Rătăciţi în reforme | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Rătăciţi în reforme

Condimentul cel mai iute îl va furniza chiar Guvernul, care a ieşit mai degrabă învins decât cu lauri, iar asta se observă în ton(us)ul miniştrilor. Poate că vom vedea o listă plină cu realizări şi bune intenţii, dar asta n-o să ţină nimănui de cald.

Nici n-ar avea cum, atâta vreme cât reformarea unui sistem învechit şi conservator, cum e societatea românească, este greu sesizabilă. Fostul ministru liberal al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, ştie cel mai bine cât de puternică e opoziţia la schimbare, după ce s-a confruntat el însuşi cu structura de caste din domeniul medical şi mai ales cu afacerea înfloritoare a furnizării de medicamente. Totuşi, experienţa sa n-a folosit nimănui. PNL îndeplineşte cu succes simplul rol al pietrei de moară agăţate de Guvern.

Mai degrabă a fost meritul crizei că a mai scuturat pe ici, pe colo, stufosul aparat administrativ şi firava economie de uscături şi căpuşe. Însuşi şeful statului s-a arătat deunăzi copleşit de împotrivirea sistemului la schimbări, sistem care, de la Nicolăescu încoace, nu doar că rezistă cu îndârjire, dar, încolţit fiind, a trecut la contraatac inclusiv cu ajutorul unor moguli cu antene TV.

E suficient să comparăm ultima decizie a Curţii Constituţionale, cea care a întors proiectul legii educaţiei naţionale la Senat, pe motivul unui conflict între două puteri ale statului - cea executivă (Guvernul) şi cea legislativă (Parlamentul) cu altele doar un pic mai vechi. De exemplu, cu cea în care membrii aceleiaşi curţi nu au văzut niciun conflict când magistraţii, adică puterea judecătorească, şi-au croit singuri salariile, sfidând puterea executivă. Asta este tot o eroare de sistem, şi încă una dintre cele mai grave.

Acum, Guvernul - aflat în cea mai precară poziţie, date fiind ameninţările UDMR de ieşire din coaliţia de guvernare, cât şi debandada din PDL - aşteaptă trecerea prin Parlament nu doar a unuia, ci a trei proiecte de lege pe care a trebuit să vină FMI să avertizeze asupra necesităţii adoptării lor până la sfârşitul anului: salarizarea unică, pensiile şi bugetul de stat pe 2011. Aşa stând lucrurile, s-ar putea să fie nevoie de o minune care să compenseze chiulul şi dezinteresul aleşilor. Moş Crăciun...?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro