Mergi la conţinutul principal

Radu Andrei, Aur la Olimpiada Asiatică de Fizică!

• elevul brăilean se întoarce învingător de la Olimpiada de Fizică a Ţărilor din Asia, competiţie desfăşurată în perioada 8-14 mai, în Vietnam • cu patru medalii de aur, una de argint, una de bronz şi două menţiuni de onoare, România s-a clasat pe locul 3 în clasamentul naţiunilor, după loturile Chinei şi Rusiei

 

Radu Andrei cucereşte Asia! Elevul din Brăila a câştigat medalia de aur la una dintre cele mai puternice competiţii de fizică din lume: Olimpiada Internaţională de Fizică a Ţărilor din Asia. Concursul s-a desfăşurat în perioada 8-14 mai, în Hanoi, Vietnam, reunind cei mai buni 188 de olimpici din 25 de ţări şi regiuni. România a fost singura ţară din Uniunea Europeană reprezentată la această olimpiadă, ca urmare a rezultatelor de excepţie obţinute de elevii noştri la olimpiadele naţionale şi internaţionale de fizică. Lotul român a participat cu o echipă formată din opt olimpici, toţi cei opt reuşind să câştige medalii şi premii: aur - Radu Andrei (Brăila), Petru Cotruţ (Bucureşti), Ştefan Răzvan Bălăucă (Botoşani), Răzvan Mihai Ursu (Constanţa); argint - Cosmin Andrei (Galaţi); bronz - Sebastian Leontică (Piatra-Neamţ); menţiuni de onoare - Silviu Predoi (Bucureşti) şi Ştefan Dolteanu (Oneşti).

Radu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional “N. Bălcescu”, prof. Aurelia Stroe, a avut cel mai mare punctaj şi cea mai bună clasare dintre toţi olimpicii români. 

“Deşi este asemănătoare ca stil al problemelor cu celelalte olimpiade internaţionale la care am participat, aceasta este mult mai dificilă pentru că participă echipele care de obicei obţin rezultate foarte bune - China, Rusia, Singapore, Hong Kong, Vietnam, India - aşa că este mult mai mare concurenţa. Şi problemele sunt mult mai dificile. A rezolva jumătate din probleme înseamnă deja să ai medalie. Deci volumul de muncă a fost foarte mare. Dar mă bucură faptul că am reuşit să particip şi aici şi să obţin o medalie”, ne-a spus olimpicul brăilean.

Cu patru medalii de aur, una de argint, una de bronz şi două menţiuni de onoare, România s-a clasat pe locul 3 în clasamentul naţiunilor, după loturile Chinei şi Rusiei.

Lotul olimpic al României a fost coordonat de profesorii Delia Constanţa Davidescu şi Adrian Dafinei.

 

Două continente, şase olimpiade internaţionale, şase medalii

Din clasa a IX-a şi până în prezent, “elevul de aur” al Brăilei a câştigat şase medalii la olimpiadele internaţionale de fizică, astronomie şi astrofizică. Prima medalie a obţinut-o în 2014, un argint la Astronomie (Kârgâzstan). În 2016 a cucerit două medalii, un bronz la Astronomie şi Astrofizică (India) şi un aur la Astronomie (Bulgaria). Un an mai târziu, în 2017, Radu îşi adăuga în palmares două noi medalii: aur la Internaţionala de Fizică (Indonezia) şi argint la Astronomie şi Astrofizică (Thailanda). Acum, acesta a câştigat o nouă medalie de aur la Olimpiada Asiatică de Fizică. Iar performanţele vor continua cu siguranţă pentru că la sfârşitul acestei luni Radu va reprezenta România la Olimpiada Europeană de Fizică, ediţie ce se va desfăşura la Moscova. Din toamnă, Radu Andrei va merge în Statele Unite şi va studia la Harvard, fiind admis cu bursă aproape integrală.

Felicitări, Radu!

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro