din punctul lui de vedere, justitia este mult mai calificata decit Prefectura in a stabili cum e drept sau cum nu e drept sa se procedeze. In ceea ce ii priveste pe cei care revendica respectivul teren, Nicolae Mitroi a declarat ca nu stie exact cine sint acestia, insa s-ar bucura ca viitorii proprietari sa nu schimbe profilul zonei respective, pentru ca este nevoie de aceasta piata.
Totusi, prefectul este nemultumit ca primarul nu a acordat fostilor proprietari plati compensatorii sau un alt teren, mai ales ca pina acum nu s-au mai dat suprafete de teren la fel de valoroase, pentru nimeni. Nici pentru tineri sau veterani de razboi, nici pentru alte persoane la fel de indreptatite. Deci se putea proceda la fel si in cazul Pietei Concordia.
"Nu e calitatea mea sa apreciez asta, oportunitatea unor hotariri ale Consiliului Local nu fac obiectul analizei institutiei prefectului, ei sint alesii si decid. Oricum nu pun patima pe aceasta tema, nu stiu daca Tribunalul ne va da cistig de cauza, ramine de vazut, dar ma linisteste ca a ajuns la cei in masura sa ia o decizie", a incheiat Nicolae Mitroi.

"Justitia a inceput sa functioneze in Romania"

Subiectul Piata Concordia a fost adus in discutie si in cadrul conferintei de presa, de ieri, a Partidului Democrat. Presedintele PD, Horia Vasioiu, care nu este de acord cu retrocedarea Pietei Concordia, s-a declarat multumit de faptul ca la Curtea de Apel Galati s-a luat decizia rejudecarii cauzei. "Decizia data de Tribunalul Braila ca Prefectura nu este parte procesuala in acest proces a fost culmea culmilor. Nu stiu cum Tribunalul a dat aceasta sentinta", a spus Vasioiu.
Liderul democrat i-a recomandat primarului sa astepte sentinta definitiva, sa nu isi mai dea cu parerea in ceea ce priveste rezultatul final al acestui proces, si sa nu mai faca evaluari de situatie.
"Nu am cum sa il invat eu pe primar sa se comporte, dar macar sa taca din gura. Cred ca ar fi mai bine sa astepte hotarirea Tribunalului Braila, sa vada daca aceasta va ramine definitiva si irevocabila, pina atunci ciocul mic", a adaugat Vasioiu.

Mostenitorii vor ca piata sa poarte numele "Concordia - Rugina"

Suprafata totala a terenului care a facut obiectul citorva ani de batalii juridice se ridica la 988 mp. Este vorba de fapt de doua loturi, care ar fi apartinut membrilor aceleiasi familii. Proprietarul terenului situat pe str. Ghioceilor la nr. 4 a fost Ecaterina Emilia Rugina, iar cel al terenului situat pe aceeasi strada, la nr. 4 bis, a fost fiul acesteia, Vasile Rugina. Cind Ecaterina a murit, ea a fost mostenita de fiica ei - Elena Zanet si de fiul ei - Vasile Rugina. Cum si acesta a murit in 2001, el a fost mostenit de sotie - Paraschiva Rugina si de cei doi copii - Cornelia Gaidan si Victor - Aurel Rugina. Acum, cei trei impreuna cu Elena Zanet au solicitat retrocedarea intregului teren pe care se afla situata sectia de legume - fructe a Pietei Concordia.
Directorul Sorina Bosoanca a mai adaugat ca mostenitorii s-au angajat sa pastreze destinatia de acum a terenului pe care cindva se inaltau casele rudelor lor, cu conditia ca piata sa se numeasca "Concordia - Rugina". Referitor la teren, aceasta a mai adaugat: "Ambele imobile au fost expropiate in 1985, iar demolarea lor s-a facut in 1989. Ei au mai solicitat acelasi teren in 1991 si in 1997. Autoritatea locala a stiut in permanenta ca terenul are mostenitori".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu