Doliu în lumea traficanţilor internaţionali de droguri. Tribunalul Brăila i-a condamnat pe cinci membri ai megareţelei conduse de românca Alina Sandu şi de iubitul ei, nigerianul "Emma Boema", rezident în Amsterdam, la pedepse totalizând 40 de ani de închisoare, confiscându-le, totodată, peste 65.000 de euro proveniţi din "afacerile" cu "moarte albă". Capul reţelei, Alina Sandu, pe numele căreia a fost emis mandat european de arestare, se ascunde probabil în Nigeria, ţara de origine a lui "Emma Boema".
După ce şi-au riscat viaţa transportând câte un kilogram de cocaină în stomac, cărăuşii implicaţi în "megareţeaua olandeză" au primit pedepse de până la 7 ani şi 8 luni închisoare, pentru trafic de droguri şi aderare la grupul infracţional. Trei din cei cinci inşi condamnaţi, Leonard-Cristian Tudorache, Marian Dobriţa şi Vasilică Rătunzeanu, au solicitat să fie judecaţi în procedura recunoaşterii învinuirilor, ca să li se scadă din pedeapsă.
Patru ţări implicate în anchetă
Potrivit procurorilor DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, în numai doi ani, reţeaua traficanţilor de droguri coordonată de Alina Sandu şi de nigerianul "Emma", care erau - culmea - membri ai unui cult religios din capitala Olandei, frecventat de oameni de culoare, a reuşit să transporte cu ajutorul cărăuşilor cel puţin 15 kilograme de cocaină pură ingerată, cu o valoare de piaţă de 1,5 milioane de euro, precum şi 7 kilograme cannabis (marijuana sau "cânepă indiană") de 84.000 euro. Trei dintre cărăuşii racolaţi de cei din gruparea coordonată de traficanţii internaţionali sunt brăileni din satul Colţea, comuna Roşiori.
Demn de menţionat este faptul că în anchetă au fost angrenaţi poliţişti din România, Ţările de Jos (Olanda), Regatul Belgiei şi Cipru.
Marius Andrei, zis "Bibică", unul dintre cărăuşi, originar din satul Colţea, a primit deja 11 ani de închisoare, după ce a fost prins cu un kilogram de cocaină în stomac, pe Aeroportul Paphos, din Cipru. Ceilalţi doi cărăuşi brăileni, hoţul Dobriţa şi ciobanul Rătunzeanu, au primit 6 ani şi 9 luni, respectiv, 4 ani şi 3 luni de închisoare, după ce au colaborat cu autorităţile. Indezirabilă în Olanda şi vânată de Interpol prin toată Europa, Alina Sandu are doi fraţi arestaţi tot pentru trafic de droguri, unul în Nepal, celălalt în Suedia.
Potrivit anchetatorilor, Elena N., cărăuş în megareţeaua olandeză, a recunoscut că a transportat, numai ea, 8 kilograme de cocaină cu trollerul, în Sao Paolo, Brazilia, fără să fie depistată. O altă membră a reţelei, Bianca Bîrsan, a fost prinsă n flagrant cu 1,1 kilograme cocaină în stomac, pe Aeroportul Charleroi din Bruxelles.
Anul trecut, procurorii DIICOT Brăila au reuşit să-i dea pe mâna judecătorilor pe Leonard-Cristian Tudorache, zis "Tâmplaru", 24 ani, din Bucureşti (barman de profesie), Marian Dobriţa, 36 ani, din satul Colţea, Roşiori, judeţul Brăila, Vasilică Rătunzeanu, 30 ani, tot din Colţea (cioban) şi Rolando - Vasile Lepădatu, 42 ani, din Bucureşti. Alina Sandu, de 41 de ani, zisă "Naşa", a fost judecată în lipsă, iar nigerianul "Emma Boema" ("Naşul", cum era cunoscut printre traficanţii care-şi trimiteau SMS-uri) n-a putut fi pus sub acuzaţie: nu este cetăţean român şi nu a comis nicio infracţiune pe teritoriul României, ca să poată fi tras la răspundere.
Înghiţeau între 500 şi 1.000 de grame de cocaină odată
Originară din Bucureşti, Alina Sandu a fost cercetată (în lipsă) pentru săvârşirea infracţiunillor de constituire de grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc şi finanţarea săvârşirii infracţiunii de trafic de droguri de mare risc. Leonard - Cristian Tudorache, Marian Dobriţa, Vasilică Rătunzeanu şi Rolando - Vasile Lepădatu au fost deferiţi justiţiei pentru constituire/ aderare/ sprijinire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi de mare risc şi introducere în ţară de droguri de mare risc.
"Din probatoriul administrat, rezultă că pe teritoriul României a acţionat un grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunii de trafic internaţional de droguri de mare risc (cocaină) şi trafic internaţional de droguri de risc (produse cannabice sub formă de haşiş) format din inculpata Sandu Alina, concubinul acesteia, cunoscut sub pseudonimul de «Emma Boema» şi Tudorache Leonard-Cristian, zis «Tâmplaru», grup infracţional care îşi derula o parte din activităţile infracţionale şi pe raza judeţului Brăila, zonă de unde îşi racola cărăuşii", precizau procurorii DIICOT -Structura Centrală într-un comunicat dat publicităţii la finalizarea anchetei.
Potrivit sursei citate, transportatorii drogurilor (cărăuşii) erau recrutaţi din zonele rurale, din rândul tinerilor fără venituri şi cu educaţie precară (cum este cazul celor din satul Colţea). Aceştia erau duşi în Amsterdam, unde erau puşi în legătură cu Alina Sandu.
"Făptuitorul cunoscut doar sub pseudonimul de «Emma Boema» şi inculpata Sandu Alina îi instruiau pe cărăuşi cu privire la ingerarea capsulelor cu cocaină, cantităţi ce variau între 500 şi 1.000 de grame (!), modul de comunicare cu ei şi destinatarul drogurilor, precum şi traseul de urmat. Aceştia primeau sume mici de bani pentru cheltuieli personale, urmând ca, la finalizarea operaţiunii, să primească 10 - 20 de euro/capsulă de cocaină transportată", precizează procurorii DIICOT. O capsulă avea în jur de 10 grame de cocaină pură.
"Afacerea" nigerianului "Emma". Racolările
În perioada ianuarie 2013 - ianuarie 2015, Vasilică Rătunzeanu, Marian Dobriţa şi Marius Andrei, din Colţea, comuna Roşiori, judeţul Brăila, precum şi Bianca Gabriela Bîrsan, din Bucureşti, au făcut mai multe transporturi de droguri în Europa, plecând din Olanda şi ajungând în Anglia, Cipru, Franţa, Spania şi România. Cocaina era procurată de Alina Sandu şi de concubinul ei, fiind înghiţite şi transportate, în stomac, de către cărăuşii care-şi riscau vieţile şi libertatea.
Bianca Gabriela Bîrsan, spre exemplu, s-a deplasat în Amsterdam în primăvara anului 2013, fiind cazată în locuinţa Alinei Sandu. După trei săptămâni, aceasta i-a propus să transporte capsule cu cocaină, urmând să fie plătită cu 20 euro/capsulă transportată. Rămasă fără niciun ban, Bianca a fost de acord, fiind cărăuşul Alinei în perioada septembrie 2013 - ianuarie 2014.
În decembrie 2013, la solicitarea Alinei Sandu, Leonard - Cristian Tudorache l-a racolat pe vărul său, Vasilică Rătunzeanu. "După obţinerea acordului inculpatului Rătunzeanu Vasilică de a se deplasa în Olanda (fără a-i spune iniţial ce fel de muncă va executa), Tudorache i-a asigurat deplasarea pe ruta România - Olanda, plătindu-i contravaloarea biletului de călătorie. Pentru această activitate de recrutare, Tudorache a fost plătit de către Sandu Alina cu suma de 200 de euro", precizează anchetatorii. Rătunzeanu a fost "cărăuş" în perioada decembrie 2013 - ianuarie 2015.
Andrei Marius, zis "Bibică", tot din satul Colţea, a fost racolat în decembrie 2013 de către consăteanul său, Vasilică Rătunzeanu, la solicitarea Alinei Sandu. "Bibică" a fost cărăuşul grupării în perioada decembrie 2013 - aprilie 2014, până să fie prins de autorităţile cipriote (în 30 aprilie 2014) pe Aeroportul Paphos, când încerca să introducă în Cipru 970 de grame de cocaină. În prezent, el a fost extrădat şi execută 11 ani închisoare. Celălalt cărăuş, Marian Dobriţa, a fost racolat în mai 2014, de către Rătunzeanu. Dobriţa nu a cunoscut iniţial scopul deplasării în Olanda, aflând despre ce este vorba abia la destinaţie. A efectuat un singur transport, în mai 2014, către Cipru.
Cocaină cu trollerul. Traficanţi de droguri în Africa
Rolando - Vasile Lepădatu a aderat la grupul infracţional organizat în cursul anului 2014. La instigarea Alinei Sandu, a racolat, la rândul său, alte persoane care să transporte cocaină, de această dată din Brazilia (Sao Paolo) către Africa. Valoarea de piaţă a drogurilor transportate era uriaşă. Potrivit DIICOT, în urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că "membrii grupului infracţional au transportat o cantitate minimă de 14.863 grame cocaină ingerată (având o valoare de piaţă de 1.486.300 euro) şi 7 kilograme cannabis (având o valoare de piaţă de 70.000 - 84.000 euro)".
Potrivit anchetatorilor, după ce a transportat mai multe kilograme de droguri în Cipru, Belgia, Franţa şi Italia, cu trenul sau cu avionul, Leonard - Cristian Tudorache a ajuns în America de Sud. "În noiembrie 2014, inculpatul s-a deplasat în Brazilia, de unde a transportat un troller în care se afla cocaină către Burundi, după ce a făcut escală în Etiopia şi Kenya. La data de 28 ianuarie 2015, în contul achitării unei datorii mai vechi, a procurat de la o persoană de cetăţenie surinameză, droguri de mare risc (comprimate «ecstasy») şi droguri de risc (cannabis şi rezină de cannabis), pe care le-a deţinut până la data de 29 ianuarie 2015, dată la care le-a expediat din Olanda către România prin intermediul unui autocar. Inculpatul s-a deplasat simultan cu autocarul", precizează DIICOT. Drogurile au fost confiscate, ulterior, de la domiciliul traficantului.
Bianca Bîrsan a transportat, la rândul său, cocaină pentru "boşii" din Amsterdam, în perioada septembrie 2013 - ianuarie 2015. În cinci rânduri, tânăra a cărat în stomac aproape 4 kilograme de cocaină. Drogurile au ajuns în Paphos (Cipru), Padova, Napoli şi Gran Canaria - Las Palmas. Pe 8 ianuarie 2015, cărăuşa a fost depistată cu 86 capsule cu cocaină în stomac (1.110 grame cocaină) pe Aeroportul Charleroi din Bruxelles, Belgia. Avea la ea un bilet de avion pe ruta Bruxelles - Paphos (Cipru).
Brăileanul Vasilică Rătunzeanu a efectuat, numai el, opt transporturi de cocaină. Procurorii DIICOT precizează: "În ianuarie 2015, Rătunzeanu a fost contactat de către Sandu Alina, care i-a solicitat să se deplaseze la Amsterdam, pentru a transporta droguri. Inculpata i-a plătit biletul de deplasare, însă la ajungerea inculpatului Rătunzeanu Vasilică la destinaţie nu a mai fost aşteptat de nimeni, întrucât vărul său, Tudorache Leonard-Cristian, fusese prins de poliţie, iar inculpata a vrut să rupă orice contact care ar fi deconspirat-o. I-a comunicat şi inculpatului Rătunzeanu Vasilică despre prinderea lui Tudorache Leonard-Cristian". În fine, Marius Andrei, zis "Bibică", a transportat în Cipru şi în Franţa aproape 3 kilograme de cocaină şi 7 kilograme cannabis, până să fie capturat de autorităţile cipriote, care l-au condamnat cât pentru o crimă.