Mergi la conţinutul principal

Reţeaua braziliană

Noi şi noi date vin să confirme faptele fără precedent ale traficanţilor de droguri coordonaţi de românca Alina Sandu şi nigerianul "Emma Boema", membrii unui cult religios din Amsterdam, Olanda (frecventat mai ales de persoane de culoare), care-i foloseau pe brăilenii din satul Colţea pe post de "cărăuşi" şi acţionau în mai multe ţări din Europa, America de Sud şi Africa.
Trimisă în judecată săptămâna trecută (în contumacie, pentru că se ascunde de autorităţi), dată în consemn la frontiera de stat a României şi cu un mandat de arestare emis pe numele ei, Alina Sandu, 41 ani, iubita nigerianului "Emma Boema", este indezirabilă şi pe teritoriul Olandei, după ce a fost implicată în sechestrarea unei persoane. Surse judiciare ne-au precizat că bucureşteanca se ocupă cu traficul de droguri de prin 2003 şi că are doi fraţi care-i calcă pe urme, unul fiind arestat în Nepal, celălalt în Suedia.
Şeful megareţelei de traficanţi de droguri, nigerianul "Emma Boema", a scăpat nepedepsit pentru că nu este cetăţean român ca să fie tras la răspundere şi nici nu a săvârşit fapte penale pe teritoriul României. În afară de Alina Sandu, acuzată de constituire de grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc şi finanţarea săvârşirii infracţiunii de trafic de droguri de mare risc, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila i-au mai trimis în judecată pe Leonard-Cristian Tudorache, zis "Tâmplaru", 24 ani, din Bucureşti (barman de profesie), Marian Dobriţa, 36 ani, din satul Colţea, comuna Roşiori, judeţul Brăila (în prezent arestat pentru furt), Vasilică Rătunzeanu, 30 ani, tot din Colţea (cioban), cercetat sub control judiciar, şi Rolando - Vasile Lepădatu, 42 ani, din Bucureşti, arestat preventiv.
Procurorii DIICOT au probat faptul că, în doi ani, reţeaua traficanţilor de droguri coordonată de Alina Sandu ("Naşa", cum era cunoscută în SMS-urile trimise de traficanţi) şi "Emma Boema" ("Naşu") a reuşit să transporte pe puţin 15 kilograme de cocaină pură ingerată, cu o valoare de piaţă de aproximativ 1,5 milioane de euro, precum şi 7 kilograme de cannabis, valorând 84.000 euro. Cantitatea reală de droguri traficată este însă mult mai mare, dată fiind amploarea fenomenului şi numărul mare de persoane implicate. Mulţi dintre cărăuşi au fost audiaţi ca martori, alţii au executat pedepse, ca să nu mai punem la socoteală traficanţii nigerieni care veneau acasă la "Emma Boema", fie ei dealeri, fie cărăuşi, şi care nu au putut fi puşi sub acuzaţie.
Cercetările au fost efectuate de procurorii DIICOT Brăila, cu sprijinul SRI, Direcţiei de Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR, Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - IGPR, BCCO Bucureşti, SCCO Brăila şi al autorităţilor judiciare din Cipru, Ţările de Jos şi Belgia. Greul l-au dus, însă, anchetatorii brăileni.

Traficantul Marius Andrei va fi adus în ţară

Brăileanul prins cu droguri în stomac pe Aeroportul Paphos, din Cipru şi condamnat cât pentru o crimă a cerut şi a obţinut - în baza legislaţiei privind asistenţa juridică internaţională - să fie transferat în România. Vineri, 26 iunie 2015, judecătorii Curţii de Apel Galaţi au admis solicitarea autorităţilor judiciare din Cipru "privind cererea de transfer a persoanei condamnate Andrei Marius, deţinut în Penitenciarul Central din Nicosia" şi condamnat la o pedeapsă de 11 ani de închisoare, pentru savârşirea infracţiunilor de complot la săvârşirea unei infracţiuni grave, introducerea unui drog controlat din clasa A (cocaină) şi deţinerea ilegală de drog controlat din clasa A (cocaină).
Potrivit anchetatorilor, în ziua de 30 aprilie 2014, brăileanul din satul Colţea, comuna Roşiori, a fost depistat pe Aeroportul din Paphos, Cipru, în timp ce încerca să introducă în ţară aproape 900 grame de cocaină pură inclusă în 75 de ovule (ambalaje) înghiţite, care se aflau în stomacul cărăuşului. Întrebat cine l-a însărcinat să transporte drogurile (în valoare de 100.000 de euro pe piaţa neagră), cărăuşul a declarat că nigerianul "Emma Boema", cu reşedinţa în Amsterdam, Olanda. Autorităţile cipriote primiseră un pont, cum că în ziua de 30 aprilie 2014 urma să aterizeze la Paphos un român, "Andrei Marius", care care avea droguri în bagaje şi care venea dinspre Bruxelles. În momentul în care a ajuns pe aeroport, brăileanul a fost luat pe sus de vameşi şi percheziţionat, însă aceştia nu i-au găsit droguri în bagaje. Suspectul fost dus la spital, unde i s-au făcut radiografii, medicii descoperind, stupefiaţi, că are stomacul plin cu droguri. Până la ora 21:50, Marius Andrei a eliminat, vrând-nevrând, 75 de peleţi (capsule) cu cocaină, cu o greutate brută de 970 grame.
Marius Andrei, cărăuşul racolat de Leonard - Cristian Tudorache, zis "Tâmplaru", a fost condamnat definitiv în iunie 2014. După un an petrecut în puşcăria din Nicosia, brăileanul a cerut să execute pedeapsa acasă, putând fi, astfel, vizitat de familie.
"Dispune ca persoana condamnată Andrei Marius să execute într-un penitenciar din România pedeapsa de 11 ani închisoare (4015 zile). Dispune emiterea mandatului de executare a pedepsei, conform Codului de procedura penală, după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri", precizează, printre altele, sentinţa CA Galaţi. Aceasta va rămâne definitivă la 10 zile de la comunicarea ei condamnatului aflat în Cipru.

La Bruxelles, cu 1.110 grame de cocaină în stomac

Bianca B., în vârstă de 20 de ani, bucătar la un hotel din capitală, cea mai tânără membră a reţelei de la Amsterdam - prinsă în flagrant şi condamnată anul trecut de autorităţile belgiene - a cunoscut-o pe Alina Sandu prin intermediul lui Ohanma Wesley Daniel, fiul temutei traficante.
Ajunsă în Amsterdam, Bianca a fost cazată şi ea în locuinţa Alinei, concubina "nigerianului Emma, de culoare, chel, statură mică şi gras". La scurt timp, Alina Sandu i-a propus să transporte capsule cu cocaină către diferite ţări ale Europei, promiţându-i 20 de euro pentru fiecare capsulă transportată. Tânăra a acceptat şi a efectuat, potrivit propriilor declaraţii, patru transporturi de cocaină din Amsterdam şi Rotterdam către Cipru, (Paphos), Roma, Padova, Napoli (Italia) şi Gran Canaria - Las Palmas. A cincea oară, pe 8 ianuarie 2014, Bianca a fost depistată pe Aeroportul Charleroi, Bruxelles, pe când transporta 1.110 grame cocaină în stomac (86 capsule). Tânăra, care exagerase cu cantitatea de droguri ingerată, urma să zboare pe ruta Bruxelles - Paphos (Cipru).
Surse judiciare ne-au precizat că, după ce a fost prinsă de belgieni, românca a fost condamnată la 4 ani de închisoare, cu suspendare, şi 6.000 euro amendă, la care s-a adăugat plata a peste 4.000 euro cheltuieli judiciare, pentru trafic de droguri. În comparaţie cu brăileanul Marius Andrei, care execută 11 ani de puşcărie, s-ar putea spune că Bianca B. a scăpat, totuşi, destul de ieftin.
Audiată de procurorii DIICOT, cărăuşa a explicat cu lux de amănunte modul cum funcţionau "afacerile" din Amsterdam. Nigerianul era cel care confecţiona capsulele cu droguri, ambalând cocaina în punguţe de plastic de câte 10 grame, pe care le sigila termic şi apoi le înfăşura cu scotch, iar românca îi coordona pe cărăuşi. "Sandu Alina şi Emma se ocupau de cumpărarea biletului de avion, de asigurarea banilor pentru hotel şi hrană. Alina mergea la agenţie, de fiecare dată la alta, şi cumpăra biletul. Tot ea era cea care cu care păstra legătura telefonic şi care o coordona", precizează surse judiciare.
Ca să nu piardă uriaşele cantităţi de droguri pe care cărăuşii le transportau cu avionul sau cu trenul, riscându-şi vieţile, "naşii" din Olanda îi obligau ca, înainte să-şi umple burţile cu cocaină, să înghită pastile: un antivomitiv şi un antidiareic.

Opt kilograme de cocaină în troller

Racolată de traficantul Rolando - Vasile Lepădatu, zis "Orlando", vechi consumator de droguri din Bucureşti, Elena N. a ajuns cărăuşul Alinei Sandu în februarie a.c. Cunoştinţă veche, Lepădatu i-a spus că are o verişoară în Amsterdam, Alina, care se ocupă cu traficul de droguri şi că, dacă va intra în afacere, "va câştiga bani frumoşi". Traficantul i-a mai spus că Alina are "relaţii" şi că o poate trimite în Brazilia, la Sao Paolo, de unde să aducă droguri la Amsterdam.
Prin intermediul reţelei de socializare Facebook, Lepădatu i-a transmis Elenei că urma să plece împreună în Olanda la mijlocul lunii februarie, lucru care s-a întâmplat. Rezervările pentru cursa "Alitalia" au fost făcute, bineînţeles, de Alina Sandu. Odată ajunsă la Amsterdam, Elena nu a mai putut da înapoi.
"A fost cazată în locuinţa inculpatei Sandu Alina pentru o zi şi o noapte, timp în care aceasta a însoţit-o pentru a-şi cumpăra haine mai elegante, pe care urma să le poarte în Brazilia, inculpata achitând contravaloarea lor. Sandu a plătit biletul de avion către Brazilia, a condus-o cu trenul către Belgia (zborul avea plecare din Bruxelles), a instruit-o cu privire la modul de acţiune (loc de cazare, mijloace de transport, persoane de legătură) şi i-a pus la dispoziţie 700 de euro pentru cheltuieli curente şi un telefon cu care menţineau legătura", precizează surse judiciare. Fascinată, Elena nici nu bănuia ce avea să i se întâmple.
Ajunsă în Sao Paolo, Brazilia, românca s-a cazat la hotel şi a aşteptat instrucţiuni timp de o săptămână. A fost sunată apoi de Alina Sandu, care i-a spus că va fi contactată de o persoană de legătură. La scurt timp, Alina a fost sunată de un tânăr, care a venit la hotel şi a luat-o cu un taxi, cu troller cu tot, conducând-o într-o casă. Acolo, brazilianul a pregătit "opt pachete în care se găsea un praf alb, ce a fost cântărit atent şi ambalat în folie alimentară şi folie de aluminiu". Un pachet de "praf" avea în jur de un kilogram, deci era vorba de 8 kilograme de cocaină pură, apreciată la peste 800.000 de euro.
După ce drogurile i-au fost puse în bagaje, Elena a luat un taxi, cu intenţia de a ajunge la aeroport. A sunat-o pe Alina, ca să i se plângă de modul în care fuseseră disimulate drogurile, dar aceasta a liniştit-o, spunându-i că are relaţii la aeroport şi că va fi bine. La scurt timp, însă, taxiul a fost oprit de mai mulţi indivizi care s-au recomandat a fi poliţişti (fără să aibă însemne distincte) şi care i-au luat româncei trollerul cu droguri, ducând-o înapoi la casa de unde se aprovizionase. Cărăuşa nu a fost arestată, pentru simplul fapt că "poliţiştii" erau traficanţi de droguri dintr-o grupare rivală.
Speriată de moarte şi descurajată, Elena a mai rămas o săptămână în Sao Paolo, după care a primit o rezervare pentru Olanda, cu escală în Casablanca (Maroc). Ajunsă în Amsterdam, românca a fost verificată la sânge de poliţişti, ajungând în final la locuinţa Alinei Sandu. După eşecul din Sao Paolo, "Naşa" n-a certat-o, însă i-a propus să înghită capsule cu cocaină şi să le transporte în Franţa. Prea speriată ca să accepte să mai fie cărăuş, Elena a refuzat, cu gândul la ceea ce i se întâmplase în Brazilia.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro