Mergi la conţinutul principal

Reţeaua «Sgîrcitu». Sechestru pe averi

Audierile în megadosarul afacerii cu reţete contrafăcute, fraudă informatică şi spălare de bani, în care cap de listă este Liliana Sgîrcitu, soţia cămătarului Titi Sgîrcitu, continuă, iar procurorii DIICOT Bucureşti audiază martori şi suspecţi, "pe bandă rulantă". Reamintim că în urmă cu trei săptămâni, procurori DIICOT şi ofiţeri din cadrul IGPR au descins la Brăila şi au audiat mai multe persoane, la sediul central al DIICOT. Miercuri, la sediul IPJ Constanţa, au fost aduse la audieri 60 de persoane, potrivit presei constănţene. Surse autorizate ne-au precizat că săptămâna aceasta a fost audiată la sediul DIICOT Bucureşti şi juristul Luciana Boboc, fostul director al CJAS Brăila.

Fosta şefă a CJAS Brăila, la audieri

Surse autorizate ne-au precizat că, săptămâna aceasta, a fost audiată la sediul DIICOT Bucureşti şi Luciana Boboc, fostul director al CJAS Brăila, în acelaşi megadosar în care mai multe persoane din Brăila, Bucureşti şi Constanţa sunt anchetate pentru constituire a unui grup infracţional organizat.
Numele acesteia a apărut încă de la început în referatul DIICOT. O persoană audiată chiar în ziua percheziţiilor a dat-o de gol. "Din declaraţia inculpatei (...), care explicitează mecanismul infracţional creat de Liliana Sgîrcitu, evidenţiind, ca element de noutate, contribuţia decisivă a suspectei Luciana Boboc - preşedinte al Casei de Asigurări de Sănătate Brăila la momentul comiterii faptelor -, în iniţierea şi perfecţionarea modului de fraudare a bugetului de stat".
Aceleaşi surse ne-au precizat că, "zilele acestea, procurorii DIICOT Bucureşti au dispus prin ordonanţă instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor din dosarul «Ahmeya», în frunte cu inculpaţii arestaţi la domiciliu, pentru recuperarea uriaşului prejudiciu de 9 milioane de lei adus statului prin activitatea grupului infracţional coordonat de patroana lanţului de farmacii «Ahmeya», Liliana Sgîrcitu".
Astfel, procurorii au pus sechestru şi pe conturile medicului oncolog Cosmin Boldeanu, şeful Secţiei Oncologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, care ar avea de achitat un prejudiciu de aproximativ 80.000 lei, precizează sursa citată.
Suma este mică, în comparaţie cu veniturile şi depozitele declarate de dr. Boldeanu, undeva peste 500.000 de lei pe an, dar şi cu proprietăţile pe care le are: apartament cu patru camere, casă în oraş, maşini şi terenuri în zone rezidenţiale. Reamintim că, fiind judecător la Tribunalul Brăila, numai soţia oncologului câştigă anual 114.000 lei.
De altfel, încă din momentul descinderii procurorilor DIICOT la Brăila şi ridicarea suspecţilor pentru audieri, în timpul percheziţiilor, au fost ridicate toate documentele de proprietate existente în locuinţele celor implicaţi, tocmai pentru ca bunurile respective să nu fie înstrăinate.

