Mergi la conţinutul principal

Reţeaua Sgîrcitu. Judecata

Megadosarul "Ahmeya" a ajuns pe masa judecătorilor Tribunalului Bucureşti, după percheziţiile ample efectuate de procurorii DIICOT la Brăila, în septembrie 2015. Pionii principali sunt foştii soţi Sgîrcitu, care au constituit un grup infracţional în 2010, prin intermediul căruia au reuşit să fraudeze bugetul de stat cu peste 7 milioane lei, aşa cum au stabilit în cele din urmă anchetatorii. Un rol important l-a avut şi afacerea cu farmaciile "Ahmeya", gândită încă de la început ca un mecanism de spălare a banilor proveniţi din decontările ilegale ale reţetelor medicale fictive, după cum se arată în actele de cercetare. Mai mult, Liliana Sgîrcitu, devenită Liliana Ştefan după divorţul recent de Titi Sgîrcitu, a primit o mână de ajutor de la fosta şefă a Casei de Asigurări de Sănătate Brăila, Luciana Boboc, fapt reieşit din anchetă. Prin intermediul acesteia din urmă, Liliana Sgîrcitu ar fi reuşit să ademenească în grupul infracţional medici specialişti oncologi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila şi medici de familie din municipiul nostru, dispuşi să fabrice pe bandă rulantă scrisori medicale, respectiv reţete pentru tratament oncologic. Medicamentul "preferat" de inculpaţi era "VFend", datorită preţului piperat de pe raftul farmaciilor.
Astfel, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe inculpaţii Liliana Ştefan (fostă Sgîrcitu), Daniela Vasile - fost medic oncolog la Spitalul Judeţean Brăila, Paul Creţu şi Sorica Vasile - medici de familie, Iolanda Ionica Serghiev - contabil "Ahmeya", dar şi SC Ahmeya SRL. Medicul oncolog Cosmin Boldeanu şi fosta şefă a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Brăila, Luciana Boboc, sunt cercetaţi în alte dosare disjunse din ancheta "Ahmeya".

Luciana Boboc, ajutor colosal în constituirea reţelei «Sgîrcitu»

Cea care ar fi "şcolit-o" pe Liliana Sgîrcitu în fraudarea bugetului de asigurări de sănătate este chiar Luciana Boboc, director la CJAS Brăila pe vremea când s-a pus la punct mecanismul infracţional, susţin procurorii. Mai mult, tot ea ar fi identificat şi medicii specialişti şi pe cei de familie, dispuşi să elibereze scrisori medicale şi reţete fictive pentru medicamente oncologice scumpe, în special "VFend".
"Începând cu anul 2011, Ştefan (fostă Sgîrcitu) Liliana Valentina a deturnat obiectul de activitate al societăţii SC Ahmeya Pharm SRL constituind împreună cu soţul său, Sgîrcitu Titi, cu Serghiev Iolanda Ionica şi Boboc Luciana un grup infracţional organizat, în scopul comiterii unor infracţiuni şi în vederea obţinerii în acest mod de beneficii patrimoniale. Astfel, prin intermediul SC Ahmeya Pharm SRL, în complicitate cu medici şi funcţionari din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Brăila, cu ştiinţa majorităţii angajaţilor din cadrul celor două puncte de lucru ale societăţii, sus-numita a decontat ilegal sume importante de bani, simulând eliberarea unor medicamente din stocuri scriptice în baza unor reţete fictive, eliberate de medici specialişti sau de familie", au notat anchetatorii în rechizitoriu.
Liliana Sgîrcitu a inclus farmacia "Ahmeya" într-un circuit economic şi financiar fictiv, înregistrând în contabilitate achiziţia de medicamente oncologice fie de la persoane fizice, fie de la firme cu comportament tip fantomă, aşa cum susţin procurorii. Documentele fictive atestau, în mod nereal, că SC Ahmeya Pharm SRL ar fi achiziţionat medicamentele oncologice sau alte medicamente foarte scumpe, tratamente care au fost introduse doar scriptic în gestiunea societăţii, marfa nefiind livrată în realitate. Scopul era de a deconta nelegal de la CJAS valoarea compensată a medicamentelor, decontare realizată în baza unor reţete prescrise fictiv.
Aşa s-au prins în horă medicii de familie Paul Creţu şi Sorica Vasile, medicii oncologi Cosmin Boldeanu, Claudia Pleşea şi Daniela Vasile, aceasta din urmă fiind angajată a Spitalului Judeţean pe vremea comiterii infracţiunilor. Cadrele medicale menţionate sunt acuzate de complicitate la fraudă informatică, fals intelectual, complicitate la uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale.
Faptul că medicii au fost atraşi în reţeaua "Sgîrcitu" cu ajutorul Lucianei Boboc este menţionat şi în rechizitoriul DIICOT. "La începutul anului 2011, dispunând de aceste stocuri fictive, inculpata Ştefan (fostă Sgîrcitu) Liliana Valentina, împreună cu directorul de la acea dată al Casei de Asigurări de Sănătate Brăila - numita Boboc Luciana (cercetată separat în dosarul penal format prin disjungere din prezenta cauză) au demarat un mecanism fraudulos menit să le permită scoaterea scriptică din gestiune a acestor medicamente. În acest scop, inculpata Ştefan Liliana Valentina şi numita Boboc Luciana au atras la «colaborare» mai mulţi medici specialişti şi de familie, care au început să prescrie fictiv medicamente din cele achiziţionate în condiţiile anterior menţionate, pe numele unor pacienţi care nu sufereau de afecţiunile indicate sau nici măcar nu fuseseră consultaţi, reţetele astfel emise fiind predate inculpatei şi înaintate spre decontare la CJAS Brăila prin societatea administrată de aceasta - SC Ahmeya Pharm", se precizează în documentul anchetatorilor.

Consumul excesiv de «VFend» la Brăila, verificat de Luciana Boboc. Raportul ei: totul este în regulă

Faptul că la Brăila începuse să se consume medicamentul "VFend" în mod excesiv a pus autorităţile pe jar, moment în care întreaga activitate infracţională a reţelei "Sgîrcitu" a început să iasă la iveală. Mecanismul fraudulos a fost devoalat la începutul anului 2012, când Camera de Conturi Brăila a fost în control la CJAS Brăila. Cu această ocazie, au fost identificate anomalii cu privire la procedura de emitere şi decontare a unor medicamente, în special de către medicii de familie Paul Creţu şi Sorica Vasile, "constatându-se încălcarea protocoalelor terapeutice la momentul prescrierii reţetelor pentru medicamente cu regim de compensare 100% din preţul de referinţă, ponderea fiind deţinută de medicamentul VFend (substanţă activă voriconazolum), pentru care cei doi medici au eliberat reţete decontate aproape exclusiv prin SC Ahmeya Pharm SRL, în baza unor scrisori medicale emise de medicii specialişti oncologi Daniela Vasile şi Cosmin Boldeanu", potrivit rechizitoriului.
Tot în acel moment, implicarea fostei şefe a CJAS Brăila, Luciana Boboc, a început să fie vizibilă pentru ochiul format al anchetatorilor. Deşi aceasta a fost informată de către Serviciul Medical din cadrul instituţiei cu privire la consumul excesiv al medicamentului "VFend", Luciana Boboc nu a făcut altceva decât să înceapă să-şi acopere urmele. Cum? Acţionând în mod abuziv. A interzis accesul pe care angajaţii Serviciului Medical îl aveau în aplicaţia SIUI cu ajutorul căreia se putea verifica consumul de medicamente.
Mai mult, Boboc a iniţiat şi efectuat un control operativ ce a avut ca obiectiv "controlul modului în care au fost întocmite şi eliberate prescrierile medicale aferente medicamentului voriconazolum". Perioada controlată a fost 1 ianuarie 2011 - 31 decembrie 2011. Bineînţeles că raportul întocmit la finalul anchetei nu a scos la iveală nereguli. "Echipa din cadrul CJAS Brăila a concluzionat că nu au fost constatate aspecte negative semnificative care să poată conduce la identificarea de iregularităţi sau disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte modul de prescriere şi eliberare a DCI voriconazolum", spun procurorii DIICOT.

Sorica Vasile, cel mai «harnic» medic din gruparea infracţională

Anchetatorii au luat la analizat fiecare prescripţie a medicilor implicaţi în reţeaua "Sgîrcitu" şi au reuşit să stabilească valoarea prejudiciului adus de aceştia prin prescrierea scrisorilor medicale şi reţetelor fictive: 7.035.272,61 lei. Procurorii au stabilit şi valoarea prescripţiilor false emise de fiecare inculpat în parte. Potrivit cifrelor, se pare că Sorica Vasile, medic de familie, a fost cea mai "harnică" dintre colegii săi cu "halate". Toate reţetele fictive eliberate de aceasta sunt în cuantum de 4.055.422,90 lei. Pe locul II se situează Paul Creţu, tot medic de familie, cu reţete false în valoare de 2.740.182,61 lei. Medicul oncolog Cosmin Boldeanu, şef de secţie până în momentul percheziţiilor DIICOT, a adus bugetului de sănătate un prejudiciu de 156.960,16 lei, în timp ce medicul oncolog Daniela Vasile a prejudiciat statul cu 82.706,94 prin scrisorile medicale fictive eliberate.

Sechestru pe conturile şi bunurile inculpaţilor trimişi în judecată de DIICOT

Procurorii DIICOT au cerut judecătorilor Tribunalului Bucureşti, acolo unde a ajuns dosarul "Ahmeya", ca sechestrul pe conturi şi bunuri să fie menţinut. În cazul Lilianei Sgîrcitu, anchetatorii cer menţinerea sechestrului pentru suma de 61.993 lei, găsită în casa acesteia în ziua percheziţiilor din 21 septembrie 2015. În plus, toţi banii care îi vor intra în cont inculpatei vor fi reţinuţi, până la recuperarea prejudiciului calculat în dosar, adus de aceasta în urma activităţii infracţionale. Şi medicamentele ridicate din farmaciile "Ahmeya" sunt indisponibilizate în prezent, urmând să fie confiscate.
În ceea ce o priveşte pe contabila "Ahmeya", Iolanda Ionica Serghiev, din casa ei au fost ridicate în ziua descinderilor sumele de 10.800 lei şi 400 euro, bani pentru care procurorii au cerut menţinerea sechestrului. Aceeaşi măsură suplimentară s-a propus şi în cazul ei: toţi banii care-i intră în conturile bancare să fie reţinuţi până la recuperarea prejudiciului adus de inculpată.
Din casa medicului de familie Sorica Vasile, anchetatorii au ridicat 23.400 lei, sumă de asemenea pusă sub sechestru. În ceea ce-l priveşte de Paul Creţu, medic de familie şi consilier local municipal, sechestrul a fost pus pe imobil.

Soarta lui Creţu în CLM, încă neclară

Deşi încă mai figurează ca membru al Consiliului Local Municipal Brăila, medicul Paul Creţu nu a mai participat la lucrările şedinţelor mini-parlamentului local din luna septembrie 2015, când a fost implicat în dosarul "Ahmeya". În luna octombrie a aceluiaşi an, fostul prefect al judeţului Brăila, Nicu Olteanu, a emis un ordin de suspendare din funcţie pentru consilier, care se afla la vremea respectivă în arest la domiciliu. Ordinul prefectului a fost urmat la scurt timp de decizia PNL de a-şi retrage sprijinul politic în cazul lui Creţu. Cu toate acestea, la fiecare şedinţă a mini-parlamentului local care a avut loc de atunci, ex-liberalul a fost declarat absent motivat. Întrebat de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" ce se va întâmpla cu poziţia lui Paul Creţu în CLM şi dacă mai poate rămâne acesta consilier local în contextul trimiterii sale în judecată, edilul-şef Aurel Simionescu a afirmat că încă nu se poate pronunţa concret în acest caz. "Trebuie să vedem în ce formulă se întâmplă acest lucru. Dacă este trimis în judecată în stare de libertate atunci ar putea să vină la şedinţa de consiliu. Dacă este trimis în judecată în altă formă rămâne de văzut. Din punctul meu de vedere, chiar şi sub control judiciar el ar putea să vină la consiliu. Dar eu înţeleg că a trecut la PNL şi partidul i-a retras sprijinul. Contează şi care este relaţia lor. Îmi este greu să dau acum un răspuns", a declarat Simionescu. (Alexandru NECULA)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro