Reţeaua Sgîrcitu, presiuni la CJAS | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Reţeaua Sgîrcitu, presiuni la CJAS

Ancheta în megadosarul fraudelor cu reţete false "Ahmeya" scoate la iveală detalii tulburătoare legate de modul în care Liliana Sgîrcitu împreună cu medicii pe care a reuşit să-i atragă în "afacere" a înşelat statul român cu milioane de lei. Mai mult, funcţionarii CJAS audiaţi de procurori confirmă presiunile la care au fost supuşi ca să nu demaşte "caracatiţa" Ahmeya, dat fiind faptul că numai la Brăila au fost emise sute de prescripţii medicale fictive pentru pacienţi închipuiţi, paguba pricinuită statului depăşind 5 milioane de lei.
Acuzaţiile care planează asupra inculpaţilor din dosarul "Ahmeya" sunt multe: constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică, spălarea banilor, dare şi luare mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, fals în declaraţii, fals material în înscrisuri oficiale, fals informatic, uz de fals, cumpărare de influenţă, trafic de influenţă, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, şantaj, abuz în serviciu.
Anchetatorii efectuează în prezent verificări la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, existând "indicii temeinice" cu privire la implicarea şi altor medici în megareţeaua "Ahmeya". "Inculpaţii au acţionat în dispreţul legilor şi al pacienţilor, transformând actul medical într-o sursă de venituri ilicite", acuză procurorii DIICOT.

415 reţete medicale fictive numai la Brăila

În septembrie 2015, când procurorii DIICOT - Structura Centrală au făcut publice faptele săvârşite de gruparea condusă de patroana SC "Ahmeya Pharm" SRL Brăila, numărul persoanelor suspecte era de 25, incluzând-o la acea vreme pe Luciana Boboc, fostul director al CJAS Brăila, şi pe directorul Penitenciarului Focşani, Adrian Iacob. Ulterior, lotul "Sgîrcitu" a suferit modificări, alte nume fiind adăugate pe lista suspecţilor. Astfel, pe 24 şi 25 septembrie 2015, socrii Lilianei Sgîrcitu, Ecaterina şi Neculai Sgîrcitu, au devenit suspecţi, fiind anchetaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la spălarea banilor. Ulterior, procurorii au dispus extinderea cercetărilor faţă de Dumitrel Pană (Brăila), Magda Elena Vasile (Constanţa), SC "Farmacia Zahera" SRL şi SC "Valentina Pharm" SRL, ambele din municipiul Constanţa.
Potrivit anchetatorilor, începând cu anul 2011, patroana "Ahmeya Pharm" SRL, Liliana Sgîrcitu, şi-a însuşit şi a disimulat originea ilicită a sumelor de bani rezultate din prejudicierea Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, "prin decontarea contravalorii de medicamente oncologice având ca mod de operare folosirea de documente justificative false (reţete, facturi fiscale, contracte de vânzare-cumpărare)". Scopul grupului infracţional condus de Liliana Sgîrcitu a fost, încă de la început, fraudarea statului român prin inducerea în eroare a Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate Brăila şi Constanţa, infracţiunile fiind comise mai mulţi ani la rând, în perioada 2011 - 2015.
Două au fost modurile de operare în dosarul "Ahmeya", spun anchetatorii: 1. întregul circuit al medicamentelor era fictiv, de la momentul achiziţiei şi până la momentul decontării (medicamentele nu existau în realitate, iar decontarea lor se realiza în baza unor prescripţii false) 2. medicamentele existau în stocul farmaciilor şi prescripţia acestora era reală, însă pacientul fie era determinat să prezinte reţeta spre decontare într-o "anumită" farmacie, fie primea tratament direct de la medic, acesta ridicând medicamentele anterior de la farmacia cu care "colabora", respectiv "Ahmeya".
Potrivit procurorilor DIICOT, numai în perioada ianuarie 2011 - iunie 2012, SC "Ahmeya Pharm" SRL, reprezentată de Liliana Sgîrcitu, a înregistrat operaţiuni fictive de achiziţie a medicamentului "Voriconazolum", apoi a decontat de la CJAS Brăila 415 reţete medicale fictive pentru acest medicament extrem de scump. Reţetele erau prescrise de medicii de familie Paul Creţu şi Sorica Vasile, precum şi de medicii specialişti oncologi Cosmin Boldeanu şi Daniela Vasile, prejudiciul total cauzat statului fiind de 5.318.886 lei.
Demn de menţionat este faptul că respectivul medicament (cu denumirea comercială VFEND) are prescriere limitată şi se administrează pentru afecţiuni oncologice, respectiv în chimioterapie, radioterapie sau terapie imunosupresoare, precum şi în transplanturi. Anchetatorii spun că au fost cazuri în care respectivul medicament a fost prescris de dr. Paul Creţu unor pacienţi care figurau cu micoză bucală, afte bucale şi candidoză bucală şi care nici nu erau incluşi în PNS (Progamul Naţional de Sănătate). Mai mult, oamenii legii au descoperit că, în majoritatea cazurilor, prescripţiile medicale au fost ridicate de alte persoane decât pacienţii (de exemplu, Alexandra-Andrada-Claudia Enache, angajată a SC "Ahmeya Pharm" SRL, Carmen Drăghia, administratorul SC "Valentina Pharm" SRL şi asistentul medical Ionica Guşatu). Concluzia anchetatorilor a fost că numai dr. Creţu a emis 141 de reţete medicale fictive, pe numele a 19 "pacienţi", valoarea prescripţiilor fiind de 2.239.952 lei. În cazul celorlalţi medici implicaţi, modul de operare a fost asemănător. Dr. Sorica Vasile a emis, spre exemplu, în perioada 6 mai 2011 - 29 iunie 2012, un număr de 239 prescripţii medicale fictive pentru 36 de "pacienţi", totalizând suma de 2.943.735 lei.
"Dincolo de a fi o entitate în slujba pacientului, SC «Ahmeya Pharm» SRL a devenit un instrument infracţional creat şi dezvoltat doar pentru a-i procura inculpatei Sgîrcitu Liliana foloase patrimoniale fabuloase, obţinute ilicit. Mai mult, pentru a disimula originea ilicită a sumelor de bani obţinute prin decontări frauduloase, inculpata a creat circuite economice şi financiare fictive, înfiinţând societăţi pe numele unor interpuşi (persoane de încredere/rude) prin intermediul cărora a reuşit scoaterea din gestiunea «Ahmeya» a unor importante sume de bani, efectuând plăţi fictive, în baza unor contracte de vânzare-cumpărare simulate", concluzionează anchetatorii.

Presiuni la Casa de Asigurări de Sănătate Brăila

Potrivit procurorilor din cadrul Structurii Centrale a DIICOT, relevante pentru "conturarea mecanismului infracţional şi a sprijinului de care beneficia Liliana Sgîrcitu la cel mai înalt nivel al Casei de Asigurări de Sănătate Brăila" sunt declaraţiile martorilor Camelia Tamara Nedelcu (actual preşedinte/director general al Casei), Gabriela Drima (medic şef), Cornelia Ion (inspector) şi Săvică Toader (consilier în cadrul Serviciului Medical), "toţi aceştia confirmând presiunile la care au fost supuşi pentru a nu fi divulgată situaţia prescripţiilor decontate prin intermediul SC «Ahmeya Pharm» SRL".
Anchetatorii analizează în prezent datele puse la dispoziţie de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru identificarea tuturor reţetelor fictive, "existând indicii temeinice cu privire la implicarea şi a altor medici în mecanismul infracţional". Nu e de mirare că, la ora actuală, s-a declanşat o adevărată psihoză printre cadrele medicale.
Potrivit procurorilor DIICOT, inculpaţii din dosarul "Ahmeya" au acţionat în mod organizat, "fiecare dintre ei având roluri şi atribuţii prestabilite". Scopul iniţierii grupului l-a reprezentat săvârşirea de infracţiuni contra patrimoniului, îmbogăţirea peste noapte a celor implicaţi, "cu un puternic impact emoţional în rândul opiniei publice, prin temerea generată de încălcarea flagrantă şi brutală a normelor de drept, ca urmare a transformării actului medical într-un instrument fraudulos", pentru obţinerea unor mari sume de bani.
Modul de operare a fost unul deosebit de eficient, constând în "atragerea la colaborare" a medicilor pe care i-au determinat, în schimbul unor foloase materiale, să prescrie reţete false, fără consultarea pacienţilor. De altfel, mare parte din reţete au fost eliberate pe numele unor pacienţi care nici măcar nu solicitaseră vreun tratament.
Astfel, precizează anchetatorii, SC "Ahmeya Pharm" SRL, coordonată de Liliana Sgîrcitu, a obţinut decontarea reţetelor de către CAS Brăila şi CAS Constanţa, realizând un folos material injust. Sumele de bani obţinute fraudulos au fost transferate în conturile farmaciei sau retrase în numerar, fiind reintroduse în conturi şi direcţionate către oamenii de încredere ai patroanei, "prin plăţi fictive realizate în baza unor contracte simulate de vânzare-cumpărare (imobile, fonduri de comerţ, licenţe etc)".
Mai mult, "pacienţii" audiaţi de procurorii DIICOT şi care figurează ca beneficiari ai prescipţiilor emise de medicii Paul Creţu, Sorica Vasile şi Cosmin Boldeanu au declarat, în majoritate, "că nu au suferit de afecţiuni grave de genul celor menţionate în reţete ca diagnostic, că nu sunt rude cu Liliana Sgîrcitu sau cu alţi angajaţi ai «Ahmeya Pharm» SRL, că nu cunosc unde este amplasată farmacia respectivă şi că nu au luat medicamentele menţionate în prescripţii". Într-un cuvânt, "pacienţii" habar nu aveau de reţetele eliberate pe numele lor de medicii atraşi în "afacerea Ahmeya".

Modificau data de expirare a medicamentelor şi le scoteau la vânzare!

Declaraţiile a doi inculpaţi din dosarul "Ahmeya" au scos la iveală, precizează anchetatorii, "o latură deosebit de gravă a activităţii infracţionale desfăşurate sub coordonarea inculpatei Sgîrcitu Liliana", constând în modificarea, cu ajutorul unui dispozitiv special, a datei de expirare a medicamentelor şi punerea acestora în circulaţie, precum şi achiziţionarea de pe piaţa neagră a unora dintre medicamentele prescrise de medicii anchetaţi în dosarul reţetelor false.
"Inculpaţii au acţionat în dispreţul legilor şi al pacienţilor, transformând actul medical într-o sursă de venituri ilicite, lipsindu-l de substanţă şi finalitate. Pentru atingerea acestui scop, inculpaţii au recurs la coruperea funcţionarilor Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate, fiecare dintre «verigile» lanţului infracţional având rolul său bine definit, pentru a asigura funcţionalitatea acestuia", precizează procurorul de caz.
Astfel, spun achetatorii, Liliana Sgîrcitu coordona activitatea farmaciştilor de la punctele de lucru din Brăila şi Constanţa şi stabilea legătura cu medicii şi funcţionarii CAS; Mirela Boboc - omul de încredere al patroanei "Ahmeya Pharm" SRL - coordona activitatea pe palierul Constanţa (beneficiind de sprijinul farmacistelor Alina Gabriela Dragu şi Andreea Baciu), în timp ce contabil şef Iolanda Ionica Serghiev înregistra în contabilitate achiziţiile fictive. Inculpata Gela Gavrilă deţinea societatea "cu existenţă efemeră" cu ajutorul căreia au fost "spălaţi" banii proveniţi din decontări frauduloase, iar medicii de familie implicaţi în "Caracatiţa Ahmeya" - Paul Creţu, Sorica Vasile, Elena Dumea, Mihaela Irina Mătărângă şi Eugenia Muja furnizau reţete fictive sau direcţionau pacienţii către farmacia Lilianei Sgîrcitu. Nu în ultimul rând, Coseti Niculescu, şef serviciu în cadrul CAS Constanţa, "oferea informaţii despre controalele efectuate la CAS Brăila şi intervenea pe lângă colegi pentru a nu aplica sancţiuni SC «Ahmeya Pharm», evident, în schimbul primirii unor sume de bani sau a altor foloase necuvenite".

59 de percheziţii la domiciliile medicilor şi la punctele de lucru

În septembrie 2015, odată cu reţinerea suspecţilor din dosarul "Ahmeya", procurorii DIICOT - Structura Centrală au efectuat nu mai puţin de 59 de percheziţii: au fost percheziţionate domiciliile patroanei de la "Ahmeya Pharm" şi ale medicilor implicaţi, cabinetele medicale, farmaciile şi depozitele de medicamente, domiciliile angajaţilor farmaciei "Ahmeya", ale rudelor familiei Sgîrcitu, ale tuturor suspecţilor şi colaboratorilor.
De la domiciliul Lilianei Sgîrcitu şi din apartamentele de pe Şoseaua Buzăului, unde aceasta depozita medicamente, au fost ridicate, printre altele, mai multe sume de bani (3.100 lei, 56.780 lei), ştampile ale mai multor societăţi comerciale, contracte de vânzare-cumpărare şi contracte de împrumut, medicamente, facturi, precum şi 78 de copii ale unor buletine şi cărţi de identitate. Alte sume de bani, documente, medicamente şi laptop-uri au fost ridicate de la rudele patroanei, de la sediile unor farmacii şi de la domiciliile medicilor suspectaţi de implicare în "afacere".
Anchetatorii au efectuat percheziţii la domiciliile medicilor brăileni Sorica Vasile, Paul Creţu, Cosmin Boldeanu, Daniela Vasile şi Claudia Pleşea, la domiciliiile medicilor din Constanţa implicaţi, la domiciliul contabilului şef de la "Ahmeya", dar şi la Penitenciarul Focşani, de unde au ridicat dosarul de penitenciar al lui Titi Sgîrcitu, precum şi dosarele de educaţie, medical, disciplinar şi de cereri aparţinând aceluiaşi infractor brăilean - soţul patroanei de la SC "Ahmeya Pharm" SRL. Culmea, după liberarea din Penitenciarul Focşani, Titi Sgîrcitu s-a hotărât să se separe de soţia sa, procesul de divorţ fiind pe rolul instanţei de judecată.
Au fost efectuate, de asemenea, percheziţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila (cabinetul dr. Gabriela Manolescu) şi la Spitalul de Psihiatrie "Sf. Pantelimon" (cabinetul dr. Ana Ananie). Nu în ultimul rând, au fost făcute percheziţii în Constanţa, la Complexul pentru Servicii Comunitare "Cristina" şi la Complexul pentru Servicii Comunitare "Orizont, de unde au fost ridicate mai multe documente.
După emiterea mandatelor de arest la domiciliu, procurorii DIICOT au trecut la efectuarea de percheziţii informatice şi au solicitat înscrisuri de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, de la Primăria Brăila şi Primăria Constanţa, precum şi de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). De la domiciliul lui Neculai Sgîrcitu, socrul patroanei "Ahmeya Pharm" SRL, a fost ridicată suma de 54.000 de euro. Au fost ridicate, de asemenea, prescripţiile emise de medicii brăileni inculpaţi în dosar, precum şi de la medicii constănţeni implicaţi: Muja, Dumea şi Mătărângă. De altfel, dr. Eugenia Muja a emis 213 prescripţii medicale false, dr. Mihaela Mătărângă 1.024 (inclusiv pe numele a două CNP-uri inexistente), iar dr. Elena Dumea alte 125 de prescripţii medicale. Despre respectivii medici, Mirela Boboc, omul de încredere al patroanei "Ahmeya", a declarat că le oferea, periodic, "sume de bani şi produse cosmetice" pentru a menţine o "relaţie reciproc avantajoasă" şi pentru a direcţiona pacienţii către farmacia Lilianei Sgîrcitu.
Procurorii au aplicat sechestru asigurător asupra bunurilor imobile deţinute de Liliana Sgîrcitu şi de rudele ei apropiate, pentru recuperarea uriaşului prejudiciu cauzat statului. Nu mai puţin de 15 case, terenuri şi apartamente se află în prezent sub sechestru asigurător.

Dispreţ faţă de pacienţi

Pe parcursul anchetei, oamenii legii au interceptat mare parte din convorbirile telefonice purtate de Liliana Sgîrcitu cu ceilalţi inculpaţi din megadosarul "Ahmeya". Relevante pentru a se sublinia dispreţul pe care îl manifestau aceştia faţă de bieţii pacienţi sunt discuţiile purtate de patroană cu Mirela Boboc şi cu dr. Mihaela Mătărângă din Constanţa, în care acestea se referă fie la o persoană suferindă ("a venit canceroasa aia, vrea musai medicamentu mâine, f... -o în gură! Plângea p-acolo. Dă-i în gâtu mamii lor!"), fie la un copil dintr-un centru comunitar, decedat, pe numele căruia a fost scrisă o reţetă ulterior decesului ("Este de la Centrul Orizont! Era un copil cu afecţiune cronică severă... (...) oricum murea, da nu ne aşteptam... A murit în spital,,, deci ei l-au trimis la spital şi a murit la spital pe data de 8. Însă spitalul... pediatria... nu a anunţat...").
Reamintim că în ziua de 22 septembrie 2015, procurorii DIICOT - Structura Centrală au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a inculpaţilor reţinuţi pentru implicare în "Caracatiţa Ahmeya": Liliana Valentina Sgîrcitu, Paul Creţu, Cosmin Boldeanu, Sorica Vasile, Gela (Chircă) Gavrilă, Iolanda Ionica Serghiev, Eugenia Muja, Andreea Baciu, Elena Dumea, Mihaela Irina Mătărângă, Alina - Gabriela Dragu, Mirela Boboc şi Coseti Niculescu. Propunerea a fost admisă în parte, majoritatea inculpaţilor fiind plasaţi însă în arest la domiciliu. Ulterior, judecătorii Tribunalului Bucureşti i-au trecut pe toţi cei anchetaţi în megadosarul "Ahmeya" sub control judiciar, excepţie făcând Liliana Sgîrcitu, care încă se află în arest la domiciliu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro