Războiul celor patru comisari de poliţie! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Războiul celor patru comisari de poliţie!

• sau cum a fost dat "pe tobogan" Cătălin Chivu, ex-şef al IPJ Brăila, chiar de către foştii subalterni şi cum "l-au ţinut" alţii în braţe, ajungând acum în colimatorul DNA! • după ce a bătut o femeie cu care a avut o altercaţie în trafic, cms. şef Chivu a fost apărat de cms. Coadă, dar l-au "executat" cms. şef Ionel Iorga, fost titular al Judiciarului de la Municipiu (aflat în arest la domiciliu într-un alt dosar deschis de DNA) şi cms. şef Costel Arbunea, comandantul poliţiei oraşului


Ies, rând pe rând, la iveală "peripeţiile" fostului şef al IPJ Brăila. Detalii şoc vin să completeze escapadele fostului comandant, ba chiar conturează tabloul dintr-o instituţie a statului, aflată în slujba cetăţeanului.
Multe dintre aceste "picanterii" ies la lumină chiar din motivarea expusă de Tribunalul Galaţi, în cazul cms. Mihăiţă Petru Coadă, reţinut, marţea trecută, de DNA pentru abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, respectiv a lui Cătălin Chivu, care pe 26 august 2013 a bătut o femeie, în urma unei altercaţii în trafic.


Patru sunt ofiţerii de poliţie brăileni care compun acest "spectacol", doi de o parte, doi de altă parte a baricadei.
Mai exact: cms. Coadă, pe atunci subcomisar şi adjunct al şefului de la Municipiu, l-a apărat cu riscul pierderii libertăţii, iată, pe omul care l-a propulsat pe funcţie şi cu care a mâncat o pâine în zonele de conflict din Kosovo.


De cealaltă parte, oameni cu experienţă şi cu ceva fire albe la tâmple, cms. şef Costel Arbunea şi cms. şef Ionel Iorga, au refuzat să-i "ţină palma" lui Chivu şi, prin urmare, nu l-au iertat nici pe Coadă atunci când acesta a vrut să-l protejeze pe aşa-numitul "comandant 6/49"- nume peiorativ primit de Chivu după ce s-a constatat că ofiţerul jucase la Loto împreună cu interlopii din oraş.


De menţionat că Ionel Iorga este nimeni altul decât ofiţerul arestat acum la domiciliu, într-un alt dosar DNA, pentru abuz în serviciu şi imixtiune în anchetele subalternilor- dosar considerat "făcătură" chiar de către subiectul acestuia, însă încă în lucru.


Acelaşi cms. şef Ionel Iorga a fost atacat în casă, în 2005, cu cocktailuri Molotov, de către interlopi, rămaşi până azi neidentificaţi.

 

Lupta dintre scaune: 2-0 pentru adevăr

 

 

Atunci când au cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile a cms. Coadă, procurorii anticorupţie veneau în faţa magistraţilor Tribunalului Galaţi cu un material probatoriu inedit, între care o probă materială "beton", constând într-un bileţel ce fusese aruncat la coşul de gunoi, dar recuperat de "un om de bine" şi predat anchetatorilor.


Vorbim aici despre fatidica zi de 26 august 2013 pentru Chivu, care, după ce s-a confruntat cu o şoferiţă în trafic, a recurs la violenţă pentru a-şi regla conturile.


"După ce s-au şicanat în trafic, ofiţerul a intrat într-o spălătorie de pe Rîmnicu Sărat, iar şoferiţa a intrat după el pentru a-i atrage atenţia asupra gesturilor făcute. În acel moment, ofiţerul a pălmuit-o şi a lovit-o în zona capului. (...) Mai apoi, a apelat la două persoane pentru a o şantaja pe aceasta să nu depună plângere", se arată în materialul probatoriu al DNA.


Cazul a fost semnalat prin 112 la Poliţie şi, cum bine ştia şi Chivu, apelul a fost înregistrat, iar incidentul anunţat chiar şi şefilor instituţiei.


La 112 s-a anunţat inclusiv faptul că "agresorul" este Cătălin Chivu, nimeni altul decât fostul şef al IPJ, pe atunci ofiţer de cercetare penală la Economic - după ce ministerul îl suspendase din motive de "management defectuos".


La faţa locului, pentru a calma spiritele s-au dus doi agenţi de la Ordine Publică, Virginel Sasu şi George Viorel Ghelase, urmăriţi şi ei penal pentru fals intelectual, fiindcă, ajunşi la locul incidentului, în loc să-şi facă treaba, au "falsificat" fişa de eveniment şi procesul verbal de constatare, precizând că "agresorul" este neidentificat, deşi victima îl indicase pe Chivu care, aşa cum deja a obişnuit audienţa, conducea o maşină de teren ce aparţinea unor "băieţi" din Brăiliţa.


"Cei doi au falsificat două înscrisuri oficiale, procesul verbal de sesizare, respectiv fişa intervenţiei, documente în care au atestat în fals că autorul este necunoscut, acţionând în scopul vădit al împiedicării tragerii la răspundere penală a ofiţerului de poliţie C.C. (n.r. - Cătălin Chivu)", se arată în documentele dosarului penal deschis de DNA.

 

Fişa falsă, ruptă şi recuperată - proba cheie în dosar

 

A doua zi, Coadă, care era adjunct la Municipiu, l-a luat şi el tare pe agentul care înregistra intervenţiile, spunându-i să meargă pe mâna primilor agenţi şi să falsifice documentele informaţionale ce urma să fie puse în circuitul poliţienesc. Agentul a făcut documentele, dar ulterior s-a speriat şi n-a mai vrut să pună informaţia în circuit. Cel mai probabil, el şi-a anunţat şefii. Şefi pe care, la rându-i, Coadă a vrut să-i ducă în eroare.

Dar cms. şef Costel Arbunea, şeful de la Municipiu, n-a luat în seamă susţinerile lui Coadă. Însuşi cms. şef Ionel Iorga, şef la Investigaţii Criminale la Municipiu, care ştia adevărul, s-a dat de partea lui Arbunea şi a pledat pentru "spargerea" cazului în defavoarea lui Chivu.


"Şeful Biroului Investigaţii Criminale, comisar şef I.I. (n.r. - Ionel Iorga) a refuzat să semneze buletinul de eveniment şi a solicitat întocmirea reală a acestuia, în care să se precizeze făptuitorul în persoana lui C.C., lucru care s-a şi făcut ulterior. Astfel, şeful B.I.C. a decis să se opună falsei raportări", mai susţin procurorii DNA.


După discuţii asidue pe acest subiect, după ce toţi agenţii implicaţi au fost audiaţi de şefii lor, unul dintre agenţi a rupt fişa falsă de eveniment, dar aceasta a fost recompusă şi copiată, astfel încât a putut constitui probă la dosar.


"Astfel, în prezenţa celorlalţi doi participanţi la discuţie, unul dintre cei trei poliţişti (nu s-a putut stabili care) a procedat la distrugerea prin rupere a fişei de eveniment din 27.08.2013, ora 12.30. După rupere, fragmentele de hârtie care compuseseră fişa respectivă au rămas iniţial în posesia agentului D.V.D. care, după ce a revenit în biroul său, a refăcut fişa originală (prin alipirea fragmentelor de rupere) şi a efectuat o xerocopie (pe care a păstrat-o şi a depus-o la prezentul dosar cu prilejul audierii sale), imediat după copiere aruncând fragmentele fişei originale, cel mai probabil (nu îşi mai aminteşte exact), la un coş de gunoi. O xerocopie identică a fişei de eveniment (cu conţinut neadevărat) a fost însă obţinută şi de Direcţia Naţională Anticorupţie", se mai arată în materialul probatoriu al DNA. Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro