Mergi la conţinutul principal

Referendumul risca sa ingroape votul uninominal

Suprapunerea alegerilor europarlamentare cu referendumul este o decizie nefericita si greu de pus in practica. Este opinia liderilor PSD, Titus Corlatean si Cristian Diconescu, prezenti, ieri, la Braila, la lansarea candidatilor la europarlamentare. Cei doi au sustinut, la unison, ca decizia amintita a fost luata de presedintele Traian Basescu exclusiv din dorinta de a putea face campanie electorala PD-ului. Secretarul general al PSD, Titus Corlatean, a afirmat ca, de fapt, explicatia privind reducerea cheltuielilor, prin organizarea celor doua evenimente in aceeasi zi, nu tine, dat fiind ca oricum, trebuie organizate sectii de votare diferite, pentru referendum si pentru alegerile europarlamentare: "Sintem intr-o stare juridica si politica de haos, pentru ca in practica europeana nu se suprapune, de obicei, ziua alegerilor pentru Parlamentul European, cu alt gen de evenimente, mai ales cu unele de acest gen. Este o chestiune extrem de nefericita, pentru ca riscam sa ratam campania electorala, prima de acest gen din Romania, pe teme europene. Riscam sa viciem toate dezbaterile de fond legate de beneficiile si costurile integrarii, cum sa atragem bani europeni, cum putem sa-i directionam spre proiecte importante pentru romani. De fapt, se va merge pe o campanie electorala pe care seful statului o va face in favoarea unui partid politic din Romania, ceea ce-i depaseste cu mult atributiile si competentele stabilite de Constitutie. In ceea ce priveste organizarea referendumului, evident ca se va dubla bugetul, costurile se vor dubla si astea vor fi platite din buzunarul cetateanului roman. Va fi un alt Birou Electoral Central, alte birouri ale sectiilor de vot, alte comisii electorale, iar partidele politice vor trebui sa-si nominalizeze alti oameni pentru sectiile de votare, alte buletine de vot, bani pe care cetateanul roman ii va plati, pentru un capriciu al presedintelui".

"Vom depune un amendament legat de alegerea prin vot uninominal si a presedintilor consiliilor judetene"

Corlatean a precizat ca, pe fond, PSD doreste o lege a votului uninominal, de preferinta pe proiectul de lege al PSD din 2005, cel cu vot pur uninominal. El a mai spus ca, pentru mai multa siguranta, partidul sau va sprijini proiectul pe care isi va asuma raspunderea Executivul: "Exista un risc important ca referendumul sa nu treaca, ori respingerea propunerii de vot uninominal la referendum ar putea fi asimiliata de unii cu o respingere a votului uninominal de catre populatia Romaniei, riscind deci sa fie ingropat acest tip de vot. Acesta este motivul pentru care PSD-ul este deschis la orice formula, in ultima instanta, chiar si prin asumarea raspunderii, pentru a avea o lege a votului uninominal. Noi am prefera legea noastra, cea din 2005, dar nu ne vom opune nici formulei de asumare a raspunderii, desi nu o socotim ca fiind cea mai fericita. In clipa de fata studiem posibilitatea ca, prin procedura parlamentara, intre momentul depunerii proiectului in Parlament si momentul citirii de catre premier in plenul reunit al celor doua Camere, sa depunem un amendament legat de alegerea prin vot uninominal si a presedintilor consiliilor judetene".
Secretarul general al PSD a exprimat dubii si cu privire la legalitatea modului in care presedintele Basescu a stabilit data referendumului, indirect, legind-o de data europarlamentarelor: "Legea referendumului, din cite cunosc eu, cere precizarea explicita a datei la care se organizeaza referendumul, iar ceea ce face presedintele in decretul respectiv, nu prea respecta, in opinia mea, ca jurist, aceasta chestiune este o norma de trimitere la o alta norma, care stabileste o anumita data. Deci, din punctul meu de vedere, aici exista o anumita problema juridica, iar juristii si constitutionalistii se vor pronunta".
In ceea ce-l priveste, vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu a fost de parere ca data referendumului, asa cum a fost formulata de presedinte, nu ridica probleme juridice: "Data este evaziva, urmarind un scop foarte clar: este parte a unui razboi intre Palate, institutia prezidentiala asteptindu-se ca institutia Executivului sa se joace un pic cu data alegerilor, astfel incit sa poata evita suprapunerea lor. E clar ca presedintele si doreste acest referendum, pentru ca isi doreste participarea la campania electorala. Pe de alta parte, nu este nimic ilegal in aceasta chestiune".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro