Ficatul este responsabil de o serie de functii cu rol important pentru organism. Printre acestea se numara curatarea sangelui de toxine, reglarea nivelului unor hormoni precum insulina, stocarea vitaminelor si mineralelor, producerea de bila pentru digestia grasimilor si prelucrarea proteinelor obtinute prin intermediul alimentatiei. De asemenea, amintim faptul ca, atunci cand ficatul este suprasolicitat, organismul este afectat in mod negativ.
Ficatul poate fi protejat urmand o dieta saraca in alimente procesate, grasimi, carbohidrati rafinati. Exista si cateva retete naturiste care pot contribui la detoxifierea ficatului.
Radacina de cicoare
Radacina de cicoare are numeroase proprietati terapeutice, printre care si aceea de curatare a ficatului. Este bogata in vitaminele C si B, inulina, acizi organici, fosfor, zinc, mangan. Din radacina de cicoare se obtine o bautura cu un gust asemanator cafelei. La o ceasca de apa clocotita se adauga o lingurita de pulbere de radacina uscata de cicoare si se lasa la infuzat. Contribuie la eliminarea toxinelor si detoxifierea ficatului si reduce deopotriva si nivelul de colesterol.
8 semne evidente ca aveti nevoie de detoxifiere
Apa cu mere si ghimbir
Ficatul „iubeste” merele. Acidul malic din sucul de mere „inmoaie”, practic, calculii biliari si ajuta la eliminarea lor prin caile biliare. Bautura obtinuta din aceste ingrediente contribuie la detoxifierea ficatului, dar si la arderea caloriilor. Aveti nevoie de apa plata, mere si un baton de scortisoara sau pudra de scortisoara. Marul se spala si se feliaza, dupa care se adauga scortisoara si se piseaza. Se adauga apa si se lasa sa se „odihneasca” 15 minute inainte de a se consuma. Se poate strecura.
Citeste mai departe pe farmaciata.ro.