Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Reabilitarea Bisericii Elene - motiv de neintelegeri intre parohie si viceprimarul Tilea

Discutii aprinse in cadrul comisiei de urbanism a CLM, intrunita marti seara la sediul Primariei Braila. Protagonistii acestor discutii au fost preotii de la Biserica Greaca, viceprimarul Lucian Tilea, directorul Directiei Administratiei Publice a Primariei - Sorina Bosoanca, arhitectul sef al municipiului - Marcel Marinescu si membrii comisiei 5 de urbanism - Vasile Varga (PNL), Alexandru Coada (PSD), Sorin Bosneag (PSD), Ion Sterian (PNL) si Luciana Boboc (PD). Marul discordiei, un proiect in valoare de 2,5 milioane de euro, finantat de Guvernul grec in colaborare cu Guvernul Romaniei, care vizeaza reabilitarea Bisericii Elene din Braila. De fapt, nu proiectul i-a nemultumit pe preoti, ci faptul ca, dupa spusele acestora, beneficiarul proiectului nu ar fi urmat sa fie Primaria Braila, asa cum finantatorii au stipulat in mod clar, ci Primaria Braila si Comunitatea elena din municipiu, fapt care ar fi exlus parohia Bisericii Elene total din proiect. Preotii Filip Nicolescu si Dumitru Cretu au expus temerile si nemultumirea lor legata de acest fapt membrilor comisiei de urbanism, explicind consilierilor ca li se pare nedreapta aceasta varianta, expusa de viceprimarul Tilea, in cadrul unei intrevederi ce a avut loc la Prefectura Braila, in urma cu aproape doua saptamini. Acestia au tinut sa sublinieze ca in nici un caz nu vor sa se piarda finantarea, dar ca li se pare inadmisibil ca parohia, care are drept de administrare asupra bisericii si a terenurilor aferente, si care a investit enorm in acel imobil, sa fie exclusa din proiect.

"Nu e inca nimeni proprietar acolo, desi Comunitatea are documente in acest sens"

Referitor la aceste afirmatii, viceprimarul Tilea a sustinut in fata comisiei, ca preotii au inteles gresit si ca, de fapt, propunerea pe care personal a facut-o si care a fost si aprobata de Prefectura a fost ca avizul pentru reabilitarea bisericii si cererea de finantare sa se faca in numele Primariei, atit cu acordul parohiei, cit si cu acordul Comunitatii elene. Singura problema a fost ca nu au fost informati si preotii cu privire la ce s-a hotarit. Cu toate acestea, Tilea a precizat ca, din punctul sau de vedere, Comunitatea are drept de proprietate asupra bisericii si a terenurilor, in baza unui act de proprietate vechi din anul 1873: "Eu nu inteleg de ce avem aceasta discutie acum. Ca nu discutam despre proprietate, desi Comunitatea are documente. Noi acum, pentru a putea lua acesti bani, trebuie sa emitem o autorizatie in numele Primariei, in calitate de aplicant, cu acordul ambelor parti interesate, parohia si Comunitatea. Alte discutii nu isi au rostul acum. Nu e inca nimeni proprietar acolo, desi Comunitatea are documente in acest sens".

"Conform documentelor, atunci cind Biserica Greaca a fost data in administrare parohiei, in anul 1967, Comunitatea elena din Braila nu mai exista"

Presedintele comisiei de urbanism, liberalul Vasile Varga a tinut insa sa lamureasca aspectul legat de proprietate, care oricum nu facea obiectul discutiei respective. Acesta a explicat ca, in acest moment, parohia are in administrare biserica si terenurile si ca actul pe care il detine Comunitatea elena nu are deocamdata nici o valoare: "Recent s-a infiintat un Consiliu al Ministrilor care are datoria de a analiza cazuri asemanatoare. Pina nu se pronunta acest organism nu putem sti cine este proprietarul, dar nici nu este treaba noastra. Oricum, conform documentelor, atunci cind Biserica Greaca a fost data in administrare parohiei, in anul 1967, Comunitatea elena din Braila nu mai exista. Ea era desfiintata inca din 1953. Dar nu hotarim noi cine e proprietar. Acest organism o va face".
In cele din urma, dupa aproape o ora de discutii in contradictoriu intre cei prezenti, s-a ajuns la concluzia ca este in interesul tuturor partilor, dar mai ales al brailenilor, ca autorizatiile sa fie date in numele Primariei Braila, in calitate de aplicant, cu acordul parohiei si a Comunitatii elene, urmind ca aspectul legat de dreptul de proprietate asupra bisericii sa fie clarificat de Consiliul de Ministri.

MCC a alocat 45.000 lei pentru Biserica Greaca

Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a alocat prin intermediul Planului National de Restaurare (PNR) a monumentelor istorice pe 2006 o suma de 835.000 de lei (8,35 miliarde lei vechi) pentru lucrari de proiectare si restaurare la opt monumente istorice care dateaza din vremea lui Carol I.
Printe monumentele istorice care au primit finantare se numara si Biserica Greaca Bunavestire din Braila - 45.000 lei pentru lucrari de proiectare.
MCC sarbatoreste in 2006, prin programul "Anul Carol I", mai multe evenimente: 140 de ani de la fondarea Dinastiei Regale Romane, prin venirea la tronul Romaniei a domnitorului Carol I, 125 de ani de la proclamarea Regatului Romaniei, sub sceptrul Regelui Carol I si 100 de ani de la Expozitia Nationala Romana din Parcul Carol din Bucuresti.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii