Mergi la conţinutul principal

Reguli noi pentru restaurantele care organizează botezuri şi nunţi

Regionala Fiscală Galaţi a anunţat că a fost modificată legislaţia care impune tuturor comercianţilor să accepte încasări în numerar de maximum 10.000 de lei pe zi, vizaţi fiind mai cu seamă patronii de localuri care organizează nunţi şi botezuri şi care nu vor mai fi obligaţi să respecte acest plafon. Potrivit noilor reguli, aceştia "pot solicita organului fiscal central competent în administrarea obligaţiilor lor fiscale, aprobarea unui alt plafon de încasări decât plafonul zilnic de 10.000 lei de la o persoană, în cazul în care aceştia prezintă organului fiscal informaţii din care rezultă că încasările de la persoane fizice generate de organizarea de astfel de evenimente depăşesc acest plafon".
Cererea se poate depune la registratura organului fiscal competent sau se poate transmite prin poştă, cu confirmare de primire, însoţită de documentul de proprietate sau folosinţă a spaţiului/spaţiilor în care se desfăşoară evenimentele; declaraţia pe propria răspundere a deţinătorului cu privire la suprafaţa şi capacitatea acestuia (numărul maxim de mese şi scaune); autorizaţia de funcţionare pentru spaţiile respective; situaţia încasărilor pentru fiecare eveniment pe ultimele 12 luni; copii ale facturilor emise în baza contractelor de furnizare a serviciilor; orice alte documente justificative relevante în susţinerea cererii.
Mai trebuie precizat şi faptul că ori de câte ori organizatorul apreciază că se impune modificarea plafonului aprobat de organul fiscal, acesta poate depune o nouă cerere în acest sens, însoţită de toate documentele anexate enumerate mai sus.
După analiza documentaţiei, Fiscul va emite o decizie privind noul plafon de încasări în cash de la persoane fizice, care va fi valabilă un an de la data comunicării, şi va putea fi reînnoită la cererea solicitantului.
Reamintim că, potrivit legislaţiei în vigoare, firmele pot încasa bani în numerar de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, precum şi contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii, doar în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană. De asemenea, dispoziţiile legale interzic încasările fragmentate de la o persoană, pentru operaţiunile de încasări în numerar menţionate anterior, cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum şi fragmentarea tranzacţiilor reprezentând cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, respectiv fragmentarea unei livrări de bunuri sau a unei prestări de servicii, cu o valoare mai mare de 10.000 lei. Cu alte cuvinte, orice vânzare, cumpărare/împrumut între o firmă şi o persoană fizică poate fi facută cash doar până la acest plafon, restul prin bancă. Limitarea plăţilor în numerar include şi persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, cele familiale, liber profesioniştii, persoanele fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică.
Această regulă a limitării încasărilor în numerar de la persoane fizice a fost instiuită cu scopul de creştere a nivelului veniturilor bugetare, dar şi a gradului de utilizare a cardurilor bancare ca mijloc de plată.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro