Se mai învârte o dată roata în poliţia din Brăila, iar DNA, prin structura de la Galaţi, a mai făcut o victimă: cms. şef Cornel Cîmpeanu, 56 de ani, cu 31 de ani vechime în poliţie, a fost pus, marţi seara, sub control judiciar până pe 1 iulie.
Acuzaţia pare să fi intrat în vocabularul anchetatorilor din zona noastră, atunci când vine vorba despre ofiţeri de poliţie: abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului.
Menţionăm că sub aceleaşi acuzaţii - mai mult sau mai puţin nuanţate - au trecut prin furcile caudine ale justiţiei şi cms. şef Ionel Iorga, fostul titular de la Biroul Judiciar al Municipiului, dar şi cms. şef Mihăiţă Petre Coadă, fost adjunct la Municipiu, acesta din urmă fiind acuzat că l-ar fi apărat pe cms. şef Cătălin Chivu - ex "numărul 1" de la Judeţ - falsificând foaia de eveniment din 112 pentru ca "boss"-ul să nu fie responsabilizat că ar fi lovit o femeie după o altercaţie în trafic.
Cazul lui Cîmpeanu este, totuşi, atipic, măsura preventivă fiind dispusă direct de procurori, fără încuviinţarea judecătorilor. Potrivit unor surse demne de încredere, dosarul a avut un traseu interesant: DGA, DNA, apoi a existat o soluţie de neîncepere a urmăririi penale, confirmată chiar şi de judecătorii Curţii de Apel Galaţi. Cert este că acum, pe noua procedură penală, dosarul este din nou pe masa procurorilor DNA.
Astfel, potrivit unui comunicat formulat, ieri, pentru "Obiectiv - Vocea Brăilei" de către DNA, "procurorii Serviciului Teritorial Galaţi au pus în mişcare acţiunea penală şi au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pentru o durată de 60 de zile, începând cu 3 mai, faţă de inculpatul Cornel Cîmpeanu, comisar şef în cadrul Poliţiei Municipiului Brăila, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi favorizarea făptuitorului".
La dispoziţia comenzii a două inspectorate şi mutat la Logistică
Ordonanţa prin care s-a dispus controlul judiciar arată că, în cursul anului 2011, pe când era la Cercetări Penale, ofiţerul ar fi "readministrat probatoriul existent într-un dosar pe care-l instrumenta, în direcţia propunerii unei soluţii favorabile faţă de o persoană învinuită pentru săvârşirea infracțiunii de vătămare corporală".
Procurorii DNA susţin că ofiţerul ar fi dirijat declaraţiile părţii vătămate şi ale martorilor în scopul disculpării persoanei cercetate, iar ancheta - una pentru o agresiune în spaţiul public - s-ar fi terminat cu scoaterea de sub urmărire penală (SUP) a acuzaţilor.
Referatul de SUP s-a dus, cum era şi normal, la şefii de atunci, cms. şef Ionel Iorga, cms. şef Gabriel Cazan, şef birou respectiv adjunct de la Municipiu, şi la cms. şef Cătălin Chivu, şeful de la Judeţ.
Momentul venea după ce cms. şef Cornel Cîmpeanu (atunci la CP) şi cms. şef Costel Arbunea (şef la Municipiu) se declaraseră în conflict deschis cu Chivu, acesta din urmă solicitându-le demisiile, din motive greu de argumentat.
Prin urmare, referatul a fost reţinut ca probă şi chiar dacă n-ar fi produs efecte şi nici n-a evidenţiat vreo faptă de corupţie (luare de mită sau alte asemenea), a luat drumul DNA-ului.
De atunci, Cîmpeanu a tot fost chemat la audieri, ca mulţi poliţişti, de altfel, care tot dau declaraţii pe reclamaţii mai vechi sau mai noi întemeiate sau nu, ba chiar, cauza a mers la Curtea de Apel Galaţi, în urma contestaţiei formulate de IPJ - prin 2013 - iar instanţa a decis neînceperea urmăririi penale. Totuşi, cazul a fost reluat de DNA.
"Personal, am încredere în Justiţie şi am convingerea că aceasta îşi va face datoria", ne-a declarat cms. şef Cornel Cîmpeanu. Cum era de aşteptat, acum, şi comanda nouă a IPJ a luat măsuri.
"A fost pus la dispoziţie şi i s-au stabilit sarcini şi atribuţii în cadrul Serviciului Logistic, potrivit Statutului Poliţistului", ne-a declarat agent şef adjunct Camelia Bucur, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila. Totodată, comisarul trebuie să se prezinte periodic la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi, pentru verificări, în cadrul măsurii de control judiciar.
Practici de-a scoate ofiţerii pensionabili din uz
Procurorii DNA Galaţi au arătat că sesizarea a fost făcută chiar de către comanda de atunci a poliţiei. Deşi nu s-ar fi desprins nicio formă de luare sau dare de mită, Cîmpeanu a fost considerat suficient de "periculos" încât să fie pus sub control judiciar, măsură ce-l scoate din circuit, dat fiind faptul că nu are voie să se mai vadă cu aceia care l-au reclamat sau sunt martori în cauză, or Gabriel Cazan este şi acum adjunct la Municipiu.
Ce mai spune DNA-ul? "Prin această conduită, ofiţerul a procurat persoanei respective un folos necuvenit, constând în pronunţarea unei soluţii de netrimitere în judecată, cu consecinţa atingerii grave a interesului general de înfăptuire a justiţiei şi implicit a intereselor legitime ale Poliţiei Române", susţin procurorii anticorupţie.
Vorbim în această situaţie despre ofiţeri care sunt pensionabili. Cîmpeanu are raportul de pensionare întocmit de două săptămâni. Iorga e şi el într-o situaţie similară, după ce a fost scos din sistem în acelaşi mod în care, la rându-i, a tras pe dreapta colegi din operativ, printr-o acuzaţie de abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului.
Am încercat, ieri, în mai multe rânduri să obţinem puncte de vedere avizate din zona comenzii IPJ despre această "gaură neagră" în care încep să intre ofiţerii cu state vechi de la noi, însă n-am avut sorţi de izbândă.
În aceste condiţii, până când oficialii vor găsi oportun să-şi formeze şi să formuleze o opinie, nu ne rămâne decât să evidenţiem cercul reclamaţilor şi al reclamanţilor din IPJ: Costel Arbunea (şeful de la Municipiu) şi Cornel Cîmpeanu, în conflict cu fostul şef de la Judeţ, Cătălin Chivu.
Chivu, prieten cu Mihăiţă Coadă şi "bun coleg" cu Gabriel Cazan şi Ionel Iorga, a ajuns să fie "protejat" de Coadă, dar Iorga şi Cazan îl reclamă pe Cîmpeanu, iar, la rându-i, Iorga este dat pe mâna DNA într-un dosar întocmit la sesizarea lui Arbunea şi ai lui. Povestea este mult mai amplă şi suportă chiar şi elemente de culoare: ofiţerii şi agenţii "pălmaşi" puşi să "rezolve" materialul probatoriu într-o cauză sau alta. Un lucru este cert: umbra lui Chivu a rămas în IPJ. Acum...Depinde pe cine şi cum mai însoţeşte.
Cîmpeanu, drumuri dese la Galaţi
Pe perioada celor 60 de zile cât se află sub control judiciar, Cornel Cîmpeanu este obligat să se prezinte la DNA Galaţi ori de câte ori va fi chemat, să informeze anchetatorii dacă îşi schimbă locuinţa/ domiciliul, să se prezinte la IPJ Galaţi - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului întocmit şi de câte ori este chemat şi să nu părăsească teritoriul României fără încuviinţarea procurorului.
Mai mult, Cîmpeanu nu are voie să comunice şi să se apropie de persoanele din anchetă, pe nicio cale.
Acestuia i s-a atras atenţia că în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor stipulate în ordonanţa de control judiciar, măsura poate fi transformată în arest. De atfel, de la Logistică, ofiţerul n-are nicio şansă să intre în legătură cu foştii colegi de la Municipiu, din operativ.
Şi apoi, după cum am sesizat şi noi în timpul discuţiei cu acesta, cms. şef Cîmpeanu chiar n-are niciun gând să se abată de la reguli: "Îmi voi face treaba, aşa cum mi-am făcut-o timp de 31 de ani şi voi aştepta cu încredere decizia instanţei".
S-a amânat pronunţarea în cazul lui Iorga
Ieri a fost zi cu emoţii şi pentru comisarul şef Ionel Iorga, al cărui dosar de abuz în serviciu şi favorizarea infractorului a ajuns pe fond, în faza de pronunţare, a Tribunalului Brăila.
Este pentru a treia oară când instanţa amână pronunţarea în acest dosar. Ultima dată, pe 19 aprilie, amânarea a fost argumentată de faptul că s-a impus timp pentru administarea materialului probatoriu. Intrată pe fond, ieri, cauza, a rămas din nou în pronunţare.
Potrivit judecătorului din acest dosar, în care Iorga este acuzat de abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, pronunţarea se va produce la data de 12 mai. Reamintim că în acest dosar, Iorga a fost reclamat de un subaltern că s-ar fi implicat în schimbarea unei rezoluţii, fapt ce ar fi dus la favorizarea unei părţi vătămate şi implicit la un abuz în serviciu în care, evident, nu s-a putut stabili vreun prejudiciu material.
Cazul seamănă la indigo cu acela al lui Cîmpeanu şi a şi dus la măsuri şi reacţii similare: control judiciar de 60 de zile pentru Iorga şi cereri de pensionare din partea inculpatului.
Un alt caz asemănător este acela al lui Mihăiţă Coadă, fost adjunct la Municipiu, prieten cu Chivu, care a intrat pe mâna DNA sub aceleaşi acuzaţii: abuz în serviciu şi favorizarea infractorului. Coadă a fost cercetat şi pus sub control judiciar fiindcă l-ar fi acoperit pe Chivu, care ar fi lovit o femeie după o altercaţie în trafic. Acest din urmă dosar încă este în faza de judecată.