Reţetă de crescut PIB-ul | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Reţetă de crescut PIB-ul

O imagine de ansamblu absolut îngrijorătoare, oricum am privi lucrurile. Ordine în sistem n-a putut face nimeni până acum, deşi eforturi s-au depus, iar faţa domeniului sanitar s-a schimbat consistent în ultimii ani. Şi preţurile la fel. Dar chiar şi aşa, nu s-a văzut cabinet sau farmacie care să dea faliment. Semn că "marfă" şi "clienţi" sunt. În timp ce marfa (tratamentul) se scumpeşte continuu, clienţii au fost strânşi cu uşa să plătească asigurările de sănătate pe orice fel de contract de muncă, pensiile mai mari de 740 de lei sunt şi ele taxate, iar legea coplăţii serviciilor medicale pândeşte dintr-un sertar în Camera Deputaţilor (de Senat a trecut în martie) - deşi spitalele au afişat deja liste de preţuri la ambulatorii. Aşadar, bani vin din toate părţile, dar parcă se pierd pe drum şi ajung cu mare întârziere acolo unde trebuie. Şi veniturile personalului se menţin subţiri în comparaţie cu cele din clinicile private, nemaivorbind de cele din străinătate, astfel că protestul medicilor de familie era îndreptăţit, deşi repercusiunile i-au afectat direct pe pacienţi.

A fost prima mişcare masivă de protest din acest an. Participanţii la cele din anii trecuţi au renunţat să-şi mai strige ofurile în faţa zidurilor surde ale autorităţilor şi şi-au căutat - în mare măsură şi câştigat - dreptatea în instanţe, astfel că Executivul a trebuit să se ascundă de sentinţe sub ordonanţe şi legi speciale ca să fenteze hotărârile judecătoreşti şi să evite executările. În 2011, doar poliţiştii au protestat, în faţa deciziei de concediere a 10.000 de oameni din efectivele Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Bucuria autorităţilor a fost că PIB-ul a crescut în primul trimestru al anului cu 0,7% faţă de cel realizat în ultimul trimestru al lui 2010, care şi el crescuse tot cu un procent subunitar, după scăderea - coincidenţă! - tot de 0,7 procente din trimestrul 3. Însă creşterea nu se bazează pe consumul intern, care stagnează îngrijorător, în timp ce alte state nu ştiu ce să mai facă pentru a-l încuraja. Cum creşterile din economie sunt modeste, se naşte întrebarea dacă nu cumva tocmai taxarea în creştere continuă a veniturilor şi serviciilor pentru populaţie reprezintă de fapt baza creşterii economice. Abia recent a început Guvernul să umble la contractele uriaşe de infrastructură, date pe sume fabuloase unor firme străine care s-au molipsit repede cu microbul românesc ce îmbolnăveşte orice licitaţie şi şantier din bani publici: prelungirea lucrărilor doar pentru creşterea costurilor. Aşadar, sunt şanse mari să crească PIB-ul şi în trimestrul al doilea. Pentru restul anului, important e să nu ne îmbolnăvim.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro