Anunţul făcut de Familia Regală a României pe data de 5 decembrie 2017 că Majestatea Sa, Regele Mihai I, a încetat din viaţă la ora 13, ora României, la reşedinţa privată din Aubonne-Elveţia, a făcut să dea în clocot toate buletinele de ştiri şi reţelele de socializare şi de atunci, toate televiziunile transmit zi de zi emisiuni şi tot felul de reportaje despre ultimul rege al românilor şi despre Casa Regală. În aceste zile de doliu naţional, pe buzele tuturor românilor se citesc poveşti despre Regele născut la Sinaia, ca unic fiu al Principelui Carol al II-lea şi al Principesei Elena a Greciei şi care, înainte să împlinească 6 ani, a urcat pe tronul României.
Pentru mine şi pentru mulţi dintre românii care am fost îndoctrinaţi cu Socialismul ştiinţific şi cu istoria trunchiată a României, regalitatea şi Regele Mihai au reprezentat multă vreme doar o poveste frumoasă despre vremuri apuse. Ştiam că există, undeva, în frumoasa Elveţie, un rege şi o coroană, o Casă Regală cu principese şi principi, dar nu m-am gândit niciodată că în România se va reinstaura monarhia. Până la “deranjul” din decembrie 1989, despre Regele Mihai nu se ştiau prea multe lucruri. Simţeam însă că, de acolo, de departe, ex-regele românilor nu putea transmite decât gânduri bune pentru poporul său. Mi-ar fi plăcut să îl cunosc pe Rege. L-am urmărit însă cu respect şi l-am admirat de fiecare dată când a fost în mijlocul românilor, pentru că ne-a vegheat de la distanţă atâta amar de vreme, în timp ce mulţi dintre noi credeam că a rămas doar o poveste.
De câteva zile, flacăra acestei poveşti s-a stins, iar noi, am rămas cu gustul acela amar, că nu am reuşit sau nu am avut timp să înţelegem mesajul. Nu am reuşit sau nu am vrut să îi dăm Cezarului ce este al Cezarului şi Regelui Mihai dreptul de a fi alături de poporul Său. Aşa se întâmplă de fiecare dată când încercăm să refacem istoria acestui neam din cărţi nescrise încă sau din pagini aruncate la coşul intereselor politice.
Celebra expresie “Regele a murit, trăiască Regele!” folosită de Charles al VII-lea, în anul 1422 la urcarea pe tronul Franţei, după moartea tatălui său, pare să fie înlocuită în aceste zile de unii români cu: “Regele a murit, trăiască Regina!”
La 30 decembrie 1997, Mihai I, Regele Românilor, a anunţat decizia ca prima sa fiică, Margareta, să-i succeadă în toate drepturile şi prerogativele regale.
Astfel, Coroana pe care a purtat-o timp de 67 de ani a dat-o mai departe fiicei sale în urmă cu zece ani, la 30 decembrie 2007, dată aleasă simbolic, însemnând 60 de ani de la abolirea Monarhiei, când a numit-o “Custode al Coroanei Române”.
“Şeful Casei Regale a României, potrivit tuturor practicilor şi convenţiilor de astăzi, este de jure sau de facto Suveran, în termeni de autoritate asupra Casei Regale a României, la orice moment. Imediat după decesul Şefului Casei Regale a României, fără vreo proclamaţie ulterioară, Moştenitorul Evident sau Moştenitorul Prezumptiv, în funcţie de cine va fi în viaţă şi primul în linia de succesiune la acel moment, va primi din acea clipă titlul şi apelativul de Rege sau Regină, indiferent de poziţia Familiei ca Dinastie domnitoare sau ne-domnitoare şi indiferent dacă, mai târziu, va alege sau nu să nu folosească un asemenea titlu sau apelativ”, se precizează în document.
Cu alte cuvinte, fără vreun alt act, principesa Margareta devine şeful Casei Regale şi va primi apelativul de Regină, după ce Principele Nicolae, cel mai tânăr vlăstar al Casei Regale, a fost înlăturat de la succesiune şi va participa la funeraliile bunicului său ca un simplu participant la ceremonie.
Cine va fi lângă catafalcul Regelui Mihai şi pe cine vor considera românii drept continuator al Casei Regale, rămâne de văzut.
Dar, pentru că Normele Legale ale Casei Regale a României, semnate de Majestatea Sa Regele Mihai I al României, spun clar că succesiunea la titlul de Rege sau de Regină este stabilită şi că nu poate fi subiect de dispută, vechea expresie: “Regele a murit, trăiască Regele!” ne obligă să spunem: “Regele a murit, trăiască Regina!” . ...Şi totuşi, avem nevoie de o regină?