Mergi la conţinutul principal

Recensământ online în era dezinformării

Un nou val de dezinformări și intoxicări a încins internetul, odată cu demararea recensământului. Ce-i drept, printre atâtea probleme grele, importante - de la creșterea galopantă a prețurilor și furia românilor de a-și asigura stocuri pentru produsele de bază până la ororile războiului din Ucraina - presa serioasă nici nu prea mai are timp să se aplece cu insistență și asupra acestui subiect.

De aceea, după un debut fulminant, care a paralizat pentru câteva ore platforma, ușor-ușor tema a trecut în plan secundar. Știrile sunt sporadice și, cumva, recensământul (mai exact autorecenzarea aceea răsplătită cu o zi liberă de la serviciu), pare din categoria ”și altele”, lăsat la cheremul iresponsabililor care și-au făcut un scop suprem în ultimii 2 ani din a deruta, dezinforma, intoxica.

Chiar vineri, într-un articol scris pentru hotnews, unul dintre cei mai buni specialiști în demografie, prof. univ. Vasile Ghețău, atrăgea atenția asupra acestui aspect, subliniind pericolul informațiilor false ce circulă pe grupurile de WhattsApp și a îndemnului de a nu completa nimic în mediul online, riscul fiind acela al supraimpozitării, al blocării banilor în bănci, al folosirii datelor cu caracter personal în acțiuni și activități oculte etc. ”O înșiruire de neadevăruri flagrante, viclean și perfid prezentate. Am recunoscut stilul din alte două mesaje anti-românești ce mi-au fost semnalate de prieteni. Se vede că vin de la profesioniști ai dezinformării și manipulării, bine antrenați, cu state vechi în domeniu!”, a explicat Ghețău, neliniștit că oamenii pot lua ”de bune” astfel de îndemnuri, dar și de ritmul în care se derulează recenzarea, în ciuda asigurărilor venite de la INS că suntem ”în grafic”.

Ce înseamnă exact ”în grafic”? Ultimele date disponibile pe platformă arată că, la finalul celei de a 11-a zi de recenzare, adică joi, 24 martie, erau completate aproape 1,2 milioane de chestionare (cu mențiunea că acest număr nu reprezintă în realitate și numărul românilor recenzați, pentru că parte din aceste chestionare pot cuprinde doar date despre locuințele secundare/neocupate). Din numărul total, 16.443 de chestionare erau înregistrate pe teritoriul județului Brăila, în cazul nostru media fiind de 1.800 chestionare pe zi.

Știu, multe probleme vă încarcă acum agenda, multe frământări vă încarcă sufletul, multe griji vă încarcă mintea. Și totuși, chiar dacă nu pare cel mai bun moment să te gândești la asta, rezultatele recensământului vor avea o importanță covârșitoare asupra viitorului nostru. NU uitați semnalul de alarmă tras încă de acum câțiva ani de același prof. Ghețău, care ne avertiza că în doar 20 – 30 de ani România nu va mai fi sustenabilă din punct de vedere demografic. Adică vom fi atât de puțini români și atât de mulți români bătrâni (pensionari) încât generația care va fi atunci în câmpul muncii nu va putea să susțină (financiar) țara pe linia de plutire.

Niște rezultate corecte, sincere, ale acestui recensământ, care să reflecte necoafat, nesulemenit realitatea ar fi un excelent punct de plecare în stabilirea unor planuri și politici pe termen mediu și lung. Avem nevoie ca de aer să fie încurajată natalitatea și descurajată migrația. Doar așa ar putea fi atenuat șocul pe care decrețeii îl vor produce în fondul de pensii.

Așa că, vă recomand, nu vă lăsați influențați de aceste aberații, completați chestionarele! SINCER!

Oricum ne așteaptă vremuri grele. Măcar să știm pe cifre corecte la ce să ne așteptăm!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro