• este doar o mică parte din contribuția parohiilor din Brăila și Galați, care s-au solidarizat cu cei care și-au pierdut agoniseala în puhoaiele care au măturat valea Covurluiului • în zona afectată de inundații a ajuns și Părintele Arhiepicop Casian, care a organizat mai multe echipe de intervenţii • împreună cu pompierii și jandarmii aflați la datorie, voluntarii coordonați de ierarh au scos mâlul din gospodăriile oamenilor
Mobilizare fără precedent a credincioșilor, preoților și voluntarilor din județele Brăila și Galați, care au sărit în ajutorul miilor de persoane afectate de inundațiile catastrofale din weekendul trecut.
Luni, 16 septembrie, cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, opt autoutilitare (patru din Brăila și patru din Galați) încărcate cu 13.000 de litri de apă îmbuteliată și 9.000 de pâini au plecat din fața Catedralei Arhiepiscopale din Galați, după de au fost stropite cu agheazmă și binecuvântate de ierarh. Destinația: familiile afectate de inundaţii din mai multe localităţi ale judeţului, precum și personalul de intervenţie (pompieri, jandarmi, cadre militare, voluntari) care lucrează non-stop la decolmatarea şi curăţarea gospodăriilor afectate. Fiecare autovehicul a fost însoţit de către preoții protoierei din Brăila și Galați, precum şi de alţi clerici ai Eparhiei Dunării de Jos.
„Întrucât arealul distrugerilor provocate de inundaţii este vast, iar multe locații ale celor sinistrați sunt mai greu de accesat în condiţii normale în aceste momente, delegaţia din Arhiepiscopia Dunării de Jos a poposit la mai multe centre parohiale organizate pentru primirea ajutoarelor, unde, împreună cu reprezentanţii Protoieriei Covurlui, a fost stabilită modalitatea de distribuire a sprijinului umanitar. Pentru o coordonare mai eficientă, la faţa locului a ajuns Părintele Arhiepicop Casian, care a organizat mai multe echipe de intervenţie la casele şi bisericile din zonă, pentru a scoate mâlul şi a face o necesară curăţenie”, a precizat părintele Rareș Bucur, purtătorul de cuvânt al Eparhiei.
Potrivit sursei citate, de sprijinul Bisericii au beneficiat, de asemenea, 300 de pompieri, militari, jandarmi şi voluntari, care au primit la prânz hrană caldă, prin contribuţia unor cantine parohiale din orașul vecin.
Preoţii şi credincioşii din localităţile care nu au fost afectate de inundaţii se alătură, cu multă însuflețire, efortului depus pentru ajutorarea sinistraţilor şi a celor ce se află în prima linie în zonele afectate de puhoiul de ape. Demn de amintit este și faptul că, luni, ierarhul locului a săvârşit slujba de prohodire pentru robii lui Dumnezeu Neacşu şi Marcu, din localitatea Pechea, morţi în urma viiturii din noaptea de 13 spre 14 septembrie.
Tot luni, clerici şi voluntari din Protopopiatul Tecuci au lucrat mai multe ore pentru a scoate nămolul din mai multe case din Slobozia Conachi, urmând să le aducă sinistraţilor paturi, lenjerii, pături şi alte bunuri necesare traiului decent. Nu în ultimul rând, mai mulți voluntari cu dragoste faţă de Biserica lui Hristos au decolmatat sediul şi incinta Protoieriei Covurlui, au curăţat lumânările şi celelalte obiecte de cult care fuseseră acoperite de ape, ajutați de ierarh.
Mai mult, Arhiepiscopia Dunării de jos va oferi alimentele necesare pregătirii mesei pentru sinistrații găzduiți de cei care au scăpat de furia puhoaielor și care i-au primit în căminele lor. În zilele următoare, vor ajunge și alte ajutoare în zona afectată, iar colectele organizate de bisericile din Brăila și Galați continuă. Pot fi donate alimente neperisabile, conserve, apă îmbuteliată, medicamente, pături și alte bunuri de strictă necesitate, precum și sume de bani.