Sechestru şi pe bunurile care nu sunt proprietatea inculpaţilor

Mai mult, în cazul în care s-au găsit contracte de vânzare-cumpărare pe numele altor persoane decât acelea inculpate acum, documentele au fost, de asemenea, ridicate. Este cazul Lilianei Sgîrcitu, care a încercat să scape de toate afacerile pe care le avea pe numele său, însă a lăsat "urme". Cert este că vila în care locuieşte alături de Titi Sgîrcitu nu ar intra în discuţie, întrucât imobilul este pe numele mamei cămătarului, Ecaterina. Femeia a cumpărat locuinţa în data de 16 mai 2005, direct pe numele ei. Aceste informaţii reies tot din referatul anchetatorilor care, în urma percheziţiilor la domiciliul Lilianei, au ridicat actul de vânzare-cumpărare pentru vila respectivă.
Societatea "Ahmeya", acolo unde Liliana Sgîrcitu fusese numită administrator, figurează acum ca fiind patronată de Gela Gavrilă, cea care se ocupa înainte de partea juridică a activităţii lanţului de farmacii, însă, din 14 iulie 2015, împuternicit apare un tânăr de 25 de ani.
Cum am scris şi în articolele anterioare, câteva prietene ale Lilianei Sgîrcitu, implicate în gupul infracţional, ar fi declarat în faţa procurorilor că SC Ahmeya Pharm SRL mai există doar ca siglă şi nume, iar în acte societatea s-a divizat în SC Valentina Pharm, administrator fiind Carmen Drăghia, o prietenă a Lilianei, şi în SC Zahera, care funcţionează în Constanţa şi o are ca administrator pe Mirela Boboc, de asemenea prietenă bună a soţiei interlopului şi "şefa" colaboratorilor de la Constanţa. Într-adevăr, la Registrul Comerţului, în cazul SC Valentina Pharm figurează ca asociat unic Carmen Drăghia. Însă, potrivit referatului DIICOT, cea care "taie şi spânzură" ar fi tot Liliana Sgîrcitu. Una din persoanele audiate de anchetatori "a confirmat modalitatea frauduloasă prin care Liliana Sgîrcitu i-a vândut SC Valentina Pharm lui Carmen Drăghia - pentru a sustrage "Ahmeya" Pharm de la măsurile asiguratorii instituite de ofiţerii antifraudă -, fără a plăti sau primi vreo sumă de bani la dobândirea societăţii", potrivit actelor procurorilor. Aceeaşi persoană ar fi declarat că această Carmen Drăghia i-a făcut Lilianei procură la notar pentru tot ceea ce e legat de "Valentina Pharm".

Captura procurorilor DIICOT

În urma percheziţiilor efectuate pe 21 septembrie 2015, pentru destructurarea reţelei "Sgîrcitu", în cazul Lilianei Sgîrcitu, anchetatorii au plecat cu suma de 3.100 de lei şi contractul de vânzare cumpărare pentru vila în care locuieşte aceasta. Din cele două apartamente folosite pe post de "depozit", printre cele mai importante lucruri ridicate de procurori se numără 78 de copii cărţi identitate şi buletine de identitate, contracte de vânzare - cumpărare pentru diferite imobile (!), contracte de împrumut cu garanţii imobiliare, act împrumut Mirela Boboc - Elena G. - 21.000 de euro şi suma de 56.780 lei. Pe lângă acestea, se adaugă cinci cutii cu "Torisel", un medicament extrem de scump - 4.111 lei potrivit unui site de specialitate -, folosit în tratarea cancerului, şi o cutie de "Seroquel" - 576 lei pe piaţă - pentru bolnavii de schizofrenie.
La punctele de lucru ale societăţii "Ahmeya" din Constanţa, printre actele şi medicamentele găsite şi ridicate de anchetatori se numără şi două cutii de "Nexavar" (preţul unei cutii este de 15.939 lei potrivit unui site de specialitate - n.r.), tratament folosit în tratarea cancerului.

Divorţ în stilul miliardarilor "penali"

Interlopul Titi Sgîrcitu a înaintat actele de divorţ, imediat după ce a ieşit din închisoare. Potrivit informaţiilor afişate pe site-ul instanţei de judecată, se pare că Titi Sgîrcitu este cel care vrea să pună punct căsniciei cu soţia sa, Liliana. Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Brăila, marţi, 29 septembrie, iar obiectul îl constituie "divorţ cu minori".
Această despărţire pare a fi una copiată de la miliardarii care au probleme cu legea. Numai în ultimii ani, câteva nume sonore au intentat divorţ, imediat după ce au fost vizitaţi de procurorii DIICOT sau DNA. Totul, pentru ca averea să nu fie pusă sub sechestru.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro