Mergi la conţinutul principal

Reparatiile din scoli la turatie maxima

Cu o luna inainte de inceperea anului scolar in majoritatea scolilor brailene directorii sint preocupati de asigurarea unor conditii decente pentru elevi si cadre didactice. Primaria a alocat peste 14 milioane de lei pentru reparatii si investitii in scoli. Pentru reparatii curete s-au alocat 2,8 milioane, pentru achizitionare de bunuri de natura obiectelor de inventar s-au alocat peste 500.000 de lei, pentru investitii, peste 7,1 milioane de lei, iar pentru reparatii capitale, peste 3,3 milioane de lei. De asemenea, pentru reparatiile din scoli s-au mai alocat 475.000 de lei din fondul de rulment. "In general, atit cit au cerut scolile, atit am alocat. Au fost situatii cind s-a cerut mult mai mult decit puteam noi sa dam si atunci s-au dat bani pentru lucrarile prioritare", a explicat directorul economic al Primariei, Stoica Anghelescu.
La Scoala "Vlaicu Voda" din cartierul Radu Negru s-au pus termopane la noua clase si in toate salile s-a dat parchetul cu palux. Cele mai multe clase au deja mobilier nou, desi mai sint unele care au mobilier vechi. Directorul scolii, prof. Mariana Negraru, a apreciat ca Primaria le-a dat anul acesta dublu fata de anul trecut si asa au reusit sa faca toate acele investitii. "Facem multe schimbari in scoala, mutam unele laboratoarele in spatii mai generoase, altele le cuplam, astel incit spatiul sa fie exploatat la maxim si sa oferim copiilor cele mai bune conditii. Am terminat deja cu montarea ferstrelor termopan. Mai avem de dat cu palux in unele clase, de spalat perdelele, de aranjat in clase, de spalat geamurile, dar toate acestea se vor face, saptamina viitoare cred ca vom fi gata cu toate pregatirile. Daca vom mai primi si la anul peste 40.000 de lei, cit am primit anul acesta, cred ca vom avea toata scoala pusa la punct", a spus prof. Mariana Negraru.
La Scoala "Aurel Vlaicu" reparatiile nu erau tot atit de avansate. Contabilul scolii, Daniela Burlacu, a precizat ca sint in stadiul de atribuire a contractului de montare a ferestrelor termopan. Clasele erau deja igienzate din fonduri proprii. In urma cu doar o zi s-a organizat licitatia si trebuiau sa mai astepte citeva zile in eventualitatea unor contestatii. Apoi, in zece zile se vor monta toate ferestrele. Termenul a fost stipulat in contract si din acest motiv conducerea scolii era sigura ca pina la 15 septembrie scoala va fi pregatita pentru elevi.
Scoala "Spiru Haret" este inclusa intr-un program de reabilitare cu fonduri europene si guvernamentale, insa din cauza ca inceperea lucrarilor ar mai putea dura, directorul Sandu Manolescu a spus ca a igienizat deja toate clasele. "Abia am reusit sa obtinem avizele de la Directia pentru Cultura. Ne-au intors de trei sau patru ori. Este complicat pentru ca scoala noastra functioneaza intr-o cladire de patrimoniu. Vom depune acum documentatia la Primarie pentru obtinerea autorizatiei de constructie. Lucrarile ar trebui sa inceapa inainte de 15 septembrie, insa daca vor fi probleme si vom fi nevoiti sa invatam o perioada in scoala noastra, avem spatiul igienizat. Toata vara m-am luptat sa obtin avizele necesare pentru ca lucrarile de reabilitare sa se faca legal. Cel mai greu a fost la Directia pentru Cultura, dar am reusit. Trebuie sa avem toate documentele in regula, nu vreau sa ni se intimple si noua ce s-a intimplat la Liceul de Arta. Ce s-a intimplat acolo, ne-a servit drept lectie", a spus directorul Sandu Manolescu.
Inceperea reabilitarii cladirii este asteptata si la Grupul Scolar Agricol, "Gh. K. Constantinescu". Directorul adjunct Luminita Turcu a spus ca deocamdata s-a facut doar curatenie. "Cursurile se vor desfasura tot in scoala, chiar daca va incepe reabilitarea, pentru ca avem mai multe corpuri de cladire si procesul instructiv-educativ nu va fi afectat foarte tare. Noi curatenia am terminat-o in iulie pentru ca am fost centru de titularizare si am fost nevoiti", a mai spus prof. Luminita Turcu.
La Scoala "Vasile Alecsandri", administratorul Florin Socol a spus ca operatile de reparatii sint finalizate in proportie de 60%. S-au rezolvat pina acum holurile, grupurile sanitare, caile de acces si acum se lucreaza la realizarea unui camin pentru un gigacalorimetru care va fi montat. Administratorul considera ca la sfirsitul saptaminii viitoare se va termina curatenia. Aceasta scoala va mai primi pina la 15 septembrie mobilier scolar nou si catedre, cu scaune, pentru alte noua clase. "Mai avem un proiect de schimbat geamuri si reparat fatada scolii, dar acesta mai dureaza. Problema este ca pina la sfirsitul anului trebuie sa cheltuim banii, deci sa facem lucrarile pe care ni le-am propus, altfel pierdem banii", a mai spus Florin Socol.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro