Războiul Chivu - Arbunea continuă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Războiul Chivu - Arbunea continuă

poliţistul a făcut contestaţie la IGPR împotriva deciziei, dar aceasta i-a fost respinsă * cms. şef Costel Arbunea a fost numit într-o funcţie operativă de execuţie în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor * ofiţerul a deschis, însă, acţiune în instanţă şi a cerut suspendarea şi anularea actului de sancţionare, care, în opinia sa, este nelegal * sancţionarea lui Arbunea este efectul unor suspiciuni legate de relaţii de amiciţie cu contrabandiştii de ţigări * ofiţerul susţine că este nevinovat * el crede că totul i se trage de la faptul că a refuzat să plece de la şefia Poliţiei Municipiului

Şeful IPJ Brăila şi-a dus la bun sfârşit planul de "decapitare" a comisarului-şef Costel Arbunea, singurul poliţist care a refuzat să îşi dea demisia din funcţie la comanda sa. Ofiţerul, care s-a aflat aproape patru ani de zile la conducerea Poliţiei Municipiului, a fost mutat pe o funcţie inferioară, în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor. Decizia de sancţionare a fost emisă de inspectorul-şef Cătălin Chivu, la data de 7 iulie, după recomandarea Consiliului de Disciplină al Inspectoratului General al Poliţiei Române. Surse autorizate ne-au informat că, la baza acestei decizii, ar fi stat informaţii conform cărora Arbunea ar fi întreţinut relaţii de amiciţie cu un grup infracţional care se ocupă de contrabanda cu ţigări. Pe de altă parte, cms. şef Costel Arbunea îşi susţine nevinovăţia şi speră să îşi găsească dreptatea în instanţă, mai ales că, spune el, nu există probe care să îl incrimineze în vreun fel.

Informaţiile privind retrogradarea pe o funcţie inferioară a cms. şef Costel Arbunea ne-au fost furnizate chiar de către conducerea IPJ Brăila, în urma unei solicitări scrise. Potrivit documentului semnat de comisar-şef de poliţie, Cătălin Chivu, "ofiţerului i s-a aplicat o sancţiune disciplinară privind trecerea într-o funcţie inferioară, până la cel mult nivelul de bază al gradului profesional deţinut. Consiliul de Disciplină, având doar rol consultativ, a analizat juridic şi profesional abaterile reţinute în sarcina poliţistului şi a propus şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila aplicarea sancţiunii menţionate. Actul administrativ de sancţionare a fost emis la data de 7 iulie 2010. Pentru punerea în aplicare a sancţiunii, ofiţerul a fost numit într-o funcţie operativă de execuţie în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor". În acelaşi document, se precizează că sancţiunea disciplinară se referă la unele abateri comise de Costel Arbunea, fără a se intra în amănunte cu privire la acuzaţiile concrete care i se aduc poliţistului. Abaterile privesc "comportarea necorespunzătoare în serviciu, familie şi societate, care aduce atingere onoarei, probităţii profesionale a poliţistului sau prestigiului instituţiei". "Cu privire la acuzaţiile care i s-au adus ofiţerului, facem menţiunea că cercetarea prealabilă, care a stat la baza aplicării sancţiunii disciplinare, conţine date care nu fac parte din categoria celor care privesc liberul acces la informaţiile de interes public". În plus, conducerea IPJ ne informează că "actul administrativ de sancţionare a ofiţerului a fost contestat, argumentele fiind analizate la nivelul IGPR, şi, la data de 26 iulie 2010, prin decizie motivată, s-a respins contestaţia şi s-a menţinut sancţiunea".

Conform Dispoziţiei şefului IPJ Brăila, începând cu data de 5 iulie, la comanda Poliţiei Municipiului Brăila a fost desemnat comisarul-şef Cazan Gabriel Dumitrel, adjunctul şefului Poliţiei Municipiului, postul urmând a fi scos la concurs.

Arbunea a contestat în instanţă decizia de sancţionare

În data de 4 august, cms. şef Arbunea a fost numit pe noua funcţie în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ şi ar fi trebuit să se prezinte la muncă, însă, deocamdată, este în concediu. Rămâne de văzut dacă, după terminarea concediului, ofiţerul îşi va începe activitatea pe noua funcţie sau va reveni pe cea de şef al Poliţiei Municipiului, asta în cazul în care instanţa va decide suspendarea deciziei de sancţionare. După ce i-a fost respinsă contestaţia depusă la IGPR, poliţistul a urmat calea legală şi a deschis acţiune în contencios administrativ, formulând două capete de cerere. "Ca urmare a respingerii acestei contestaţii am urmat calea legală a contenciosului administrativ, în care am cerut suspendarea măsurii de sancţionare şi, apoi, anularea actului de sancţionare. Dacă nu îmi este admis primul capăt de cerere privind suspendarea executării sancţiunii, nu este nici o problemă, mă duc să îmi văd de treabă acolo unde am fost mutat. Instanţa va decide în continuare, oricum eu mă bazez pe obiectivitate acum, că până acum a fost numai subiectivism", ne-a declarat cms. şef Costel Arbunea. În ceea ce priveşte acuzaţiile care i se aduc, ofiţerul îşi susţine nevinovăţia, fiind convins că totul i se trage de la faptul că a refuzat să plece de la şefia Poliţiei Municipiului. El spune că, în condiţiile în care s-ar fi ştiut vinovat, ar fi plecat din prima de la conducerea instituţiei şi nu ar fi mai ajuns în instanţă pentru a-şi căuta dreptatea. "Nu am nicio legătură cu niciun contrabandist de ţigări sau traficant de ţigări. Alea sunt chestiuni fabricate de persoane care nu au mai vrut să mă vadă în locul unde sunt. Dacă aveam ceva pe suflet, puteam să găsesc o cale să plec, să îmi văd de treaba mea. Neavând nici o problemă, considerându-mă nevinovat, merg în continuare, indiferent ce se întâmplă şi cât va dura", a mai spus Arbunea.

Reamintim că Arbunea a fost singurul poliţist brăilean care a refuzat să-şi dea demisia la comanda inspectorului-şef Cătălin Chivu. După cum ne-a precizat chiar sursa citată, prima dată i s-a cerut să elibereze funcţia la începutul lunii februarie, însă a refuzat, apoi, la sfârşitul lunii martie, şeful IPJ Brăila i-a cerut din nou demisia. Cms. şef Costel Arbunea a refuzat din nou, solicitând motive, ba chiar a cerut să i se facă o evaluare a activităţii. Ofiţerul a reclamat apoi incidentul la Bucureşti, la Corpul Naţional al Poliţiştilor, Ministerul Administraţiei şi Internelor dispunând un control la IPJ Brăila, având ca temă demisiile forţate. În urma unui control sumar şi de rutină, derulat pe parcursul a doar 3 zile, s-a dat verdictul: poliţiştii brăileni şi-au dat demisia de bunăvoie şi nesiliţi de nimeni. Corpul de Control a concluzionat că, în perioada 2007 - 2010, eliberarea din funcţiile de conducere a cms. şef Marian Caragaţă, cms. şef Dumitru Budeş, cms. Marian Dumitraşcu, cms. şef Cornel Câmpeanu, cms. şef George Vasile, scms. Horia Cioranu şi scms. Valentin Damian a avut loc la cerere, ca urmare a unor acte unilaterale de voinţă ale ofiţerilor. În ceea ce priveşte cazul cms. şef Costel Arbunea, investigatorii au concluzionat că nu au rezultat probe care să susţină afirmaţia potrivit căreia acesta ar fi fost constrâns de conducerea inspectoratului să demisioneze din funcţia deţinută.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro