"Nu e inca nimeni proprietar acolo, desi Comunitatea are documente in acest sens"
Referitor la aceste afirmatii, viceprimarul Tilea a sustinut in fata comisiei, ca preotii au inteles gresit si ca, de fapt, propunerea pe care personal a facut-o si care a fost si aprobata de Prefectura a fost ca avizul pentru reabilitarea bisericii si cererea de finantare sa se faca in numele Primariei, atit cu acordul parohiei, cit si cu acordul Comunitatii elene. Singura problema a fost ca nu au fost informati si preotii cu privire la ce s-a hotarit. Cu toate acestea, Tilea a precizat ca, din punctul sau de vedere, Comunitatea are drept de proprietate asupra bisericii si a terenurilor, in baza unui act de proprietate vechi din anul 1873: "Eu nu inteleg de ce avem aceasta discutie acum. Ca nu discutam despre proprietate, desi Comunitatea are documente. Noi acum, pentru a putea lua acesti bani, trebuie sa emitem o autorizatie in numele Primariei, in calitate de aplicant, cu acordul ambelor parti interesate, parohia si Comunitatea. Alte discutii nu isi au rostul acum. Nu e inca nimeni proprietar acolo, desi Comunitatea are documente in acest sens".
"Conform documentelor, atunci cind Biserica Greaca a fost data in administrare parohiei, in anul 1967, Comunitatea elena din Braila nu mai exista"
Presedintele comisiei de urbanism, liberalul Vasile Varga a tinut insa sa lamureasca aspectul legat de proprietate, care oricum nu facea obiectul discutiei respective. Acesta a explicat ca, in acest moment, parohia are in administrare biserica si terenurile si ca actul pe care il detine Comunitatea elena nu are deocamdata nici o valoare: "Recent s-a infiintat un Consiliu al Ministrilor care are datoria de a analiza cazuri asemanatoare. Pina nu se pronunta acest organism nu putem sti cine este proprietarul, dar nici nu este treaba noastra. Oricum, conform documentelor, atunci cind Biserica Greaca a fost data in administrare parohiei, in anul 1967, Comunitatea elena din Braila nu mai exista. Ea era desfiintata inca din 1953. Dar nu hotarim noi cine e proprietar. Acest organism o va face".
In cele din urma, dupa aproape o ora de discutii in contradictoriu intre cei prezenti, s-a ajuns la concluzia ca este in interesul tuturor partilor, dar mai ales al brailenilor, ca autorizatiile sa fie date in numele Primariei Braila, in calitate de aplicant, cu acordul parohiei si a Comunitatii elene, urmind ca aspectul legat de dreptul de proprietate asupra bisericii sa fie clarificat de Consiliul de Ministri.
MCC a alocat 45.000 lei pentru Biserica Greaca
Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a alocat prin intermediul Planului National de Restaurare (PNR) a monumentelor istorice pe 2006 o suma de 835.000 de lei (8,35 miliarde lei vechi) pentru lucrari de proiectare si restaurare la opt monumente istorice care dateaza din vremea lui Carol I.
Printe monumentele istorice care au primit finantare se numara si Biserica Greaca Bunavestire din Braila - 45.000 lei pentru lucrari de proiectare.
MCC sarbatoreste in 2006, prin programul "Anul Carol I", mai multe evenimente: 140 de ani de la fondarea Dinastiei Regale Romane, prin venirea la tronul Romaniei a domnitorului Carol I, 125 de ani de la proclamarea Regatului Romaniei, sub sceptrul Regelui Carol I si 100 de ani de la Expozitia Nationala Romana din Parcul Carol din Bucuresti.