Reclamagiii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Reclamagiii

* un altul a dat în judecată zece oameni, pe motiv că l-ar fi obligat să devină preşedintele României şi a reclamat la Parchet că "o bandă de mafioţi", din care făceau parte, vezi doamne, Bill Clinton, Ion Iliescu, Traian Băsescu, Nicolae Ceauşescu, reprezentanţi NATO şi poliţişti "îl şantajează şi îl ameninţă cu moartea" şi-i vor tăia pensia pe caz de boală

Nevoiţi să facă faţă miilor de dosare înregistrate an de an, procurorii şi judecătorii brăileni mai au de furcă şi cu reclamagiii şi infractorii înrăiţi, care au făcut din Palatul de Justiţie "a doua casă". O mână de indivizi se plâng că "justiţia este coruptă" şi că dosarele sunt soluţionate cu întârziere, dar chiar ei sunt cei care le fac magistraţilor zile fripte şi-şi bat joc de justiţiabili. Obligaţi să dea curs oricărei sesizări sau cereri, magistraţii sunt nevoiţi să se ocupe de lucruri mărunte - unii dintre reclamagii fiind identificaţi cu probleme psihice -, când ar fi trebuit să facă anchetă în dosarele cu adevărat importante, de care depinde însăşi credilibitatea Justiţiei române.
"Potrivit procedurii penale, procurorul este obligat să dea curs oricăror reclamaţii sau cereri formulate de petenţi, cu privire la presupuse fapte, chiar dacă unii dintre aceştia se află în evidenţele unor spitale de specialitate", a precizat procurorul Gheorghe Velea, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila.

L-a reclamat pe Nicolae Ceauşescu

Până acum nu s-a realizat un top al ciudaţilor sau al reclamagiilor care i-au exasperat pe procurori şi pe judecători. Într-un astfel de top, cu siguranţă că brăileanul STT s-ar situa pe un loc fruntaş.
Respectivul se adresează, de ani buni, Parchetului şi Judecătoriei Brăila - şi nu numai - ca să reclame fapte închipuite, numai de el ştiute. Mare-i grădina Lui Dumnezeu! Îţi stă mintea-n loc auzind cine se crede şi pe cine reclamă STT.
În urmă cu doi ani, spre exemplu, respectivul a reclamat, precizează surse din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila "că o bandă de mafioţi, din care fac parte fostul preşedinte al SUA, Bill Clinton, fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, actualul preşedinte (suspendat - n.r.) Traian Băsescu, reprezentanţi ai NATO, Nicolae Ceauşescu, numeroşi poliţişti şi angajaţi ai unor instituţii, îl şantajează şi îl ameninţă cu moartea şi că-i vor tăia pensia pe caz de boală".
Procurorul care s-a ocupat de caz şi a dispus neînceperea urmăririi penale (NUP) precizează că "aspectele reclamate de persoana vătămată nu sunt reale şi nu pot face obiectul cercetărilor într-un dosar penal". În plus, petentul STT figurează în evidenţele Spitalului de Psihiatrie "Sf. Pantelimon" Brăila cu diagnosticul "schizofrenie paranoidă".
Nemulţumit, petentul a formulat plângere împotriva soluţiei date de procuror, afirmând, în plus, că i s-ar fi furat "cazierul de fost deţinut politic" şi de "fost şef suprem al spionajului fostei URSS". Cum era de aşteptat, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătorie a respins plângerea, considerând că "aspectele sesizate nu au corespondent în realitate".
STT nu are un dosar, ci cinci la acelaşi Parchet. La un moment dat, a formulat plângere penală împotriva a zece persoane, afirmând că acestea i-ar pune viaţa în pericol, pentru că "nu doreşte să ocupe funcţia de preşedinte al României" (!).
Procurorii au ajuns la concluzia că atât prin plângerea iniţială, cât şi prin memoriile ulterioare, clientul spitalului de psihiatrie nu a reclamat comiterea vreunei infracţiuni, ci "influenţe de ordin parapsihologic" exercitate asupra sa. El s-a autointitulat "conducător al spionajului, inclusiv din SUA - NATO", "cel mai mare conducător al imperiului comunist din anul 1983", "distrugător al imperiului comunist". Cine i-a inoculat omului ideea că ar fi spion, "mare conducător" sau "distrugător" nu se ştie.
Cert este că, şi de data aceasta, STT a formulat plângere împotriva NUP dispuse de procurorul de caz, afirmând că "refuză să ocupe funcţia de preşedinte al României". Mai mult, respectivul afirma cu mândrie că "România a avut doi mari spioni: generalul Pacepa şi el, STT", care ar fi trimis tancurile peste Gorbaciov şi ar fi distrus comuniştii din ordinul său direct, "că va cuceri lumea, planeta toată, prin orice metodă, că va distruge total comunismul".
Reclamagiul nu i-a cruţat nici pe magistraţii judecători care nu i-au dat dreptate, spunând, în chip profetic: "M-am săturat de voi, vânzători trădători de ţară". El le-a cerut procurorilor să se constate calitatea sa de "fost deţinut politic", dar şi pe aceea de "fost spion, care a complotat împotriva lui Nicolae Ceauşescu în calitate de conducător suprem al KGB".

Un brăilean, parte în aproape 600 de dosare

Petentul de mai sus reprezintă doar unul dintre cei care le dau bătăi de cap magistraţilor şi nu ocupă primul loc în ceea ce priveşte procesele pe care le-a intentat de-a lungul timpului.
Preşedintele Judecătoriei Brăila, Adrian Vank, ne-a confirmat că instituţia pe care o conduce se confruntă în continuare cu nenumărate plângeri, cereri şi petiţii, multe dintre acestea neîntemeiate, dar pe care judecătorii trebuie să le soluţioneze, potrivit legii.
"Indiferent de calitatea petentului, fie îi îndrumăm cererea către instituţiile abilitate, fie îi răspundem prin Biroul de Informare şi Relaţii cu Publicul (BIRP), în condiţiile în care ne confruntăm cu lipsa personalului specializat. Au fost cazuri în care chiar colegii mei au fost reclamaţi, eu însumi am fost reclamat de mai multe ori", a precizat Adrian Vank.
În ceea ce priveşte numărul cauzelor în care figurează ca parte, brăileanul OB ocupă, se pare, primul loc. Este parte în 220 de dosare înregistrate din 2005 încoace la Tribunalul Brăila şi în alte 100 de cauze care s-au aflat sau se află pe rolul Judecătoriei. La Curtea de Apel Galaţi, OB figurează în 295 de cauze diverse. Procesomanul a dat în judecată pe toată lumea, reclamându-i deopotrivă pe procurori, judecători, poliţişti, finanţişti sau executori judecătoreşti.
Cererile sau reclamaţiile respectivului sunt, uneori, lipsite de sens. Bunăoară, solicita Parchetului să i se comunice numărul de dosar în care este parte vătămată, în condiţiile în care chiar el indica respectivul număr: "Subsemnatul OB, parte vătămată în dosarul .../P/... al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, vă rog să-mi comunicaţi numărul de dosar în care sunt parte vătămată (!)". Şi acesta este doar un exemplu. Unul l-a reclamat pe primul procuror pentru că nu l-a primit în audienţă de ziua lui, ca să-i spună "La mulţi ani". Şi exemplele pot continua.
Un alt mare reclamagiu, GS, figurează şi el ca parte în 120 de dosare ale Tribunalului şi vreo 60 ale Judecătoriei Brăila. Este, de asemenea, parte în peste 130 de cauze înregistrate pe rolul Curţii de Apel Galaţi. Se judecă, printre alţii, cu IJJ, IPJ, ANAF şi Romtelecom, primele dosare fiind înregistrate încă din anul 2006.
GG, un alt brăilean care deţinea, până de curând, un loc fruntaş în topul reclamagiilor şi procesomanilor, a trecut, de curând, la cele veşnice. Absolvent de Filologie, personaj cu funcţie importantă pe vremea lui Ceauşescu, om aspru, GG devenise celebru pentru atitudinea pe care o luase, din 2003 încoace, în "Cazul B-dul Independenţei", unde urma să se construiască o benzinărie. I-a reclamat pe procurori şi pe judecători deopotrivă. Chiar în ziua în care a decedat se întorsese de la Palatul de Justiţie. A murit din pricina unei afecţiuni cardiace, până să obţină câştig de cauză în dosarele pe care le avea pe rolul instanţelor brăilene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro