Mergi la conţinutul principal

Respectarea traditiilor pentru masa de Paste ne costa minim 1,5 milioane de lei

Ne mai despart doar doua zile de Sfinta Sarbatoare a Invierii Domnului. Pe linga insemnatatea profund religioasa pe care o reprezinta, Pastele este si unul din momentele principale ale anului in care familiile se reunesc, oamenii se apropie mai mult unii de altii, dar si de Dumnezeu. In prima zi de Paste traditia spune ca toti membrii familiei sa se aseze la aceeasi masa si sa manince din bucatele specifice, oua rosii , cozonac, pasca si miel, stropite cu vin rosu.
Saraci sau bogati, de Paste, de pe masa ortodocsilor nu trebuie sa lipseasca friptura de miel. Acesta reprezinta victoria vietii asupra mortii, simbolul sacrificiului pentru propria mintuire, semnifica nevinovatia si suferinta lui Iisus. La fel de important este vinul rosu, de asemenea, un simbol al sacrificiului, fiind considerat singele varsat de Iisus pe cruce. Mai mult, la Cina cea de Taina, Mintuitorul a baut vin rosu. Cit ii costa respectarea acestei traditii pe romani? Mult prea mult vor spune unii, decent vor spune altii. Un calcul simplu, strict pentru produsele de neinlocuit, arata clar ca, pentru a respecta traditia trebuie sa cheltuiesti cel putin 1,5 milioane de lei, enorm pentru saraci, maruntis in buzunarele avutilor. Ce inseamna 1,5 milioane de lei? Pai un miel, 30 de oua, 1 litru de vin rosu, 2 cozonaci si o pasca.
Pentru pregatirea mesei traditionale brailenii au intrat deja in febra cumparaturilor. Inca de saptamina trecuta pietele sint ca un furnicar, mai ales la primele ore ale diminetii, cind marfa e proaspata si din belsug.

Preturile sint deja un pic mai mari

Peturile, asa cum e regula la romani, de citeva zile au luat-o la galop, principalele produse fiind deja cumparate la un pret sensibil mai mare. Brinza, de exemplu, daca saptamina trecuta costa 100.000 lei/kg, de marti nu mai poate fi achizitionata sub 125.000 - 130.000 lei. Cresteri de pret cu 5.000 - 10.000 lei/kg se inregistreaza si la rosii, castraveti, carne, de circa 5.000 lei la radacinoasele necesare prepararii salatei de boef, si de citeva mii la ceapa verde, verdeturi, ridichi si laptuci. Ieri, in piete, rosiile costau intre 50 si 55.000 lei, castravetii 70.000 lei, salata, in functie de marime, intre 6 si 10.000 lei si la fel legatura de ridichi. Usor in crestere sint si verdeturile, legatura de marar costind, ieri, 8.000 lei, de leustean 6-8.000 lei si 5 -6.000 lei cea de patrunjel. Morcovii, pastirnacul si patrunjelul radacina costau 30.000 lei/kg, iar telina 50.000 lei/kg. Fata de zilele precedente nu erau modificari la preturile oualor - in jur de 2.000 lei/buc si carnea de miel, 140.000 lei/kg.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro