Reţelele de apă şi canalizare cu bani de la UE sunt aproape gata | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Reţelele de apă şi canalizare cu bani de la UE sunt aproape gata

Stadiul fizic al lucrărilor de extindere a reţelelor de apă şi canalizare, în cadrul proiectului "Reabilitarea şi Modernizarea Sistemelor de Apă şi Apă Uzată în Judeţul Brăila" este destul de avansat. Dintr-un total de zece contracte de lucrări, şapte sunt deja finalizate, două sunt aproape gata şi doar unul se află abia la început. Astfel, din 2010, când a fost demarat acest proiect, au fost reabilitate şi extinse reţelele de apă şi canalizare în Brăila şi localităţile limitrofe, au fost reabilitate şi extinse staţiile de epurare şi s-au reabilitat şi extins reţelele de apă şi canalizare din oraşele Făurei şi Însurăţei. S-au mai făcut extinderi de reţele apă şi canalizare, un rezervor nou şi o staţie de pompare la Viziru şi s-a realizat un sistem de canalizare şi o staţie de pompare ape uzate, la Tufeşti.
În prezent, mai sunt în derulare trei contracte de lucrări. Reabilitarea punctului de captare a apei din Dunăre, staţie de tratare, staţii de pompare şi clorinare, reabilitare şi extindere reţele de apă şi canalizare pe străzi comune, la Chiscani - stadiu de finalizare 93,88%; reabilitare şi extindere reţele de apă, reabilitare rezervor apă, staţie de pompare apă şi staţie de clorinare, reabilitare şi extindere reţele de canalizare, staţie de pompare ape uzate, la Ianca - 97,26%. Singurul proiect mai întârziat este cel de la Gropeni, unde trebuie făcută reabilitarea punctului de captare a apei, o staţie nouă de tratare, staţii de pompare apă brută şi potabilă, conducte principale apă brută şi potabilă. Lucrările de la Gropeni sunt abia la început, iar până acum au fost realizate doar în proporţie de 3,29%.
Valoarea totală a proiectului "Reabilitarea şi Modernizarea Sistemelor de Apă şi Apă Uzată în Judeţul Brăila" este de 408,8 milioane de lei, fără TVA, din care totalul costurilor eligibile indicate în proiect este de 371,1 milioane lei. Grosul finanţării - 77,18% - vine de la Uniunea Europeană, iar 11,80% reprezintă contribuţia bugetului de stat, 1,81% contribuţia bugetului local. Restul de 9,21% provine dintr-un împrumut făcut de operatorul regional.
Informaţiile au fost oferite de conducerea Companiei de Utilităţi Publice "Dunărea" Brăila, în cadrul unei conferinţe de presă. În cadrul aceleiaşi conferinţe, Mihail Chiriţă, directorul CUP "Dunărea", a precizat că, în exerciţiul financiar 2014 - 2020 se intenţionază atragerea unor fonduri UE în valoare de 147 milioane de euro. Cu aceşti bani, ar urma ca sistemul de alimentare cu apă potabilă, captată din Dunăre şi tratată corespunzător, să acopere absolut toate localităţile rurale ale judeţului Brăila. Totodată, localităţile cu mai mult de 2.000 de locuitori ar urma să beneficieze de sisteme de canalizare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro