Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Rangerii" Parcului Natural "Balta Mica a Brailei" se pregatesc de rodeo

Desi prezenta cabalinelor este strict interzisa in fondul forestier, prin pilcurile de padure din Parcul Natural "Balta Mica a Brailei" traiesc in semisalbaticie circa 50 de cai. Administratia acestei arii protejate ii banuieste de incalcarea legii pe locatarii comunei Marasu, pe care i-au si somat, de altfel, sa isi ia animalele acasa, avertizindu-i ca, daca nu se conformeaza, risca sa incaseze amenzi de zeci de milioane de lei vechi sau sa ramina fara cai. Dupa cum ne-a declarat seful Parcului Natural, Radu Moisei, zilele urmatoare va fi declansata o ampla actiune de capturare a cailor, la care celor sapte agenti de teren sau, in termeni europeni, rangeri, ai parcului li se vor alatura padurarii Ocoalelor Silvice Braila si Lacu Sarat. Oparatiunea se anunta a fi una spectaculoasa, un adevarat rodeo in urma caruia sa fie scoase toate cabalinele din zona protejata. "La ora actuala, caii se deplaseaza liberi, intre Piscu Popii si Ostrovul Constantin. Legea nu permite prezenta acestor animale in fondul forestier deoarece, atunci cind vine inghetul si zapada, se hranesc cu scoarta arborilor tineri, cu diametrul de pina in 15 centimetri, provocind uscarea acestora", ne-a explicat Moisei.

Obor de gloabe

Actiunea de capturare a cailor va avea loc zilele urmatoare, la o data pastrata secreta. Dupa ce vor fi prinse, animalele vor fi tinute timp de o zi intr-un asa-numit obor de gloabe, pentru a li se da ragaz proprietarilor sa si le recupereze. Cei care vin dupa cai va trebui sa plateasca si o amenda a carui cuantum este cuprins intre 20 si 60 milioane de lei vechi, deoarece contraventia este incadrata, in conformitate cu Legea 31/2000, la "pasunat in arii protejate". Dupa o zi, caii vor fi trecuti pe malul celalalt al Dunarii si eliberati in zona dig-mal, intr-un perimetru cu arbori maturi, mai mari de 15 cm in diametru, a caror scoarta nu mai poate fi consumata. Aceasta actiune va fi mult mai blinda fata de cea din 1996 cind, pentru a combate o prezenta mult mai numeroasa in fondul forestier, autoritatile vremii au scos caii din balta si i-au dus direct la Gradina Zoologica, unde au fost dati de mincare la lei. "Deocamdata ne vom multumi la a duce caii intr-o locatie pe care nu o vom dezvalui. Ii vom lasa pe stapini sa ii gaseasca, iar daca ii mai prindem o data in aria protejata, o sa luam masuri mult mai drastice", ne-a spus Moisei.
In planul de management al Parcului Natural "Balta Mica a Brailei" sint inscrise 54 hectare de pasune, in zona Marasu, destinate doar bovinelor si ovinelor. Capacitatea pentru pasunat a fost calculata de specialisii Statiunii de Cercetare si Dezvoltare Agricola si urmeaza sa fie validata pe 4 si 5 decembrie, cind se va intruni Consiliul Stiintific al Parcului. In aceasta intrunire se va aviza noul regulament de functionare a Parcului Natural "Balta Mica a Brailei", armonizat cu Legea 345/2006, a Parcurilor, L265/2006, a Mediului, si L407/2006, a Vinatorii.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii