Mergi la conţinutul principal

Reforma sanitara lasa spitalele brailene fara 200 de paturi

Joi, 18 mai, la Prefectura Constanta a avut loc evaluarea pe anul 2005 a unitatilor sanitare cu paturi, intilnire zonala pentru judetele Constanta, Tulcea, Braila, Vrancea si Galati, la care a participat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, insotit de o delegatie de 12 consilieri, secretari de stat si sefi de departamente din minister. Alaturi de directorii de Sanatate Publica si prefectii judetelor sus-mentionate au fost prezenti la intilnirea cu ministrul Sanatatii si directorii unitatilor spitalicesti, intrucit un subiect amplu dezbatut la intrunirea zonala a constat in propuneri de reorganizare a spitalelor.
Dupa cum ne-a informat dr. Lucica Scutaru, director executiv al Directiei de Sanatate Publica Braila, punctul de greutate in restructurarea sistemului sanitar revine, in momentul de fata, ambulatoriului de specialitate si medicului de familie, unde pot fi rezolvate cazurile usoare, fara a mai fi necesara spitalizarea bolnavilor.
O alta problema dezbatuta de participantii la intrunire o reprezinta restructurarea prin reducerea numarului de paturi la unele sectii, in spitalele din Braila urmind sa fie reduse 200 de paturi.
La o populatie a judetului de 370.428 locuitori cu 219.491 locuitori in municipiu, Braila are concentrata asistenta medicala spitaliceasca in municipiu, unde sint 4 spitale - Spitalul Judetean de Urgenta, Spitalul de Psihiatrie "Sfintul Pantelimon", Spitalul de Obstetrica-Ginecologie si Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC).
In judet exista un singur spital, la Faurei, situat la 70 km de municipiu, care asigura asistenta pentru 35.000 locuitori din 8 comune limitrofe. "Spitalul Faurei are in structura 4 sectii, din care 2 functionale - medicala si pediatrie, 78 angajati si 94 de paturi.
Prin laboratorul spitalului se efectueaza investigatii si pentru ambulator, si pentru a oferi servicii medicale cit mai aproape de domiciliul pacientilor este nevoie de un ambulator (neurologie, dermatologie, ORL, oftalmologie). Exista o cladire la 800 m departare fata de spital in care a functionat un ambulator, dar ea necesita reabilitare; nu exista finantare si ideal ar fi construirea unui ambulator in curtea spitalului", ne-a spus dr. Lucica Scutaru.
In raportarea facuta ministrului Sanatatii si comisiei ministeriale la intilnirea zonala de la Constanta, directorul DSP Braila a prezentat situatia fiecarui spital, cit si propunerile de restructurare.
La Spitalul "Sfintul Pantelimon", cu sprijinul Consiliului Local Braila, printr-un Program Phare, sediul administrativ si doua pavilioane considerate cladiri de patrimoniu vor fi reabilitate si, in opinia dr. Lucica Scutaru, ideal ar fi mutarea spitalului intr-o fosta cazarma, care ar oferi spatii pentru programele de reabilitare, aspect ce implica niste costuri mari, pe care spitalul nu le poate suporta. In prezent, spitalul este pavilionar; are 3 sectii psihiatrie adulti, o sectie acuti copii si o sectie cronici adulti, un laborator de sanatate mintala si ambulator. Cu un numar de 401 paturi si 289 angajati, unitatea concentreaza toata asistenta psihiatrica de adulti si copii in centrul orasului. "Curtea supraaglomerata a spitalului nu permite acordarea de servicii de reabilitare, programe de terapie ocupationala si, in plus, in acest spital exista, dupa restructurarea din anul 2003, 2 sectii ale Spitalului Judetean Braila", a precizat dr. Lucica Scutaru.

Programe de reabilitare

In Spitalul de Obstetrica-Ginecologie, construit in 1984, s-au facut compartimentari pentru saloanele mame-copii in 2001 cu fonduri proprii. Unitate spitaliceasca cu 250 paturi si 329 angajati, Maternitatea deruleaza in acest an, printr-un program Phare, lucrari de reabilitare: schimbat timplaria, compartimentari in saloanele mari si construirea blocurilor sanitare, reabilitarea centralei termice, a bucatariei si spalatoriei. Spitalul are doua sectii de obstetrica, cu 60, respectiv 35 paturi, o sectie de ginecologie cu 55 paturi, neonatologie cu 80 paturi, 20 paturi ATI si 10 pentru Reanimare. In ceea ce priveste dotarea la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie exista incubatoare pentru nou-nascuti, monitoare in sectiile pentru functiile vitale, aparate de anestezie, echograf, laborator pentru analize hematologice si biochimie, necesarul fiind reprezentat de un ambulator de specialitate.
Spitalul de Pneumoftiziologie Braila are nevoie de alocarea unui spatiu, intrucit cladirea este revendicata de Biserica Catolica. Unitatea are 165 paturi si 125 angajati, doua sectii adulti a cite 70 paturi fiecare si o sectie pediatrie cu 25 paturi, dispensar MRF si doua pavilioane de spital si, pe linga alocarea unui spatiu, Pneumoftiziologia are nevoie de mobilier si reabilitarea centralei termice.

Restructurarea prin reducerea numarului de paturi

Spitalul Judetean de Urgenta este cea mai mare unitate sanitara cu paturi din Braila - 1.305 paturi, la care se adauga sectiile exterioare - Viziru - cu 13 paturi si Dudesti, 15 paturi si are 1.649 angajati.
Este o unitate care a rezultat din unirea a doua spitale - Spitalul Judetean si "Sfintul Spiridon" si a sectiilor de boli infectioase si dermatologie care apartineau Spitalului "Sfintul Pantelimon", prin Ordin de ministru, in aprilie 2003.
"Este o unitate care isi desfasoara activitatea in 4 locatii, este greu de gestionat si urmarit si nici una din locatii nu indeplineste criteriile de spital de urgenta, deoarece nu are in structura toate sectiile. Ca propuneri de restructurare se numara mutarea sectiilor de boli infectioase si dermatologie din curtea Spitalului "Sf. Pantelimon" intr-un spatiu adecvat, pina la construirea unui pavilion in curtea Spitalului Judetean de Urgenta, proiect aprobat de Consiliul Judetean Braila, pentru care nu exista finantare totala", a precizat dr. Lucica Scutaru.
Pentru ca unitatea sa devina eficienta, se impune mutarea unor sectii - actiune care necesita costuri pe care spitalul nu le poate acoperi, dupa urmatoarele propuneri: unirea celor doua U.P.U. (Unitate de Primire a Urgentelor) intr-unul singur, pentru a eficientiza asistenta de urgenta, mutarea sectiilor de cardiologie si ortopedie in Corp A: intarirea sectiilor de Chirurgie din Corp A prin mutarea unei sectii de chirurgie din Corpul B, infiintarea unui compartiment de Obstetrica-Ginecologie; infiintarea unui compartiment de Neurochirurgie, infiintarea unei sectii de boli cronice si restructurarea prin reducerea numarului de paturi la sectiile: medicala, ORL, oftalmologie, dermatologie, urologie.
Dupa cum ne-a informat dr. Lucica Scutaru, in spitalele din judetul Braila se vor reduce 200 de paturi, dupa evaluarea unitatilor spitalicesti facuta in prezenta ministrului Sanatatii. In urmatoarele zile se vor analiza toate sectiile care urmeaza sa fie restructurate, iar joi, directorul DSP Braila va prezenta la Ministerul Sanatatii noua structura a spitalelor pentru aprobare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro