Reforma "Adomnitei" rascoleste din temelii invatamintul romanesc | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Reforma "Adomnitei" rascoleste din temelii invatamintul romanesc

Negocierile dintre liderii federatiilor sindicale si reprezentantii administratiei au ajuns pe 1 august la un numitor comun: sistemul de invatamint obligatoriu va fi tot de zece ani, dar prin introducerea unei clase pregatitoare in invatamintul primar si a clasei a IX-a in invatamintul gimnazial. Liceul teoretic va avea doar trei ani, iar liceul tehnologic va ramine de patru ani, cei care il absolva pe acesta din urma urmind sa aiba si o calificare.
O alta modificare esentiala este renuntarea la Testele Nationale si reintroducerea concursurilor de admitere la liceu. Locurile de la liceele mai putin cautate vor fi ocupate intr-o etapa a doua, prin repartizare computerizata. Aceasta repartizare va avea ca baza media obtinuta de elevi in clasele a VII-a - a IX-a la tezele cu subiect unic la limba romana, matematica si cite o disciplina diferita pentru fiecare semestru dintre: istorie, geografie, fizica, chimie, limba moderna. Media finala a celor 18 teze sustinute in cei trei ani va sta la baza eliberarii unui certificat de absolvire a invatamintului obligatoriu de 10 clase. Ministrul Cristian Adomnitei considera ca Testele Nationale sint un examen anacronic ce nu certifica anumite competente, ci ierarhizeaza elevii in vederea admiterii la liceu. Ministrul apreciaza ca la virsta de sustinere a Testelor Nationale, elevii nu sint pregatiti pentru un asemenea examen si a spus ca va emite un ordin prin care elimina Testele Nationale incepind cu anul scolar viitor. Ministrul a mai spus ca doreste sa revigoreze invatamintul liceal, astfel incit acesta sa devina atractiv pentru un numar cit mai mare de elevi. "Un principiu al noii legi a invatamintului preuniversitar este ca invatamintul liceal sa devina generalizat si gratuit. Dorim ca pina in 2010 sa atingem procentul asumat in negocierile cu Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul de absolventi de liceu si anume 85% dintre tineri sa aiba bacalaureatul", a mai declarat ministrul Cristian Adomnitei.
Aceste modificari au fost date de administratia centrala a invatamintului ca fiind sigure, chiar daca unii lideri de sindicat au spus ca acest plan de reforma nu este posibil de realizat. "Federatia noastra, "Spiru Haret" a atras atentia asupra faptului ca asemenea proiect nu poate fi pus in practica in lipsa unei infrastructuri corespunzatoare - construirea de noi unitati de invatamint, in special gradinite si crese, dotarea celor existente si existenta unor resurse umane bine pregatite si corespunzator motivate. In plus, este evident faptul ca va fi nevoie de suplimentarea personalului la toate ciclurile de invatamint. In opinia ministerului cerintele noastre se pot realiza gradual in urmatorii trei ani, odata cu trecerea la noua structura", a precizat intr-un comunicat presedintele Federatiei "Spiru Haret", prof. Gheorghe Isvoranu. In comunicat se mai atrage atentia asupra faptului ca avind in vedere proiectele ministrului pentru urmatorii trei ani, numarul de posturi din sistem ar putea sa creasca aproximativ cu 20% in invatamintul prescolar si primar, iar la liceu profesorii nu vor fi afectati pentru ca va creste numarul de elevi prin generalizarea invatamintului de 12 clase.
Presedintele Sindicatului Invatamint Braila, Valeriu Partene, a spus ca totusi nu au fost decit niste discutii, ca nu este nimic batut in cuie, si ca aceasta noua structura a invatamintului nu este agreata. In aceste conditii, scolile generale ar trebui sa ajunga din nou la invatamintul in trei schimburi, in timp ce in licee ar sta spatii nefolosite. In zilele urmatoare se va convoca o intilnire cu toti liderii sindicali din scoli pentru a se vedea care este si opinia lor in privinta acestei noi structuri.
Negocierile dintre sindicate si minister vor continua si in zilele urmatoare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro