Mergi la conţinutul principal

RESPECT Excelenţei Voastre, Domnule Paul Brummell!

În urmă cu o săptămână, Excelenţa Sa, Domnul Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii în România, a efectuat o vizită la Brăila, în cadrul campaniei #BritainInRomania. Luni, 12 martie 2018, de la ora 16.00, Excelenţa Sa  a ţinut un discurs în sala de festivităţi a Muzeului Brăilei “Carol I”, după care a urmat vizitarea secţiilor “Istorie Modernă şi Contemporană” şi “Etnografie şi Artă Populară” din cadrul Muzeului Brăilei, iar marţi, s-a deplasat în comuna Mircea Vodă unde, interesat de tradiţiile şi obiceiurile locale, ambasadorul a vizitat şcoala din comună, a participat la o şezătoare tradiţională şi a vizitat Muzeul Satului. Ei bine, dacă la Mircea Vodă, localnicii şi elevii din comună l-au întâmpinat pe Paul Brummell în costume tradiţionale şi au organizat şi un spectacol de muzică şi dans popular în cinstea înaltului diplomat, la Brăila, situaţia a fost de-a dreptul dezastruoasă la capitolul ospitalitate. Spun acest lucru pentru că, la ora stabilită, punctual şi plin de jovialitate, Excelenţa Sa, Domnul Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii în România, a intrat în sala de festivităţi a Muzeului Brăilei unde şi-a izbit privirea de scaunele goale şi de o aşa-zisă manifestare culturală, unde erau prezente doar câteva persoane. Un eveniment la care au participat doar câţiva ziarşti, doi-trei iubitori de cultură şi de istorie şi câţiva angajaţi ai instituţiei gazdă. Târziu, în timp ce Excelenţa Sa, Domnul Paul Brummell, făcând abstacţie de situaţia jenantă şi de lipsa de spectatori, ne preda o adevărată lecţie de istorie şi de cultură, în sală şi-a făcut apariţia şi un vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Brăila. A fost singura oficialitate prezentă de altfel la un asemenea eveniment, dar nu a reuşit decât să fractureze discursul vorbitorului şi să mai adauge un strop de penibil peste modul în care era primit la Brăila înaltul oaspete.

La o oră la care armata de elevi de la loturile olimpice din şcolile brăilene, sau alte persoane sau personalităţi s-ar fi bucurat să participe la o asemenea întâlnire şi ar fi putut lua cu asalt Muzeul Brăilei, bombardându-l cu întrebări inteligente pe distinsul Ambasador al Marii Britanii în România, ei bine, Sala de festivităţi a instituţiei era aproape goală, iar înaltul oaspete zâmbea discret celor câteva persoane prezente la manifestare, vizibil stânjenit de ospitalitatea brăileană. 

Mai mult decât atât, într-o totală indiferenţă sau inconştienţă, aproape nimeni nu a putut să ofere relaţii cu privire la programul concret al celor două zile de vizită la Brăila a Excelenţei Sale, Domnul Paul Brummell. Încă o dată, între autorităţile locale şi instituţiile de cultură din Brăila sau presă părea să se fi rupt orice legătură, că se scurtcircuitase comunicarea, deşi interesul de a se realiza şi de a mediatiza un eveniment deosebit, ar fi fost comun... 

Din păcate, noi, brăilenii, printr-un astfel de comportament am demonstrat că suntem plini de orgolii, lipsiţi de respect, de maniere, de diplomaţie şi de omenie şi infatuaţi.

În schimb, Ambasadorul Marii Britanii în România, după ce a reuşit să încânte cele câteva persoane prezente la întâlnirea de săptămâna trecută şi a răspuns cu eleganţă întrebărilor adresate în Sala de festivităţi a Muzeului, ne-a mai oferit o frumoasă lecţie de istorie...pe internet. A postat un video pe pagina de Facebook a Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti, în care Excelenţa Sa vorbeşte despre vizita la Brăila, despre revoluţionarii români de la 1848, care au primit refugiu în clădirea fostului vice-consulat britanic din Brăila, de pe strada Polonă, în care în prezent se află sediul Distrigaz.

După ce a vorbit despre  tinerii revoluţionari care şi-au găsit refugiu în vice-consulatul britanic din Brăila, printre care şi  Alexandru Ioan Cuza, care avea să fie primul domnitor al celor două Principate Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti, Excelenţa Sa concluzionează în videoclipul postat pe internet:

“Prin urmare, consider că acesta este un episod care demonstrează, ca multe altele, rolul Regatului Unit în dezvoltarea României moderne. De aceea, mă simt minunat să fiu aici, în acest loc din Brăila!”.

Pentru toate cuvintele frumoase, pentru eleganţa şi diplomaţia de care aţi dat dovadă în discursul de la Brăila, făcând abstracţie de faptul că noi ne purtăm ca nişte mârlani şi nu mai ştim să ne primim cu demnitate nici oaspeţii de seamă,  RESPECT Excelenţei Voastre, Domnule Paul Brummell! Şi, nu în ultimul rând, RUŞINE autorităţilor locale care n-au dat doi bani pe o vizită ce putea însemna şi stabilirea unor contacte importante cu o ţară plină de bani şi de investitori! RUŞINE celor plătiţi din banii noştri să organizeze şi să mediatizeze astfel de evenimente bifate, în cel mai pur stil comunistoid, de instituţiile culturale din Brăila!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro