Republica Moldova se depărtează tot mai mult de parcursul proeuropean. Aflat în vizită la Bruxelles, în prima deplasare oficială în Occident de când a devenit preşedinte, Igor Dodon le-a transmis oficialilor Alianţei Nord Atlantice să nu se grăbească cu deschiderea unui birou de legătură al NATO la Chișinău. În opinia sa, orice apropiere a Republicii Moldova de NATO poate submina neutralitatea şi ameninţa securitatea ţării.
Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova: „Eu consider că deschiderea oficiului NATO la Chişinău nu este binevenită pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru majoritatea cetăţenilor. Eu nu vorbesc de forţe din afara ţării. Pe mine mai puţin mă interesează ce spun cei din afara ţării. Pe mine mă interesează neutralitatea şi suveranitatea Republicii Moldova, iar deschiderea acestui oficiu, în opinia mea, nu va majora şi nu va asigura siguranţa cetăţenilor. Este mai mult în opinia mea şi am spus acest lucru. Mai mult seamănă ca o provocare la care s-au grăbit cei care sunt la guvernare până la intrarea mea în funcţie, înţelegând că eu nu voi fi de acord cu acest lucru”.
Rose Gottemoeller, secretar general adjunct al NATO: „NATO respectă suveranitatea tuturor naţiunilor. Credem cu fermitate că fiecare naţiune trebuie să îşi aleagă drumul ei, să îşi aleagă aliaţii sau să aleagă să nu se alieze cu nimeni. NATO respectă în totalitate neutralitatea constituţională a Moldovei. În Parteneriatul Planul Iniţial de Acţiune (dintre Republica Moldova şi NATO - n.r.) se recunoaşte că Moldova este din punct de vedere constituţional neutră şi nu îşi doreşte să adere la NATO. Dar neutralitatea nu este sinonimă cu izolarea, iar NATO colaborează îndeaproape şi cu alte state neutre precum Elveţia şi Austria”.