Refuzul operatorului de salubritate "Eco" SA de a ridica frunzele uscate de pe Str. Plevna a provocat indignarea locatarilor acestei strazi si a scos la iveala razboiul mocnit dintre "Eco" si firma de salubritate rivala RER. Ieri, dimineata, un locatar al strazii ne-a sesizat telefonic, foarte suparat, faptul ca angajatii "Eco" refuza sa preia citiva saci cu frunze uscate pe care ii depozitase in fata portii. "Eu am strins frunzele, civilizat, in saci. Nu am procedat ca alti vecini care, ca sa scape de ele, le dau foc. Eu nu am timp sa stau sa pazesc focul si, decit sa provoc vreo nenorocire, am preferat sa le pun in saci, pentru a le preda firmei de salubrizare cu care avem contract, iar acum mi se spune ca frunzele nu reprezinta gunoi menajer si nu pot fi ridicate. Este inacceptabil asa ceva!", ne-a spus J.N., locatarul strazii Plevna. Comportamentul angajatilor firmei "Eco" a fost unul normal, din punctul de vedere al directiunii acestei societati. "Bineinteles ca nu aveau de ce sa ridice frunze uscate, atita vreme cit acestea reprezinta gunoi stradal, iar pentru salubrizarea strazii Plevna, pe portiunea cuprinsa intre Str. Republicii si Str. Garii, Primaria a incheiat contract cu firma RER. Acest contract a fost incheiat abuziv, asa cum am mai spus-o atunci cind s-a intimplat, in luna iunie, fiindca era evident ca RER nu avea capacitatea sa asigure eficient salubrizarea corespunzatoare a tuturor zonelor preluate atunci. De fapt, se poate vedea pe Str. Plevnei, unde nu s-au mai maturat frunzele de citeva saptamini, cit de eficienta este aceasta firma. E bine ca s-a pus aceasta problema, pentru ca mi se ofera posibilitatea de a informa corect locatarii strazii in cauza: “Eco” se ocupa doar de deseurile menajere si nu are nici o vina de starea salubrizarii stradale, care a fost preluata abuziv de firma RER", ne-a declarat George Dragu, directorul "Eco". Reactia dura a acestuia vine ca o replica la cele declarate acum citeva zile de George Nedelcu, directorul RER care, anuntind ca firma sa a achizitionat citeva utilaje noi, si-a exprimat convingerea ca "Eco" are un sector mult prea mare, in conditiile in care nu a investit deloc in masini noi si, in consecinta, ar trebui sa lase loc altor firme, mai dotate.
Ieri, reporterul nostru s-a convins ca pe Str. Plevna, frunzele uscate asteapta cam de mult, adunate in gramezi mari si dese, sa fie luate si duse la groapa de gunoi. "Am facut curatenie pe strazile Stefan cel Mare si Grivita, si urmeaza sa intram si pe Plevna, pentru salubrizarea stradala", s-a justificat directorul Nedelcu, de la RER.
Incurcaturile de genul acesta, cu cine trebuie sa faca salubrizarea unei anumite strazi si cine nu, vor deveni, in curind, de domeniul trecutului, ne asigura conducerea Directiei de Administrare si Gospodarire Locala. "In prezent, se deruleaza o actiune de inventariere a domeniului public din municipiu, pentru a se sti exact de citi maturatori este nevoie, si de citi bani de la buget. Apoi se va organiza o noua licitatie, pentru concesionarea activitatii de salubrizare in municipiul nostru", ne-a explicat Adrian Dediu, directorul DAGL.