Ulcerul gastric reprezinta intreruperea prin lezare a mucoasei gastrice, sub actiunea sucului gastric acid, secretat in exces. Aceasta afectiune are o evolutie cronica si ciclica: simptomele (durerea) se intensifica primavara si toamna. Pe langa implicarea hipersecretiei de suc gastric, bacteria Helicobacter pylori este responsabila de aparitia gastritei cronice, ulcerului gastric, limfomului gastric si a cancerului gastric.
Remediile medicamentoase constau in antiacide, medicamente ce reduc aciditatea gastrica. Insa, in timp ce acestea amelioreaza simptomele ulcerului gastric, pot, de asemenea, sa atace sistemul imunitar, contribuie la aparitia osteoporozei, anemiei si la asimilarea scazuta a proteinelor, ce pot crea si alte efecte adverse. De asemenea, s-a observat ca hormonii feminini protejeaza impotriva ulcerului, incidenta fiind mai crescuta in randul barbatilor. Alt factor este reprezentat de fumat, prima cauza de cancer la stomac din lume.
Care sunt cele mai indicate remedii naturale pentru ulcerul gastric?
Prima solutie este reprezentata de reducerea stresului. Unele persoane pot fi mult prea stresate din cauza locului de munca sau a relatiei cu partenerul. In acest caz, se recomanda solutionarea acestor probleme. Suplimentele alimentare, precum sucul de aloe vera, repara mucoasa intregului tract digestiv. Cateva picaturi de ulei de masline inghitite ca atare pot ameliora durerea de stomac.
Iata cateva plante ce pot ameliora simptomele ulcerului:
- Sucul de aloe vera este util in orice afectiune digestiva, inclusiv ulcerul si afectiunile colonului. Aloe vera este o sursa importanta de minerale, precum calciu, fier, crom, magneziu, sodiu, mangan, potasiu, cupru si zinc, dar si de vitaminele B12, A, C, E si acid folic, ce nu pot fi asimilate suficient doar prin alimentatie. Aloe reduce inflamatia si vindeca tractul digestiv.
- Tinctura de galbenele stimuleaza vindecarea ranilor ulcerului gastric. Se recomanda administrarea a 5-10 picaturi, de 3 ori pe zi.
- Ardeiul rosu si boia ajuta digestia si stimuleaza stomacul si intestinele, curata si vindeca stomacul si sistemul digestiv, opresc sangerarea ulceului si ajuta la vindecarea acestuia.
- Semintele de telina imbunatatesc digestia si functiile ficatului. Semintele de telina sunt bogate in sodiu organic, ce ajuta si vindeca afectiunile stomacului. De asemenea, acestea ajuta si la prevenirea ulcerului gastric prin intarirea mucoasei gastrice.
- Musetelul ajuta in tratarea problemelor digestive si reduce stresul. De asemenea, are efecte benefice impotriva ulcerului.
- Usturoiul distruge bacteriile, virusurile, fungii (Candida) si parazitii. Toate acestea contribuie la aparitia afectiunilor digestive, inclusiv a ulcerului.
- Tinctura de gentiana combate infectiile tractului digestiv si stimuleaza secretia bilei (este evacuata in duoden in timpul digestiei si ajuta la digerarea lipidelor). Tinctura de gentiana este considerata „remediul minune” atunci cand vine vorba de afectiunile digestive. Se recomanda administrarea de 5-10 picaturi, de 3 ori pe zi.
- Lemnul-dulce ofera suport glandelor suprarenale, favorizand abilitatea „de a coopera” cu stresul. Este util in prevenirea si vindecarea ulcerelor. Stimuleaza celulele care protejeaza mucoasa tractului gastrointestinal si reduce inflamatia acestuia.
- Uleiul de oregano distruge bacteria Helicobacter pylori, responsabila de aparitia ulcerului gastric, prin distrugerea mucoasei gastrice.
- Ulmul alb (slippery elm) este utilizat pentru tratarea ulcerului gastric si a afectiunilor colonului si amelioreaza indigestia si aciditatea. Contine vitaminele A, B, C, K, P, minerale, acid galic, mucilagii, galactoza, acid galacturonic, fitosteroli si acizi grasi (acid oleic si palmitic).
- Extractul de tataneasa vindeca mucoasa gastrica. Se recomanda administrarea a 5-10 picaturi, de 3 ori pe zi.
Articol preluat de pe farmaciata.ro.