Delirium scrutinus - astfel ar putea fi numită starea pe care o experimentează în aceste zile parlamentarii Opoziţiei, în special cei cu ştampila "indezirabil" pe frunte, după ce căpeteniile uslaşe au anunţat că vor face o testare preliminară a candidaţilor USL, prin organizarea unor alegeri deschise. Aşadar, pe scurt, atmosfera din USL ar putea fi tradusă în felul următor: a venit vremea decapitărilor. Mai ţineţi minte, nu? Dom'le, cum mai bătea el, zefirul democraţiei, în 2011, la începutul logodnei politice dintre PSD şi PNL, când Ponta şi Antonescu se întreceau în a jongla cu plăcinte retorice, explicând că la alegerile locale se va merge pe ideea parităţii! Dar oricine înţelege o boabă de politică sau oricine cunoaşte cât de cât "mecanismele" ce dictează în numirea candidaţilor pentru cursele politice din România, şi-ar fi dat seama din start că o astfel de formulă, precum cea a parităţii, e doar un praf în ochii publicului. Iar explicaţia este una cât se poate de simplă: a numi un candidat pe baza unui sondaj de opinie înseamnă a fi cumva la cheremul neaşteptatului. Or, cu toţii ştim că într-un partid, de pildă, funcţiile mari nu se obţin prin acţiunea neaşteptatului, ci totul depinde de cât de impunători sunt "muşchii" celui care te sprijină. Iar cel care te sprijină, se ştie, va aştepta ca, odată ajuns la butoanele partidului, să-i "premiezi" sprijinul pe care ţi l-a acordat - da, ca într-o veritabilă famiglia siciliană. Mai exact, mutarea uslaşilor ne trimite în proximitatea lui "va ieşi cine trebuie să iasă!". Iar tehnica va fi una cât se poate de "silenţioasă", căci debarasarea de indezirabili ar putea-o executa cei care vor număra voturile, păstrând astfel nepătată mâna şefilor de partid. Desigur, în teorie, ideea organizării alegerilor preliminare pare destul de generoasă, mai ales că se urmăreşte şi implicarea societăţii civile. Dar când ne gândim la punerea ei în practică, nu putem să excludem precedentul. Anume, anul 2004, când Adrian Năstase a încercat să folosească aceeaşi metodă, care s-a dovedit a fi însă un adevărat fiasco, candidaţii pentru alegerile parlamentare de atunci fiind numiţi tot din rândul favoriţilor...
În concluzie, ideea organizării alegerilor deschise ar putea duce automat la ruperea USL-ului. De ce? Deoarece alegerile deschise ar implica şi apariţia unor noi figuri în lupta politică, ceea ce ar duce la "dezaxarea" jocurilor de putere din teritoriu şi, implicit, la o revoltă de proporţii a baronilor locali.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.