Războiul dus de Biserica Ortodoxă Rusă cu acordul lui Putin | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Războiul dus de Biserica Ortodoxă Rusă cu acordul lui Putin

O lege din 2013, promulgată de Vladimir Putin după scandalul Pussy Riot, dă procurorilor ruși posibilitatea să trimită în judecată orice persoană care „insultă sentimentele credincioșilor”. Ce fapte se încadrează în această descriere? Ei bine, asta depinde de ce înțelege procurorul prin insultă. Deocamdată sunt trimiși în judecată sub această lege o tânără care și-a aprins țigara cu o lumânare de la biserică, un bărbat care a protestat împotriva desființării unui parc pentru construirea unei biserici și un blogger care a căutat pokemoni într-o catedrală, relatează Politico.

 

Vladimir Putin semna în iunie 2013 o lege controversată care incrimina „insultarea sentimentelor credincioșilor”. Pedepsele pentru încălcarea acestei legi sunt de până la un an de închisoare pentru acțiuni cu caracter insultător care au loc în afara bisericii și de până la trei ani de închisoare pentru cele care au loc într-o biserică. Actul normativ se alătură altor legi controversate precum cea împotriva „propagandei gay” și mai recent legea care dezincriminează violența domestică.

Analiștii spun că legea a fost inspirată de procesul Pussy Riot, proces care a fost intens mediatizat în Occident. După ce cinci membre ale trupei de punk-rock au intrat în 2012 în Catedrala Iisus Mântuitorul din Moscova și au cântat „Fecioară Maria, gonește-l pe Putin” ca un protest față de re-alegerea acestuia, trei dintre ele au fost arestate preventiv și acuzate de huliganism și incitare la ură împotriva creștinilor ortodocși. Ultima acuzație a fost foarte dificil de probat în sala de judecată și de asemenea, și acuzația de huliganism a ridicat semne de întrebări.

După acest scandal care a făcut înconjurul lumii, legea semnată de Putin a facilitat anchetarea și trimiterea în judecată a persoanelor care au acțiuni similare. Pentru rușii liberali și chiar și pentru membri mai progresiști ai Bisericii Ortodoxe Ruse legea este încă o dovadă a eroziunii principiului separării dintre biserică și stat, stipulat în Constituția Rusiei. Luna trecută a avut loc un protest împotriva controversatei legi, scrie Politico. Însă efectele sale nu s-au văzut până când nu au fost trimise în judecată primele persoane. 

 

Cine a „insultat” sentimentele credincioșilor

Prima persoană care a fost acuzată pentru încălcarea acestei legi a fost Viktor Krasnov din Stavropol. După o dispută online cu doi ortodocși ruși, bărbatul de 38 de ani a spus că Dumnezeu nu există. În martie 2016, au fost percheziții la el acasă și apoi a fost pus sub evaluare psihiatrică pentru o lună pentru a se stabili dacă poate fi judecat în instanță. A primit aviz pozitiv, deși judecătorul a spus că „nicio persoană întreagă la minte nu ar scrie nimic împotriva creștinismului ortodox sau a Bisericii Ortodoxe Ruse”.

„Iuri Gagarin a spus ”am fost în spațiu și nu l-am văzut acolo pe Dumnezeu”. Și acum eu sunt acuzat de insultarea sentimentelor credincioșilor?”, a spus Krasnov.

Procesul a durat un an de zile și până la urmă cazul a fost închis deoarece a expirat termenul de prescriere.

Yevgeny Lebedev, în vârstă de 38 de ani, este sub urmărire penală după ce a protestat față de demolarea unui parc pentru ridicarea unei biserici în loc. Nu este singurul în această situație. În timpul protestelor au izbucnit deseori conflicte cu activiștii ortodocși radicali. După luni de zile de tensiuni, Biserica Ortodoxă a renunțat la planurile sale, o victorie rară pentru mișcarea de tip grassroots din Rusia de astăzi. Totuși activiștii ortodocși tot au demolat o bucată din parcă și au ridicat o cruce de lemn unde au chemat un preot ca să se roage. Protestele au fost reluat, moment în care a intervenit și Patriarhul Kiril. Preotul a denunțat protestul celor care nu voiau ridicarea bisericii, acuzându-i „de ură ideologică împotriva Crucii Domnului”. După acest episod, protestatarii anti-biserică s-au trezit cu mascații și procurorii acasă.

Un alt caz intens mediatizat este cel al vloggerului Ruslan Sokolovsky. Tânărul de 22 de ani a auzit la televizor că cei care se joacă Pokemon Go în biserică pot fi anchetați sub incidența acestei legi. A vrut să testeze exact cât de serioase sunt autoritățile așa că s-a filmat în timp ce căuta pokemoni într-o biserică.

„Nu am prins cel mai rar Pokemoni dintre toți: Iisus. Dar, hei, ce pot să fac eu? Se spune că nici nu există”, a spus tânărul în filmarea postată pe Youtube.

Câteva săptămâni mai târziu a fost arestat și acuzat de insultare sentimentelor credincioșilor. Procesul a început deja și verdictul este așteptat la sfârșitul anului.

„Astfel de lucruri nu ar trebui să se întâmple într-o societate seculară. Codul Penal nu definește ce înseamnă „insultarea sentimentelor”, ceea ce înseamnă că autoritățile pot interpreta legea cum doresc. Nimeni nu știe ce este și atunci oricine, intenționat sau nu, poate comite o infracțiune”, a spus avocatul lui Sokolovsky.

Un alt caz este cel al unei femei de 21 de ani care din Belgorod care a fost pusă sub acuzare pentru insultarea sentimentelor credincioșilor după ce și-a aprins o țigară cu o lumânare de la biserică.

Toate aceste cazuri reprezintă un punct de cotitură în istoria Rusiei. În primele două decenii ale perioadei sovietice, circa 200.000 de clerici au fost uciși și milioane de creștini au fost persecutați pentru credința lor, potrivit unui raport al Kremlinului din 1995, citat de Politico.  Propaganda anti-religioasă și discriminarea credincioșilor a continuat până în 1980. În prezent, circa 80% din populația Rusiei s-a declarat în favoarea legii, iar actul normativ s-a dovedit a fi un instrument în mâinile Bisericii Ortodoxe Ruse în bătălia ei de a remodela atitudinile sociale din Rusia. 

Sursa: Politico

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro