Mergi la conţinutul principal

Puşcărie pe viaţă

Puşcărie pe viaţă pentru "criminalul de la numărul 13".
Brăileanul care, la interval de 23 de ani, a curmat două vieţi, a fost condamnat, zilele acestea, la închisoare pe viaţă, pentru omor calificat. Judecătorii Tribunalului Brăila n-au arătat milă faţă de Leonard Stan, criminalul de pe strada Danubiului 13. Bărbatul de 53 de ani a fost condamnat la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, după ce a ucis-o în bătaie pe Aglăiţa Ionescu, de 47 de ani, femeia cu care trăia în concubinaj, lăsând patru fetiţe orfane de mamă.
Prin aceeaşi sentinţă, judecătorii au dispus prelevarea probelor biologice de la Stan Leonard, pentru introducerea profilului genetic al acestuia în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare (SNDGJ). Nu în ultimul rând, judecătorii l-au obligat pe asasin să plătească fiicelor femeii ucise - Andreea, Ana-Maria şi Gabriela, mai puţin mezina Raluca - câte 50.000 lei daune morale (în total 150.000 lei) şi 10.000 lei daune materiale reprezentând cheltuieli de înmormântare şi pomeni. Sentinţa Tribunalului Brăila nu este, deocamdată, definitivă. În cazul în care Stan va rămâne cu pedeapsa închisorii pe viaţă, nu va sta după gratii până la sfârşitul zilelor, cum ar fi stat dacă ar fi omorât doi oameni în SUA, spre exemplu. Va putea cere să fie liberat condiţionat după 20 de ani de detenţie, poate şi mai devreme.
Leonard Stan nu a ucis pentru prima oară. În 1992, el a mai curmat o viaţă, fiind condamnat la o pedeapsă de 17 ani de închisoare. Stan a fost liberat condiţionat după 11 ani de temniţă, iar după 23 de ani de la crimă - în august 2015 - a ucis din nou. Trei zile la rând a bătut-o pe Aglăiţa Ionescu, rupându-i mai multe coaste şi făcându-i "franjuri" ficatul, supărat că fusese plecată câteva luni din ţară. Anchetatorii spun că şi asasinul, şi victima obişnuiau să consume în exces băuturi alcoolice.
În decembrie 2005, un alt criminal în serie, Viorel Lucian Jianu, de 38 de ani, a fost condamnat definitiv la detenţiune pe viaţă, după ce ucisese o fetiţă de 16 ani şi pe bunicul acesteia într-o gospodărie din Însurăţei, cu o cruzime rar întâlnită. Asasinul băuse cot la cot cu socrul său, apoi l-a omorât pentru că l-a dat afară din casă. Fetiţa de 16, care-şi făcea temele în camera ei, a fost măcelărită fără motiv, după ce l-a implorat în zadar pe Jianu să-i cruţe viaţa.
Brăila mai are un "vieţaş" după gratii. Criminal deosebit de periculos, Fănel Milea, 53 de ani, din comuna Viziru, a violat-o şi a ucis-o pe o bătrână de 83 de ani, din satul Gura Călmăţui, după ce, în anii 90, mai luase două vieţi. Culmea, în anul 2013, Milea a fost liberat condiţionat, după ce primise o condamnare pe viaţă. După doi ani în libertate, asasinul din Viziru a ucis din nou.

Omorâtă în faţa copilului de 5 anişori

Leonard Stan trăia în concubinaj cu Aglăiţa Ionescu, de vreo şapte luni. Cei doi concubini locuiau în imobilul de pe strada Danubiului, nr 13, se pare, fără forme legale, casa "de IGLAC" fiind compusă din mai multe unităţi locative. Imobilul a fost retrocedat, însă noul proprietar i-a tolerat pe cei care locuiau acolo, ca să nu-i arunce în stradă.
Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorul criminalist al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, în prima parte a anului 2015, timp de aproximativ patru luni, femeia de 47 de ani a fost plecată la muncă în Franţa, iar acest lucru l-a nemulţumit pe Leonard Stan. În iulie 2015, când femeia s-a întors pe Danubiului 13, criminalul a început să o ameninţe cu moartea şi să o bată în mod sistematic, reproşându-i că fusese plecată în străinătate, dar şi faptul că obişnuia să consume alcool în exces. Procurorul care a supravegheat cercetările preciza, la finalizarea anchetei: "Începând cu ziua de 16 august 2015, inculpatul a început să o lovească în mod sistematic pe victimă, cu mare intensitate, creându-i leziuni din ce în ce mai grave, care au adus-o treptat în imposibilitatea de a se deplasa, agresiunile fiind săvârşite până în seara zilei de 18 august. În acel interval de timp, din locuinţa părţilor s-au auzit în mod constant sunete de lovituri, strigăte de ameninţare ale inculpatului ("Te omor!"), precum şi strigătele victimei ("Auuu, nu mai da!")".
Vecinii concubinului criminal le-au spus anchetatorilor că, începând cu 17 august 2015, femeia stătea îmbrăcată doar cu un tricou şi nu se mai ridica din pat, prezentând numeroase urme de lovituri. De asemenea, Aglăiţa se temea să mai discute cu vecinii, chiar şi în lipsa bătăuşului cu apucături criminale. Anchetatorii spun că Leonard Stan şi-a lovit concubina în mod repetat cu pumnii şi cu o curea din piele, cu cataramă metalică. La un moment dat, catarama de 8,5 centimetri s-a rupt din nitul ce o fixa de curea, atât de puternice au fost loviturile.
După trei zile de coşmar, în seara zilei de 18 august 2015, la ora 21:00, femeia de 47 de ani şi-a pierdut cunoştinţa din pricina leziunilor pe care le căpătase, intrând în comă. În jurul orei 23:00, a murit. Criminalul de pe strada Danubiului, speriat, a plecat la nişte prieteni cărora le-a spus că a lovit-o pe Aglăiţa până când a murit şi că intenţionează să se predea poliţiei.
Între timp, s-au alertat vecinii şi, la ora 0:17, o femeie a apelat numărul pentru urgenţe 112, anunţând poliţia. Leonard Stan a fost depistat de o patrulă de poliţie în apropierea casei blestemate, unde s-a consumat tragedia. Le-a spus poliţiştilor ce s-a întâmplat, iar aceştia l-au luat pe sus, mai ales că avea urme de sânge pe blugii cu care era îmbrăcat. În locuinţa de pe Danubiului 13, au fost găsite cureaua şi catarama cu care fusese lovită Aglăiţa Ionescu şi care purtau, de asemenea, urme de sânge. Anchetatorii au fost uluiţi să constate că agresiunea s-a petrecut în prezenţa fiicei de 5 anişori a Aglăiţei. Copila, traumatizată, le-a povestit poliţiştilor ce s-a întâmplat.

47 de răni pe trup, câte una pentru fiecare an de viaţă

În noaptea în care a fost anunţată crima, procurorul criminalist, medicul legist şi poliţiştii de la Investigaţii Criminale au fost prezenţi la locul faptei, pentru cercetări. Potrivit raportului medico-legal de necropsie efectuat de Serviciul de Medicină Legală Brăila, victima Ionescu Aglăiţa a fost lovită "cu corpuri dure" şi prezenta nu mai puţin de 47 de leziuni traumatice, situate pe întreaga suprafaţă a corpului. Câte o rană pentru fiecare an de viaţă. Unele dintre leziuni erau de dimensiuni mari (27/24 cm, 20/15 cm respectiv 14/8 cm). Femeia fusese zdrobită şi la interior, prezentând multiple hematoame, fracturi costale şi rupturi hepatice.
Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, în seara când s-a produs tragedia de pe strada Danubiului 13, atât agresorul cât şi victima se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice. De fapt, erau beţi morţi. Femeia avea o alcoolemie de 2,80 grame la mie (!), iar bărbatul 1,70 grame la mie, cu precizarea că recoltarea sângelui de la autorul omorului s-a făcut după 10-11 ore de la agresiune. Bărbatul condamnat acum la detenţiune pe viaţă pentru omor calificat a declarat pe parcursul urmăririi penale că îşi lovea concubina rar, cam "odată la cinci luni", după ce aceasta consuma alcool în exces.
Leonard Stan a mai spus că în seara zilei de 18 august 2015, a lovit-o pe Aglăiţa cu pumnii şi cu cureaua, mai ales în zona capului, până a observat că şi-a pierdut cunoştinţa. Anchetatorii spun că autorul asasinatului nu a spus întru totul adevărul; vecinii au auzit lovituri şi ţipete trei zile la rând (16, 17 şi 18 august 2015), acest fapt fiind confirmat de constatările medico-legale.
Leonard Stan este un infractor deosebit de periculos. În mai 1992, Tribunalul Brăila i-a aplicat o pedeapsă de 17 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de omor. În anul 2011, după ce s-a liberat din puşcărie, Judecătoria Braila l-a condamnat la 1 an şi 6 luni închisoare, pentru furt calificat. Culmea, după ce a efectuat 11 ani închisoare din pedeapsa primită pentru omor, Leonard Stan a fost liberat condiţionat, pentru ca apoi, în 2015, să mai curme o viaţă.

Dublu asasinat la Însurăţei. Criminalul Jianu a primit închisoare pe viaţă

În urmă cu mai bine de 10 ani, un alt individ a primit pedeapsa maximă prevăzută de lege, după ce a curmat două vieţi nevinovate.
Viorel Lucian Jianu, de 38 de ani, a înjunghiat mortal o fetiţă de 16 ani, din oraşul Însurăţei şi pe bunicul acesteia, ca să se răzbune pe concubina care îl părăsise şi plecase în Italia. Criminalul a fost condamnat la detenţiune pe viaţă, pedeapsa rămânând definitivă prin neapelare, în decembrie 2005.
Jianu trăise în concubinaj cu Violeta, fiica lui Sandu Nicolae, din oraşul Însurăţei, şi a locuit o vreme în casa socrului pe care avea să-l omoare. Femeia avea doi copii, Mihăiţă şi Iuliana, proveniţi dintr-o căsătorie anterioară. În casa din Însurăţei mai locuiau Olguţa şi Costel Nicolae împreună cu fiica lor de 16 ani, Simona. La data la care s-a petrecut tragedia, Costel şi Olguta erau plecaţi la muncă în Italia, împreună cu concubina criminalului, Violeta. Jianu plecase şi el în Italia, în ianuarie 2005, dar, rămas fără loc de muncă, a revenit în ţară. A părăsit Roma pe 4 aprilie 2005, iar a doua zi, 5 aprilie, la ora 15.30, a mers în vizită la socrii din oraşul Însurăţei.
Criminalul părea bine dispus, ba chiar le-a dat dulciuri copiilor şi a povestit despre cum a fost în Italia. S-a cinstit apoi cu Sandu Nicolae, consumând un litru de vin şi aproape jumătate de litru de coniac, după care şi-a sunat concubina rămasă în Italia. Violeta a vorbit la telefon şi cu soţii Nicolae, părinţii săi, spunându-le că nu se întoarce acasă prea curând şi că nu vrea să mai audă de Viorel. Atât i-a trebuit să audă bărbatului ameţit de alcool.
Rămas singur cu socrul (soacra plecase să cumpere pâine) Jianu a pus mâna pe un cuţit şi l-a înjunghiat pe acesta de nouă ori în gât şi în spate. Bătrânul s-a prăbuşit cu faţa în sus, pe patul din bucătorie. Scena s-a petrecut sub ochii lui Mihăiţă, nepotul de 9 ani al victimei. Speriat de moarte, copilaşul a fugit, ţipând, în holul casei, apoi în curte şi, de acolo, în stradă, scăpând, astfel, de furia ucigaşului.
În acel moment, Iuliana, surioara lui Mihăiţă, era în wc-ul din fundul curţii. În schimb, Simona, fata de 16 ani care-şi pregătea temele în camera ei, a căzut victimă furiei bărbatului dezlănţuit. Auzind zgomote, fetiţa a venit să vadă ce se întâmplă şi l-a văzut pe unchiul ei, Jianu, cu cuţitul plin de sânge în mână, aplecat deasupra bunicului care-şi dădea duhul. Procurorul criminalist preciza, în momentul finalizării anchetei de la Însurăţei: "Inculpatul a văzut-o pe Simona în prag... fata ţipa speriată. A urmărit-o şi a prins-o în camera ei (...) Şi-a amintit că, la îndemnul mamei, fata îi luase dintr-o haină 50 de euro. Simona i-a spus să nu-i facă nimic, pentru că nu este vinovată. Cu toate acestea, inculpatul s-a decis să se răzbune, omorând copilul Olguţei, pe care o ura. El i-a aplicat trei lovituri de cuţit în cap şi în piept. În timp ce victima se apăra cu braţele, aplecându-se, Jianu i-a mai aplicat 11 lovituri de cuţit în şold, în spate şi în mâini, până ce fata s-a prăbuşit".
La autopsierea trupului fetei ucise, medicul legist a constatat că, din cele 14 lovituri de cuţit aplicate de criminalul în serie de la Însurăţei, 11 au provocat răni mortale.
După ce a curmat două vieţi, Viorel Jianu a aruncat cuţitul şi a fugit pe câmp, către râul Călmăţui, reuşind să stea ascuns timp de trei zile. Poliţia era pe urmele lui. Au fost organizate filtre pentru prinderea asasinului. În ziua de 7 aprilie 2005, însă, la îndemnul unui prieten care-l adăpostise, criminalul Jianu s-a predat autorităţilor.

Milea, criminal în serie, a luat trei vieţi

Brăilenii au fost martorii unei alte crime oribile, comise anul trecut de Fănel Milea, în vârstă de 52 de ani, din comuna Viziru, care a violat-o şi a ucis-o pe o bătrână de 83 de ani, din satul Gura Călmăţui. Opt săteni au depus mărturie împotriva asasinului care obişnuia să vândă peşte în sat şi care a minţit, afirmând că nu o cunoaşte pe victimă.
Fănel Milea a fost trimis în judecată în noiembrie anul trecut, la cinci luni de la săvârşirea faptelor. Criminal deosebit de periculos, Milea a mai fost condamnat, în anii 90, la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, pentru două infracţiuni de omor deosebit de grav, viol, perversiune sexuală, lipsire de libertate şi tâlhărie. Deşi a negat că a violat-o şi a ucis-o pe bătrâna de 83 de ani, Milea fost dat de gol de probele pe care anchetatorii le-au găsit la locul faptei, dar şi de mărturiile sătenilor din Gura Călmăţui, în condiţiile în care suspectul afirmase că nici nu ştie unde se află respectiva localitate.
Criminalul în serie, care obişnuia să atace persoane în vârstă, singure şi uitate de rude şi care-şi trăiau viaţa în gospodării izolate, a scăpat din puşcărie pe 11 noiembrie 2013, când a fost liberat condiţionat. Culmea, asta după ce primise o condamnare pe viaţă, pentru dublu asasinat. Oamenii legii, dar şi rudele cu care locuia au crezut că a scăpat de obsesia de a viola şi de a ucide bătrâni, dar Milea nu s-a dezminţit: a mai luat o viaţă.
În cazul lui, procesul este pe rol, iar criminalul îşi aşteaptă pedeapsa.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro