Reintegrare în casa groazei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Reintegrare în casa groazei

Este spovedania unui adolescent de 16 ani, ajuns în pragul epuizării fizice şi psihice, care nu ştie încotro să apuce, după ce apartamentul de tip familial în care locuia împreună cu alţi 5 tineri din sistemul de protecţie a copilului a fost închis pentru renovare. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila a decis că Leonard Alin Florescu poate fi reintegrat în familie, deoarece se numără printre "norocoşii" care au mamă. Mai mult chiar, există şi o bunică. Pentru Leonard, "reintegrarea în familie" înseamnă însă exilarea într-o lume de coşmar, dominată de o mamă care suferă de schizofrenie şi care a transformat locuinţa într-o ghenă de gunoi. Mormane de lucruri infecte, aruncate pe jos, dar şi prin paturi, miros insuportabil de mucegai şi de mizerie, resturi de alimente alterate împrăştiate prin toată bucătăria, acestea sunt condiţiile de trai pe care Leonard, Leo cum îi spun apropiaţii, le-a găsit "acasă". Mama, Alina Stere, "colecţionară" de tot felul de obiecte aruncate de alţii, nu vrea în ruptul capului să renunţe la ele şi l-a împiedicat pe Leo să facă curăţenie în apartament, astfel că băiatul a ajuns pe străzi.

"De când mă ştiu am crescut la casa de copii"

"De când mă ştiu am crescut la casa de copii", îşi continuă Leo spovedania. Tot în sistemul de protecţie a copilului şi-au petrecut aproape întreaga viaţă şi alţi fraţi ai băiatului: Marius, acum în vârstă de 22 de ani, care locuieşte cu bunica, Luiza, de 19 ani, şi ea reintegrată în familie de la începutul acestui an, Mioara, de 11 ani, şi Cornelia, de aproape 7 ani, care sunt îngrijite de un asistent maternal profesionist. Cu 5 copii în grija statului, Alina Stere a mai adus unul pe lume, o fetiţă, acum în vârstă de 3 ani, pe care o ţine acasă, într-o mizerie de neimaginat. "Când a venit asistenţa socială să facă anchetă la mama acasă, sora cea mică avea o ciupitură urâtă pe obraz, de la care i se umflase faţa. Mama a zis că e de la ţânţari, dar sora cea mare, Luiza, mi-a spus că fetiţa e ciupită de carcalaci. Mişună peste tot în casă, mai ales noaptea este de groază. La baie, este atâta mizerie că nu poţi folosi cada. E numai rugină, la fel de împuţite sunt WC-ul şi chiuveta, pe care le-am mai şters eu pentru că nu suport să fie atât de murdare, dar mama nu mă lasă să fac curat. De când am venit, o singură dată am făcut baie, cu apă rece, pentru că nu curge caldă, în rest am mai fost pe la cunoscuţi. Am întrebat-o pe sora cea mare, «Luiza, cum poţi să trăieşti în mizeria asta, că şi tu ai fost la cămin şi eşti obişnuită în curăţenie, hai să facem împreună curat», dar mama a venit şi m-a certat că nu vrea să renunţe la tot gunoiul ăsta din casă pe care-l adună", povesteşte Leo. Băiatul nu a găsit sprijin din partea niciunui adult: concubinul mamei a plecat de acasă când a auzit că vine Leonard, bunica este prea bătrână şi bolnavă, iar fratele cel mare care locuieşte cu ea şi care are un loc de muncă nu i-a întins nicio mână de ajutor, deşi la cămin au împărţit, ani de zile, acelaşi destin.

Colecţionara de gunoaie

Pe Alina Stere, cea căreia Leonard îi spune mamă, am găsit-o în faţa blocului cu fetiţa cea mică după ea. Intră cu greu în casă, din cauza mormanului de lucruri aruncate după uşa metalică, recent cumpărată de bunică, cu gândul de a ajuta familia. Alina spune că are o pensie de boală de 3,3 milioane de lei, pentru că suferă de schizofrenie, plus ce mai câştigă făcând, culmea, curăţenie pe la alţii, la care se adaugă alocaţia mezinei şi indemnizaţia de handicap pe care o primeşte fiica cea mare, Luiza. Încercăm să obţinem o promisiune că va rezolva problema curăţeniei, împreună cu Leo şi cu Luiza. "Nu vreau să arunce el lucrurile mele, că sunt bune. Dacă face curăţenie, să fiu şi eu acolo, să nu-mi arunce el lucrurile", insistă mama. Leo este sceptic, la fel şi vecinii femeii, care-i cunosc meteahna de a aduna în casă gunoaie. "Şi noi am bătut-o la cap să facă curăţenie, pentru că ne deranjează mirosul. Înainte a stat aici mama ei, dar de când a plecat, tot în mizerie a stat. Mama ei a încercat de mai multe ori să-i facă curat, a plătit şi i-a zugrăvit", ne-a spus una dintre vecine, Flor Tudora. Bunica lui Leo, Elena Stere, nu mai doreşte decât linişte: este prea bolnavă şi bătrână ca să mai accepte să ia în grijă încă un copil de-al fiicei sale pe care, cu ani în urmă, a luat-o de crescut. "Nu asta este soluţia, să stea Leo la mine, pentru că la mine este curăţenie, aşa am fost învăţată toată viaţa. Nu numai Leo are nevoie să fie protejat, mai este acolo un copil de numai 3 ani care are nevoie să trăiască normal. Trebuie făcut curat acolo. Vă rog, vă implor, chemaţi Sanepidul!", strigă, aproape în lacrimi, bunica.

Cine-l protejează pe Leonard

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia (DGASPC) Copilului Brăila, care a făcut ieri o nouă anchetă socială la domiciliul familiei lui Leonard, după ce a fost sesizată de presă, îşi menţine decizia luată. "Am discutat cu mama, cu bunica maternă, trebuie să facă curăţenie. Copiii nu sunt abuzaţi sau neglijaţi, aşa că nu se impune intervenţia în regim de urgenţă. Am sesizat Primăria, Direcţia de Asistenţă Socială, Sanepidul, ca împreună să rezolvăm situaţia familiei. Leonard va rămâne la mamă pe perioada vacanţei de vară. Este o decizie a Comisiei Judeţene de Protecţie a Copilului, iar dosarul a fost foarte bine analizat. Soluţia la care s-a ajuns este singura pe care o puteam adopta în acest caz, respectiv reintegrarea în familie. Trebuie ţinut cont de faptul că minorul Florescu Leonard Alin are mamă. Mai mult, în acest dosar este şi o bunică, în timp ce alţi copii nu au părinţi", ne-a declarat Simona Cimpoae, directorul adjunct al DGASPC.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro