"De când mă ştiu am crescut la casa de copii"
"De când mă ştiu am crescut la casa de copii", îşi continuă Leo spovedania. Tot în sistemul de protecţie a copilului şi-au petrecut aproape întreaga viaţă şi alţi fraţi ai băiatului: Marius, acum în vârstă de 22 de ani, care locuieşte cu bunica, Luiza, de 19 ani, şi ea reintegrată în familie de la începutul acestui an, Mioara, de 11 ani, şi Cornelia, de aproape 7 ani, care sunt îngrijite de un asistent maternal profesionist. Cu 5 copii în grija statului, Alina Stere a mai adus unul pe lume, o fetiţă, acum în vârstă de 3 ani, pe care o ţine acasă, într-o mizerie de neimaginat. "Când a venit asistenţa socială să facă anchetă la mama acasă, sora cea mică avea o ciupitură urâtă pe obraz, de la care i se umflase faţa. Mama a zis că e de la ţânţari, dar sora cea mare, Luiza, mi-a spus că fetiţa e ciupită de carcalaci. Mişună peste tot în casă, mai ales noaptea este de groază. La baie, este atâta mizerie că nu poţi folosi cada. E numai rugină, la fel de împuţite sunt WC-ul şi chiuveta, pe care le-am mai şters eu pentru că nu suport să fie atât de murdare, dar mama nu mă lasă să fac curat. De când am venit, o singură dată am făcut baie, cu apă rece, pentru că nu curge caldă, în rest am mai fost pe la cunoscuţi. Am întrebat-o pe sora cea mare, «Luiza, cum poţi să trăieşti în mizeria asta, că şi tu ai fost la cămin şi eşti obişnuită în curăţenie, hai să facem împreună curat», dar mama a venit şi m-a certat că nu vrea să renunţe la tot gunoiul ăsta din casă pe care-l adună", povesteşte Leo. Băiatul nu a găsit sprijin din partea niciunui adult: concubinul mamei a plecat de acasă când a auzit că vine Leonard, bunica este prea bătrână şi bolnavă, iar fratele cel mare care locuieşte cu ea şi care are un loc de muncă nu i-a întins nicio mână de ajutor, deşi la cămin au împărţit, ani de zile, acelaşi destin.
Colecţionara de gunoaie
Pe Alina Stere, cea căreia Leonard îi spune mamă, am găsit-o în faţa blocului cu fetiţa cea mică după ea. Intră cu greu în casă, din cauza mormanului de lucruri aruncate după uşa metalică, recent cumpărată de bunică, cu gândul de a ajuta familia. Alina spune că are o pensie de boală de 3,3 milioane de lei, pentru că suferă de schizofrenie, plus ce mai câştigă făcând, culmea, curăţenie pe la alţii, la care se adaugă alocaţia mezinei şi indemnizaţia de handicap pe care o primeşte fiica cea mare, Luiza. Încercăm să obţinem o promisiune că va rezolva problema curăţeniei, împreună cu Leo şi cu Luiza. "Nu vreau să arunce el lucrurile mele, că sunt bune. Dacă face curăţenie, să fiu şi eu acolo, să nu-mi arunce el lucrurile", insistă mama. Leo este sceptic, la fel şi vecinii femeii, care-i cunosc meteahna de a aduna în casă gunoaie. "Şi noi am bătut-o la cap să facă curăţenie, pentru că ne deranjează mirosul. Înainte a stat aici mama ei, dar de când a plecat, tot în mizerie a stat. Mama ei a încercat de mai multe ori să-i facă curat, a plătit şi i-a zugrăvit", ne-a spus una dintre vecine, Flor Tudora. Bunica lui Leo, Elena Stere, nu mai doreşte decât linişte: este prea bolnavă şi bătrână ca să mai accepte să ia în grijă încă un copil de-al fiicei sale pe care, cu ani în urmă, a luat-o de crescut. "Nu asta este soluţia, să stea Leo la mine, pentru că la mine este curăţenie, aşa am fost învăţată toată viaţa. Nu numai Leo are nevoie să fie protejat, mai este acolo un copil de numai 3 ani care are nevoie să trăiască normal. Trebuie făcut curat acolo. Vă rog, vă implor, chemaţi Sanepidul!", strigă, aproape în lacrimi, bunica.
Cine-l protejează pe Leonard
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia (DGASPC) Copilului Brăila, care a făcut ieri o nouă anchetă socială la domiciliul familiei lui Leonard, după ce a fost sesizată de presă, îşi menţine decizia luată. "Am discutat cu mama, cu bunica maternă, trebuie să facă curăţenie. Copiii nu sunt abuzaţi sau neglijaţi, aşa că nu se impune intervenţia în regim de urgenţă. Am sesizat Primăria, Direcţia de Asistenţă Socială, Sanepidul, ca împreună să rezolvăm situaţia familiei. Leonard va rămâne la mamă pe perioada vacanţei de vară. Este o decizie a Comisiei Judeţene de Protecţie a Copilului, iar dosarul a fost foarte bine analizat. Soluţia la care s-a ajuns este singura pe care o puteam adopta în acest caz, respectiv reintegrarea în familie. Trebuie ţinut cont de faptul că minorul Florescu Leonard Alin are mamă. Mai mult, în acest dosar este şi o bunică, în timp ce alţi copii nu au părinţi", ne-a declarat Simona Cimpoae, directorul adjunct al DGASPC.